Brutálisan bekeményített az Oscar, itt vannak az új szabályok

Mostantól új időszámítás kezdődik!

Brutálisan bekeményített az Oscar, itt vannak az új szabályok

A Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia, azaz az intézmény, ami az Oscar-díjakat ítéli oda a legkiemelkedőbb filmes alkotóknak, nagyon szigorú újításokat vezetett be. Az új szabályok a Legjobb film-kategória jelölésre vonatkozik, és arra, milyen további kitételeknek kell megfelelniük a filmeknek, ha versenybe szállnának az aranyszoborért.

A cél a minél sokszínűbb filmvilág elérése, ehhez pedig négy kategóriában hoztak szabályokat. Az első kategória maga a film. Tehát a vásznon a nézőknek látniuk kell legalább egy alul reprezentált rasszú vagy etnikumú fő vagy jelentős mellékszereplőt. A mellékszerepek legalább 30%-át két kisebbségi csoport tagjainak kell kitennie, és a központi témának is a kevésbé reprezentált csoportokkal kell foglalkoznia. Ide tartoznak a nők, a különböző rasszú/etnikumú emberek, az LMBTQ-közösség tagjai, valamint a fogyatékossággal élő személyek.

A második kategória a gyártás kreatív vezetését és a stábot célozza meg: ha meg akarnak felelni a kikötéseknek, a vezetők között legalább két kisebbséghez tartozó személynek kell lennie, a stábon belül pedig ez a szám minimum hat fő.

A harmadik csoport a gyakornokokat támogatja, míg a negyedik a marketinges, sajtós és forgalmazó csapatok összetételének diverzitását szabályozza. Az új követelményeket még nem most, hanem majd a 2024-es Oscar-gálától vezetik be.

Még több

Programajánló