2021.01.04.@ 13.01

A Netflix meditációs sorozata a legjobb dolog, amit idén kaphattunk eddig

Ha számodra sem gyomorgörcs-mentes egy új év, és vele együtt 2021 első munkanapja, vedd fel a Headspace-t a megnézendő sorozataid közé.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A Netflix meditációs sorozata a legjobb dolog, amit idén kaphattunk eddig

Hogy mit fogadtam meg 2021-ben? Először is azt, hogy nem agyalom túl a dolgokat. Mivel eddig egész életemben úgy akartam megoldani a problémáimat, hogy szételemeztem egy-egy helyzetet, ettől viszont nem feltétlenül jutottam előre, úgy döntöttem, valami más (is) kell. Alig fogyott el az utolsó mézeskalács, az utolsó falat a szilveszteri kajából, január 2-án szembesültem vele, hogy nagyjából kettőt pislantok és ismét a mókuskerékben találom magam. Félre ne érts, imádom a munkámat, semmiért sem cserélném el. Viszont kézben tartani az életemet, a karrieremet, a kapcsolataimat és kialakítani némi szabadidőt, plusz megélni azt, nem is olyan könnyű.

Ezen a szombati napom úgy éreztem, hogy ugyanott vagyok, ahol a 2 hetes karácsonyi szabi előtt, amikor a Netflixet pörgetve (most őszintén: nem könnyebb szembe nézni egy jó sorozattal, mint a saját problémáiddal? Na ugye!) felugrott egy elképesztően cuki ajánló. Akkor még nem tudtam, hogy a Headspace Guide to Meditation ilyen rövid idő alatt ennyit változtat majd a hozzáállásomon és a hangulatomon.

Ki a mókuskerékből!

Részemről totál új volt a Headspace jelenség és vele együtt az alapító, Andy Puddicombe neve, aki sporttudományi pályafutását rövidre zárva 10 éven keresztül gyakorolta a meditációt Nepálban, Indiában, Burmában, Thaiföldön, Ausztráliában és Oroszországban, hogy végül buddhista szerzetessé váljon. Visszatérve Angliába az volt a célja, hogy minél több embert megismertessen a meditációval. Politikusoknak, sportolóknak és befolyásos üzletembereknek tartott vezetett meditációt – így találkozott Rich Piersonnel, akivel 2010-ben megalapították a Headspace-t. Kezdetben offline formában jutottak el az emberekhez az Andy által tanított technikák, később azonban – és itt kezdődött a Headspace valódi sikere – a neten is elérhetőek lettek a cikkei, videói, animációi és vezetett meditációi, az appnak köszönhetően pedig számodra is olyan alapalkalmazássá válhat – ha szokássá teszed – mint az Insta vagy a Pinterest.

A Netflixszel összefogva pedig megszületett a streaming platform – szerintem – messze leghasznosabb animációs sorozata, a Headspace Guide to Meditation. Ahelyett, hogy egy 3 órás, fárasztó elmélet-masszaként dobták volna ránk a meditációs fejtágítót, 8 (20 perces) epizódban dolgoztak fel olyan témákat, mint az elengedés, a hála, a stressz és szorongás kezelése vagy a fájdalomhoz való viszony, méghozzá olyan gyakorlatokon keresztül, mint a vizualizáció, a reflexiós meditáció vagy a megfigyelési technika.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Headspace (@headspace) által megosztott bejegyzés

Jogos a hype?

Mivel nem nagyon bírok mit kezdeni magammal, ha egy helyben ülök, illetve elég nehezen fogadom el a tényt, miszerint bármiben is változhat az életem, ha a légzésemre figyelek, számomra tényleg elég nehezen felfogható, miért olyan hasznos a meditáció.

A tudomány viszont teljesen objektívan vizsgálta, mi történik az agyban rendszeres meditáció hatására, ez pedig – a szombati mini „már megint” összeomlásommal együtt – meggyőzött: ideje újból belevágnom a dologba. (Igen, visszajáró kezdő vagyok.) Kezdjük a neuroplaszticitással, ami azt jelenti, hogy az agyad alakítható, formálható, bizonyos területeket erősíthetsz, néhányat pedig összezsugoríthatsz. Tudom, ez most picit talán megfoghatatlan, de ugye mennyivel jobban hangzik, ha azt mondjuk, rendszeres meditációval erősítheted azokat a területeket, amik a türelemért, a boldogságérzetért és az elfogadásért felelnek? 8 hetes gyakorlással pedig egészen konkrétan összezsugorodik az agyadban a stressz és szorongás érzéséért felelős rész.

Még mindig nem áll össze, hogyan leszel ettől boldog? Őszinte leszek: a gyakorlatot kísérő elmélet számomra is egy olyan valami volt, amibe akkor kapaszkodhattam, amikor elbizonytalanodtam, és amit közvetlenül gyakorlás után kezdtem ízlelgetni. A meditáció hasznosságának messze legszuperebb példája viszont egészen biztosan az a francia fickó (és ha szkeptikus vagy, legyen ő a húzóerőd), akiről egy évekkel ezelőtti vizsgálatban megállapították, hogy a legboldogabb ember, akivel valaha (tudományosan mérve) találkoztak. (Mondjuk ehhez több évtizedes meditációs gyakorlás kellett, de ez ne vegye el a kedved!) Amikor kielemezték Matthieu Ricard agyáról készült felvételeket, miközben meditált, észrevették, hogy a homloklebeny elülső része sokkal aktívabb volt a bal agyféltekénél, mint a jobb oldalon, ami a tudósok szerint megmagyarázza azt a nagyfokú boldogságérzetet, amit meditáció során átélt – ezzel egy időben pedig a negatív dolgok iránti fogékonysága valósággal összezsugorodott.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Headspace (@headspace) által megosztott bejegyzés

Amit eddig tapasztaltam

Emlékszem, egyszer olvastam egy könyvet, amiben a szerző arról írt, hogy teljesen rákattant a meditációra, szinte egész nap azt várta, mikor jön el az idő, amikor elmélyülhet a kedvenc tevékenységében. Hát nem tudom. Én gond nélkül rákattanok mindenre Adam Drivertől kezdve a Riverdale-en át a házi készítésű vajas kekszig, de a meditáció nem tűnt olyan dolognak, amiért rajonghatok.

A meditációs sorozat első részének megnézése után viszont nem volt kérdés, hogy jön a második, a harmadik, és a negyedik epizód után is csak azért álltunk le (a férjemmel közösen néztük), hogy ne faljuk fel az egészet azonnal. A 4 gyakorlatnak köszönhetően azonnal át tudtam élni olyan dolgokat, amiket korábban vagy szimpla klisének, vagy számomra elérhetetlen tapasztalatnak gondoltam: végre nem kattogtam (ez nálam tényleg komoly eredmény), nem jártam fejben két nappal ezelőtt vagy ezután, hanem ott voltam időben és térben is. (Hú, ez most nagyon spiri, de így volt!) Abban a pillanatban egyetlen egzotikus szigetért sem cseréltem volna el a néhány négyzetméteres nappalinkat, nem éreztem azt, hogy pörögnöm, vagy jönnöm-mennem kéne, hogy elégedettnek érezzem magam. De ami a legjobb: 6 év után először nem ébredtem arra, hogy szorongok.

Aztán eljött a másnap, én felültem a szokásaimra, a berögzült reakcióimra, és az első konfliktusnál elfüstölt az agyam, így lőhettem a szabadságom utolsó napját. Úgy éreztem, ma egyszerűen arra programoztak, hogy semmi ne sikerüljön, amitől csak még dühösebb lettem. Majd eszembe jutott, miért nem nézek meg egy részt és csinálok meg egy gyakorlatot? 20 perc elteltével feltettem magamnak a kérdést. Most komolyan: miért nem csináltam ezt rögtön azután, hogy összekaptam az illetővel ahelyett, hogy lehúztam volna a teljes napomat a WC-n, amiért rosszul éltem meg az adott konfliktust, és utána bármit, amit a napom hozott?

Egyébként ma reggel néztük meg az utolsó részt egy gőzölgő mogyorótortás kávé felett. Úgy döntöttem, 2021-ben nem lesznek nagy fogadalmaim, nem ígérem meg magamnak, hogy júliusra ott feszül majd a hasamon a six pack, lejövök a cukorról, vagy megtanulok korán kelni (utóbbi lehetetlen, már nem is próbálkozom), arra viszont már most sikerült rákattannom, hogy meditációval indítsam és zárjam a napomat. Remélem szokás lesz belőle, a szokásból pedig egy lazább, kevésbé szétagyaló én – ha hasonló cipőben jársz, neked is pont ezt kívánom!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Programajánló

Ezekkel a filmekkel zárd le nyugiban a hetet

Ezekkel a filmekkel zárd le nyugiban a hetet

Zárd a hetet extra adag lazulással: egy szuper mozi és egy nagy adag otthoni popcorn!

Ezekért a filmekért érdemes este bekapcsolni a tévét

Kint leszakadt a hó és brutál hideg van. Még szép, hogy bekuckózol egy kis moziestre, nem? Mutatjuk az 5 legjobb választást ma estére!

Barbie tényleg egy nőre cserélte Kent?

A netezők szerint Barbie-nak barátnője van!

Befutott A fiúknak, akiket valaha szerettem 3 előzetese, dobj el mindent!

És már a film premierjének pontos dátumát is elárulták!

Imádjuk a Netflix nagy éves előzetesét

Dobj el mindent, hozz egy finom kávét és merülj el a Netflix egész évet átölelő előzetesében, amiben legnagyobb kedvenceid is felbukkannak majd.

Ilyen lesz a Fekete Párduc 2 Chadwick Boseman nélkül

Bár Chadwick mindenkinek hiányozni fog, úgy tűnik, jó kezekben van a folytatás.

4 fontos utalás a Bridgertonból, amit biztosan nem vettél észre

A sorozat tele van Easter Eggekkel az eredeti regényekről, szóval spoilerek jönnek, ha elolvasnád a könyveket!

Ennyit kaszálnak a szereplők a Szex és New York folytatásáért

Egyre kevésbé értjük, hogyan tudott erre bárki is (khm…Kim Cattrall) nemet mondani!

A Bridgerton ruháin végig titkos utalások voltak és te észre sem vetted!

Nem csoda, ha nem tűntek fel, nagyon okosan elrejtették őket!

Végre kiderült a Twilight legnagyobb rejtélye

Komolyan ennyi évet kellett várnunk erre?