4 film, ami után teljesen másképp látod majd az életed

Néhány mozi kikapcsol, van, amelyiken könnyesre neveted magad, vagy újra megtanulsz hinni a szerelemben. A Cosmo.hu szerkesztője, Bea összegyűjtötte azokat a filmeket, amiket ASAP le kell darálnod, ha szeretnéd kicsit átkeretezni az életedet.

4 film, ami után teljesen másképp látod majd az életed

Házassági történet

2019 filmes berkekben nagyjából kimerült Adam Driverben, akinek a karrierje képes volt túlélni a legújabb, elég mostohán kezelt Star Wars-trilógiát is. És aki bebizonyította, annyi minden számít a klasszikus szépségen kívül. Mondjuk ő, a mainstreamen bőven kívül eső karaktere, és a 189 centi magassága, ami fullon van tehetséggel. A Házassági történetet 3 nap alatt néztem végig, pedig képes vagyok egész évadokat lezúzni egyetlen nap alatt. Noah Baumbach válásról szóló filmjét (mind a 136 percet) viszont szálakra kellett szednem ahhoz, hogy túléljem. A film egy teljesen hétköznapi válást mutat be, ami egy megfáradt kapcsolattól indít, rávilágít, mennyire nehéz műfaj ez, ha közben gyereked is van, és rengeteg, soha nem múló érzelmed a másik iránt. Kicsit olyan, mint egy szülés, aminek a végén ott vagy te, aki teljesen átértékelted a kapcsolatokhoz való viszonyodat. Csak ezúttal tudod, hogy egy szerelem vége nem az életed végét jelenti, hanem azt, hogy meghoztál egy felnőtt döntést, ami mellett kiálltál.

Széttörve

Ha hajlamos vagy mindenen stresszelni, és szinte ösztönből félelemmel reagálsz ahelyett, hogy kihívásként tekintenél valamire, némi átkeretezésért cserébe nézd meg M. Night Shyamalan Széttörve című filmjét. Nyilván zseniális benne James McAvoy, amint egyik pillanatról a másikra hozza a karaktere mind a 24 személyiségét, de nem ő, és nem az általa elrabolt diáklány (Anya Taylor-Joy) élethez való ragaszkodása az igazán fontos ebben a filmben. Hanem te, amint észre sem veszed, és ott kuporogsz mellette, azon agyalva, mennyi mindent csinálsz még, ha kijutsz innen.

A meghívás

IMDb-n ugyan nem árasztották el csillagokkal, én mégis erősen javaslom, hogy vedd fel a bakancslistádra Karyn Kusama 2015-ös filmjét. Elsőre nem tűnik túl izgalmasnak, ahogy egy baráti társaság összegyűlik, még akkor sem, ha a film nem is titkolja, milyen sok régi sérelem feszül az egyes tagok között. A történet ott válik igazán érdekessé (SPOILER), amikor a két házigazdáról kiderül, egy szekta elvakult tagjai, akik végezni akarnak „kiválasztott” barátaikkal. Hatásában kicsit azt hozza, mint a Széttörve: egy megfáradt, céltalan péntek estén is feltör benned az ösztön, hogy szerelmes vagy a saját életedbe, és holnaptól kihozod belőle a legtöbbet.

Paterson

Adam Driver-rajongóként még egy film, amit újra és újra meg kell nézned, ha hajlamos úgy tekinteni a klasszikus hétköznapokra, mint a nagybetűs unalomra. Jim Jarmusch Patersonja egy buszsofőr hetét mutatja be, és ezen keresztül azt, hogy nem feltétlenül kell belefulladnod az unalomba, ha látszólag dráma-free életet élsz. Ez a film egyszerre slow és mindfulness, és egyben olyan terápia, aminek hála én például totálisan belezúgtam a hétköznapokba.

Még több

Programajánló