2020.10.31.@ 06.10

10 lenyűgöző tény a Harry Potter-könyvekből, amit sajnos kihagytak a filmekből

Könyv-rajongók, nektek melyik részlet hiányzik fájón a filmekből?

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

10 lenyűgöző tény a Harry Potter-könyvekből, amit sajnos kihagytak a filmekből

Hóborc

A filmek egy egész karakter létezését húzták át egy határozott mozdulattal, amikor a roxforti kopógószellemet, Hóborcot nem emelték át a könyvekből. Hóborc volt a varázsiskolában az egyetlen olyan szellem, aki korábban nem élt emberi életet, és állandó tartozéka Roxfortnak. Bár a csínytevő szellem valójában nem volt kulcsfontosságú a történetben, egyszer-kétszer igazán felbukkanhatott volna a filmekben, hogy jelenlétével színesítse a roxforti életet.

via GIPHY

Tekergők

James, Sirius, Lupin és Pettigrew fiatalkorából tragikusan keveset kaptak a fanok, pedig kétségkívül a Tekergők  Térképének feltalálóinak sztorija az egyik legizgalmasabb plusz infó a könyvekben. Ugyan Piton és Lily barátságáról volt valamennyi szó a filmekben, arról, hogy Lily és James hogyan szerettek egymásba és milyen volt a négy srác kapcsolata, szinte semmi. Tegye fel a kezét, aki szívesen látna egy teljes sorozatot a korszakról!

via GIPHY

Voldemort háttérsztorija

Ahhoz képest, hogy a Harry Potter és a Félvér herceg lapjain milyen sok helyet foglalt Voldemort háttérsztorija, a filmekben inkább csak a sötét varázsló horcrux-megszállotságára koncentráltak. Pedig J. K. Rowling magyarázatot ad Tom Denem szívtelenségére (szerelmi bájital hatása alatt fogant), visszavezeti a családfáját egészen Mardekár Malazárig (ezért szerezte meg a medált horcruxnak), és megmutatja, hogy csakúgy, mint Harrynek, neki is a Roxfort volt az igazi otthona (vissza akart menni az iskolába tanítani is).

via GIPHY

Firenze

A Harry Potter és a Bölcsek kövében egy Firenze nevű kentaur menti meg Harryt a Tiltott Rengetegben. A moziban később már csak  akkor találkozunk a félig ember, félig ló lényekkel, amikor elrabolják Umbridge-ot, de a Főnix Rendjében maga Firenze is visszatér egy sokkal nagyobb szerepben. Ő és Trelawney ugyanis felváltva tartanak jóslástant a diákoknak – a kentaur ezáltal népe titkait árulja el, akik csillagokból olvassák ki a jövőt. De Firenze nem zavartatja magát, a csordájához ugyanis nem mehet vissza: kitagadták, amikor Harryt a hátán vitte biztonságba négy évvel korábban.

A házimanók

Azt tudjuk, Dobby élete milyen hősies utat ír le a filmekből is. De ha nem olvastad a  könyvet, egy csomó, házimanókkal kapcsolatos infóról maradsz le! Hermione például létrehozta a M.A.J.O.M nevű, a házimanók jogait védő szervezetet és elhivatottan küzdött azért, hogy felszabadítsa a Roxfort konyháján dolgozó manókat. Itt kapott munkát egyébként Dobby is, Winkyvel, a manólánnyal, akit Barty Kupor mentett fel a szolgálatai alól (az ifjabb Barty Kupor Winkyt használta a Kviddics Világkupán a Sötét Jegy megidézésére). Plusz, a Black-ház manója, Sipor is hatalmas változáson megy keresztül: a hetedik részben összebarátkozik Harryékkel és nem lesz nála nagyobb konyhatündér!

via GIPHY

Neville

Tudtad, hogy a jóslat, ami alapján Voldemort megpróbálta megölni a csecsemő Harryt, akár Neville-ről is szólhatott volna? Valójában mindkét kisfiúra illett a jóslat leírása, és végül Neville is felnőtt a feladathoz, hogy méltó ellenfele legyen a Sötét Nagyúrnak. A hetedik roxfortos évében –miközben Harry, Ron és Hermione horcruxora vadásztak – Neville igazi badass lett: ő vezette a lázadást az iskolában a halálfaló-rezsim ellen! Ezzel pedig felnőtt a szüleihez, akiket a Szent Mungó Varázsnyavalya- és Ragálykúráló Ispotályban ápolnak, miután Bellatrix Lestrange megkínozta őket.

via GIPHY

A bodzapálca

Minden rajongó, aki előbb olvasta a könyvet, minthogy kijött a film, felszisszent a látványtól, amikor Harry eltöri a bodzapálcát. Merthogy valójában nem ez történik. Harry ugyanis megjavítja a saját, törött pálcáját, a Pálcák Urát pedig elhelyezi Dumbledore sírjában.

Szürke Hölgy és a Véres Báró

A Hollóhát és a Mardekár kísérteteinek közös történelme van, amit úgy ahogy van kihagytak a filmekből. Harry ugyan találkozott Hollóháti Helénával, de a a diadém helyének kidereítésén kívül más nem fért már bele az időbe. Heléna tehát a Szürke Hölgy, ő lopta el anyjától a diadémot, aki a halálos ágyán utánaküldött egy férfit, aki régóta szerelmes volt már belé. És bár a férfi megtalálta Helénát, a lány nem akart visszamenni vele, erre a férfi dühében leszúrta őt, majd végzett saját magával is. Ő lett a Véres Báró.

Az iskolai élet

Az első néhány film még viszonylag jól átadja a roxforti mindennapok varázslatát, amik a könyvet olyan extra különlegessé teszik, a későbbi részek viszont egyre inkább kihagyták ezt. Nem láttuk, ahogy Hermione segít Ron és Harry bájitaltan házijában, hogy Ron és Hermione prefektusok lettek ezért egy csomó plusz elfoglaltságuk volt, és Harry legnagyobb beszólásai is kimaradtak a mozikból.

via GIPHY

Teddy Lupin

Tonks és Lupin kapcsolata, illetve a tény, hogy született egy gyerekük csak nagyon halványan jelenik meg a feldolgozásokban. Pedig a sztorinak fontos része volt a két auror szerelme. Főleg, mert a kisfiuknak, Teddynek, Harry lett a keresztapja, így az ő sorsán keresztül mutatja be Rowling, milyen lett volna, ha Harryt Sirius nevelheti fel. Teddy ugyanis állandóan a Potter-családnál lóg idősebb korában (ez az epilógusból derül ki) és össze is jön Bill és Fleur lányával, Victoire-ral.

via GIPHY

Címkék: adaptáció harry potter harry potter filmek harry potter könyvek kimaradt jelenetek könyv vs film

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Programajánló

A legizgalmasabb filmek advent első vasárnapjára

A legizgalmasabb filmek advent első vasárnapjára

Unatkozni nem fogsz, az biztos!

Napi cuki: kiderült Baby Yoda igazi neve

Vigyázat, negédes SPOILER következik.

5 trend, ami csak filmek és sorozatok miatt lett népszerű

Hihetetlen, mikre kattanunk rá Hollywood miatt...!

42 titkos kód, amivel zseniális dolgokat nézhetsz a Netflixen

Mostantól sokkal célzottabban, a hangulatodnak megfelelően darálhatsz a streaming platformon!

4 zenei dokumentumfilm a Netflixen, ha már nagyon hiányzik a koncertélmény

Akár olyan kedvenceid filmjeit is megnézheted, akiket élőben még nem is láthattál!

3 zseniális könyv, amit el kell olvasnod, ha már nagyon unatkozol otthon

Kitartás, már nincs sok hátra 2020-ból! Dőlj hátra, kuckózz be a kedvenc takaróddal, és fald fel a legizgalmasabb könyveket a fennmaradó néhány hétben. A Cosmo.hu vezető szerkesztője, Bea villantja éppen aktuális kedvenceit.

Ezekért a filmekért érdemes bekuckózni ma este a tévé elé

Holnap megint hétfő, de ez most egy kicsit se zavarjon, mert egy csomó A-listás film vár, hogy feldobja a vasárnap estédet!

Ezek lesznek a legjobb filmek szombat este a tévében

Bekuckóznál a takaró alá mozizni? Mutatjuk, hova érdemes kapcsolnod!

Hivatalos: ekkor jön a Wonder Woman 2!

Hamarabb, mint hinnéd!

10 film, ami segíthet túllendülni a szakításon

Ha egy kis instant segítségre lenne szükséged.