6 film, amiben nagyon nem értették, hogyan működik a jelmez

A kosztümtervezők is mellé tudnak nyúlni….

Pearl Harbor – Égi háború

Ahogy a címe is elárulja, a Pearl Harbor az 1941-es támadás idején játszódik, a lányok külseje viszont nem éppen erről a korról árulkodik. Ugyan a sminkjükkel semmi baj, egy másik részlet viszont hibádzik: mindegyikőjüknek csupasz a lába. A valóságban a ruhákhoz kivétel nélkül harisnyát hordtak. Olyan szinten ez volt a divat, hogy amikor a háborúban már nem volt pénz nejlonharisnyát gyártani, a nők ceruzával rajzoltak csíkot a vádlijukra, hogy úgy tűnjön, nem hiányzik a lábukról a kedvenc kiegészítőjük.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Macskanő

Több szempontból borzasztó a 2004-es Macskanő, és nem foghatjuk minden negatívumát a jelmezre, de az biztos, hogy a kosztümtervezők mindent megtettek ennek érdekében. A fura, semmilyen funkciót nem betöltő, pántok, bikini felső és szaggatott bőrnaci maximum a rajongósrácok fantáziáját elégíti ki. Egy ilyen szexista szerkó manapság tuti nem állná meg a helyét…

Fotó: Profimedia – Red Dot

Büszkeség és balítélet

Jane Austen híres könyvének 2005-ös adaptációjában a Keira Knightley által alakított Elizabeth Bennett az esőben sétálgat. Ezzel nincs is semmi baj (kivéve, ha Caroline Bingley-nek hívnak, mert akkor elítéled ezt a hölgyhöz nem méltó viselkedést), csakhogy Lizzie gumicsizmát viselt. A regény azonban 1813-ban jelent meg, de gumicsizmát csak 1853-ban, 40 évvel később találták fel és lett népszerű.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Zöld lámpás

Ha van jelmez-értelmetlenségi verseny, akkor azt egyértelműen Ryan Reynolds Zöld lámpása nyeri. Ahelyett, hogy hagyományos szuperhős-szerelés lenne a színészen, az egész Zöld lámpás-jelmezt számítógéppel generálták. Konkrétan maga Ryan sem tudta, hogyan fog kinézni a végeredmény, egészen az első előzetes megjelenéséig – bár talán jobban örült volna, ha sosem látja meg ezt a katasztrófát.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Dirty Dancing

Babyt senki nem ültetheti a sarokba, de senkinek nem kellett volna ennyire apró farmersortba sem öltöztetnie. A film 1963-ban játszódik, ennek ellenére Jennifer Grey karaktere egy olyan típusú (és hosszú) nadrágot viselt, ami leginkább a 80-as években terjedt el, amikor a Dirty Dancinget forgatták. A történet idejében a hosszabb és konzervatívabb nacik voltak jellemzőek.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Suicide Squad – Öngyilkos osztag

Oké, amikor a Macskanőnél azt mondtuk, hogy a szexista cuccok manapság nem készülnének el, talán tévedtünk kicsit. Margot Robbie Harley Quinnként egy forrónadrágnak csúfolt bugyit viselt, amit maga a színésznő is utált. „Margot-ként nem, nem szeretem ezt a jelmezt. Hamburgert eszem ebédre, majd leforgatok egy jelenetet, amiben csurom vizesre locsolnak, miközben fehér póló van rajtam. Totál rád ragad, és ettől teljesen zavarba jössz”– mesélte a színésznő a New York Timesnak. A túlszexualizált outfitnak azonnal búcsút is mondtak Harley önálló filmjében, a Ragadozó madarakban.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Még több

Programajánló