2020.08.27.@ 11.08

5 film, amiben nagyon nem értették a történelmet

Ezek a mozik nem a történelmi hűségükről híresek…

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

5 film, amiben nagyon nem értették a történelmet

Az utolsó szamuráj

Talán annyira nem meglepő, hogy a Tom Cruise-féle film nem 100%-ban pontosan meséli el az 1877-es szacumai felkelést. Például már annál a pontnál elbukott a történelmi hitelesség, hogy nem kellett volna ninjákat látnod Az utolsó szamurájban. Plusz az sem stimmel, hogy nagyrészt kardokkal csatáztak egymással a filmben puskák és más lőfegyverek helyett, amiket akkoriban ténylegesen használtak. És mindezt csupán a fránya #aestethic-ért…

via GIPHY

Pocahontas

Mi is imádjuk ezt a Disney-mesét, de ha legközelebb megnézed, akkor tartsd észben, hogy ez tényleg nem más: csak mese.Pocahontas a történelmet ugyanis elég szabadon kezelte. Bár John Smith kapitány valóban létezett, és tényleg elmesélt egy olyan sztorit, miszerint egy törzsfőnök lánya megmentette az életét, de a történészek máig nem tudják, vajon szándékosan tette-e a lány. Plusz Pocahontas csupán 12 éves lehetett, amikor megismerte John Smith-t, így nem alakulhatott ki köztük románc. A lányt egyébként 19 éves korában elfogták, és bár ezután tényleg hozzáment egy John Rolfe nevű angol férfihez, végül – ahogy az őslakosok 90%-a – ő is elhunyt betegség és/vagy népirtás következtében.

via GIPHY

Szerelmes Shakespeare

Szerelmes Shakespeare mentségére szóljon, a többi filmmel ellentétben ez nem egy igaz történetet próbál elmesélni. Inkább amolyan tisztelgés a történelmi karakterei előtt. Ettől függetlenül rengeteg anakronizmus (vagyis olyan dolgok, amik időben nem stimmelnek) van benne az akcentusoktól a kellékekig. Úgyhogy ez eggyel több ok arra, hogy ne ebből tanulj magyar/töri érettségire.

via GIPHY

A rettenthetetlen

Bár Mel Gibson filmje elképesztően magával ragadó, és senki nem tudja úgy kiabálni, hogy „Szabadsááág!”, mint ő, de sajnos A rettenthetetlen így is csak fikció marad. Ez az alkotás ugyanis hírhedten pontatlan. Például a 14.században még nagyon nem viseltek skót szoknyát, hiszen csak a 17. századra terjedtek el a kiltek, az eseményeket is hibásan mutatják be, plusz maga William Wallace karaktere sem egészen hű a történelemhez.

via GIPHY

300

Ahogy arra töri órákról biztosan emlékszel, valóban volt csata a spártaiak és a perzsák között i.e. 480-ban, de talán nem véletlenül nem tett említést a tanárod arról, hogy a spártai katonák úgy voltak felöltözve, hogy megvillantsák a kidolgozott hasizmaikat. Ám a 300-ban nem csak a kosztümök terén vetettek be némi írói szabadságot. A spártai sereget a történészek 7000 fősre becsülik, és ha egy apró, 300 fős csapatnak kellett volna tartania a frontot, valószínűleg egytől egyig belehaltak volna.

via GIPHY

Címkék: 300 a rettenthetetlen az utolsó szamuráj Pocahontas pontatlanság szerelmes shakespeare történelmi film történelmi hűség

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Programajánló

Ők lettek idén az Emmy győztesei!

Sok szempontból történelmi volt az idei gála.

5 szuperhősfilm-jelenet, amit mindenki imád, pedig semmi értelme nincs

Ha belegondolsz, teljesen logikátlanok ezek a jelenetek.

4 tökéletes film a vasárnap esti lazításhoz

Mutatjuk, mik közül válogathasz!

4 kihagyhatatlan film szombat estére

Varázsolj a nappalidból házimozit kólával, popcornnal és ezekkel a filmekkel.

Brutálisan jó a Mandalorian második évadának előzetese!

Baby Yoda visszatért és cukibb, mint valaha.

A legizgalmasabb filmek vasárnap estére

Mutatjuk a ma esti felhozatalt!

6 film, amiben nagyon nem értették, hogyan működik a jelmez

A kosztümtervezők is mellé tudnak nyúlni....

Brutálisan bekeményített az Oscar, itt vannak az új szabályok

Mostantól új időszámítás kezdődik!

4 film, ami után teljesen másképp látod majd az életed

Néhány mozi kikapcsol, van, amelyiken könnyesre neveted magad, vagy újra megtanulsz hinni a szerelemben. A Cosmo.hu szerkesztője, Bea összegyűjtötte azokat a filmeket, amiket ASAP le kell darálnod, ha szeretnéd kicsit átkeretezni az életedet.

Végre kijött Timothée Chalamet új filmjének előzetese!

Most láthatod, milyen lesz a nálunk forgatott Dűne!