5 film, amiben nagyon nem értették a történelmet

Ezek a mozik nem a történelmi hűségükről híresek…

5 film, amiben nagyon nem értették a történelmet

Az utolsó szamuráj

Talán annyira nem meglepő, hogy a Tom Cruise-féle film nem 100%-ban pontosan meséli el az 1877-es szacumai felkelést. Például már annál a pontnál elbukott a történelmi hitelesség, hogy nem kellett volna ninjákat látnod Az utolsó szamurájban. Plusz az sem stimmel, hogy nagyrészt kardokkal csatáztak egymással a filmben puskák és más lőfegyverek helyett, amiket akkoriban ténylegesen használtak. És mindezt csupán a fránya #aestethic-ért…

via GIPHY

Pocahontas

Mi is imádjuk ezt a Disney-mesét, de ha legközelebb megnézed, akkor tartsd észben, hogy ez tényleg nem más: csak mese.Pocahontas a történelmet ugyanis elég szabadon kezelte. Bár John Smith kapitány valóban létezett, és tényleg elmesélt egy olyan sztorit, miszerint egy törzsfőnök lánya megmentette az életét, de a történészek máig nem tudják, vajon szándékosan tette-e a lány. Plusz Pocahontas csupán 12 éves lehetett, amikor megismerte John Smith-t, így nem alakulhatott ki köztük románc. A lányt egyébként 19 éves korában elfogták, és bár ezután tényleg hozzáment egy John Rolfe nevű angol férfihez, végül – ahogy az őslakosok 90%-a – ő is elhunyt betegség és/vagy népirtás következtében.

via GIPHY

Szerelmes Shakespeare

Szerelmes Shakespeare mentségére szóljon, a többi filmmel ellentétben ez nem egy igaz történetet próbál elmesélni. Inkább amolyan tisztelgés a történelmi karakterei előtt. Ettől függetlenül rengeteg anakronizmus (vagyis olyan dolgok, amik időben nem stimmelnek) van benne az akcentusoktól a kellékekig. Úgyhogy ez eggyel több ok arra, hogy ne ebből tanulj magyar/töri érettségire.

via GIPHY

A rettenthetetlen

Bár Mel Gibson filmje elképesztően magával ragadó, és senki nem tudja úgy kiabálni, hogy „Szabadsááág!”, mint ő, de sajnos A rettenthetetlen így is csak fikció marad. Ez az alkotás ugyanis hírhedten pontatlan. Például a 14.században még nagyon nem viseltek skót szoknyát, hiszen csak a 17. századra terjedtek el a kiltek, az eseményeket is hibásan mutatják be, plusz maga William Wallace karaktere sem egészen hű a történelemhez.

via GIPHY

300

Ahogy arra töri órákról biztosan emlékszel, valóban volt csata a spártaiak és a perzsák között i.e. 480-ban, de talán nem véletlenül nem tett említést a tanárod arról, hogy a spártai katonák úgy voltak felöltözve, hogy megvillantsák a kidolgozott hasizmaikat. Ám a 300-ban nem csak a kosztümök terén vetettek be némi írói szabadságot. A spártai sereget a történészek 7000 fősre becsülik, és ha egy apró, 300 fős csapatnak kellett volna tartania a frontot, valószínűleg egytől egyig belehaltak volna.

via GIPHY

Még több

Programajánló