Fantasztikus alakítások nem hivatásos színészektől

Van, akinek az első szerepe egyből Oscar-jelölést hozott!

Róma

Alfonso Cuarón fekete-fehér, önéletrajzi ihletésű alkotásában a legtöbb szereplő nem hivatásos színész. Közülük mégis kiemelkedett a központi karaktert, Cleót alakító Yalitza Aparicio, aki éppen befejezte a tanárképző sulit. Mivel a vizsgák eredményére majdnem fél évet kellett várnia, a tesója javaslatára elfogadta a színészi munkát úgy, hogy még életében nem járt filmforgatás közelében sem. A az alakítása végül olyan lenyűgözőre sikerült, hogy egyből Oscarra jelölték érte. 

Fotó: Profimedia – Red Dot

A jó hely

A sorozat négyes főhőscsapata egytől egyig fantasztikusak voltak, a legtöbbjük azonban már régi motoros színészekként kerültek A jó helybe. (Például ugyebár Kristen Bell.) De a Tahanit megformáló Jameela Jamil a sori előtt egyáltalán nem színészkedett. Jameela korábban modellként dolgozott, de ő inkább a filmiparba szeretett volna betörni. Így Los Angelesbe költözött, hogy forgatókönyvíróként próbáljon szerencsét, de végül az ügynökének tett szívességből elment A jó hely castingjára és megkapta a melót.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Kőgazdag ázsiaiak

Ha megnézed a Kőgazdag ázsiaiak című romkomot, azonnal beleszeretsz a főszereplő Nick Youngba. De nem csak azért, mert az őt alakító Henry Golding irtó helyes (persze nyilván az is segít). Hanem azért is, mert Henry nagyon szerethetően formálja meg Nicket, ezelőtt azonban semmilyen színészi tapasztalata nem volt. Annyi előnye volt, hogy ismerte, milyen érzés a kamerák előtt mozogni: egy utazós műsor vezetője volt. A film malajziai irodájának egy könyvelője ajánlotta a rendező figyelmébe a tehetséges srácot, azóta pedig már egyre több szerep találja meg Henryt!

Fotó: Profimedia – Red Dot

Életünk legszebb évei

Az 1946-os Életünk legszebb éveinek egyik legnagyobb különlegessége a Homer Parrish-t alakító Harold Russell volt. A férfi ugyanis veterán volt, aki a második világháborúban elvesztette mind a két kezét, amiket kampók helyettesítettek. Miután leszerelt, a sereg betette őt egy katonai felkészítő videóba, itt fedezte fel Haroldot Hollywood. Homer Parrish karakterét konkrétan személyesen neki írták, az alakításáért pedig Oscar-díjat nyert.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Eufória

Szerinted is a Julest megszemélyesítő Hunter Schafer nyújtotta az egyik legkiemelkedőbb alakítást az Eufóriában? Akkor biztos lesokkol, hogy ezen a listán találod a fiatal lányt. Hunter teljesen véletlenül keveredett a soriba: modellkedett és divattervező suliba szeretett volna jelentkezni, amikor az ügynöksége szólt neki, hogy felkérték egy meghallgatásra. A lányt picit érdekelte a színészet, úgyhogy adott a dolognak egy esélyt, és bejött!

Fotó: Profimedia – Red Dot

Dunkirk

Oké, Harry Stylest nem az utcáról hívták be castingra, de neki sem volt semmilyen tapasztalata a Dunkirk előtt. Az, hogy egy ilyen hatalmas volumenű produkcióba keveredett elég éles váltás volt a karrierjében, de fantasztikusan vette az akadályt. A játékával megnyerte a közönséget, és nem csak ahhoz képest, hogy nemrég még egy fiúbanda tagja volt…

Fotó: Profimedia – Red Dot

Még több

Programajánló