6 alkalom, amikor egy színész félelmetes dolgokat követett el egy szerepért

Kicsit túltolták az átszellemülést.

Daniel Day-Lewis

A method acting (amit színházban Sztanyiszlavkij-módszerként is emlegetnek) lényege, hogy a színész teljesen elmélyül a szerepében és mély, lélektani szinten értse a karaktert. Ennek érdekében sokan még a forgatási szünetekben sem esnek ki a szerepből és az utolsó csapóig az általuk játszott személyként élnek – erről pedig alap, hogy instant Daniel Day-Lewis ugrik be elsőre. A színész minden szerepére ily módon készült, így például A bal lábamra is, aminek a teljes produkciója alatt tolószékben maradt. És mivel egy központi idegrendszeri sérülésben szenvedő művészt alakított, ezért két felvétel között a stábnak kellett őt etetnie is! A folyamatban végül két bordáját is eltörte.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Jamie Foxx

Hogy minél hitelesebben formálhassa meg a 7 éves kora óta vak zenészlegendát, Ray Charlest, Jamie Foxx 14 napra leragasztotta a szemét, hogy még véletlenül se lásson semmit. Az ötlet egyébként a rendező, Taylor Hackford fejéből pattant ki, ennek ellenére gyakran esett meg Jamie-vel, hogy a stábtagok egyedül hagyták őt, megfeledkezve a vakságáról.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Jodie Foster

Clarice ikonikus szerepére való felkészülésképp, Jodie Foster A bárányok hallgatnak forgatása előtt beiratkozott az FBI Akadémiára, ahol ugyanazt csinálta, mint a többi gyakornok. Plusz, több profi FBI-ügynökkel és sorozatgyilkos-szakértővel is beszélt, akik még mélyebb rálátást adtak a karakterére.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Robert Pattinson

Lorca és Dali című filmben látható jelenet, amiben Rob maszturbál azt nem csak szimulálta, valóban megtette, mert eljátszani valamiért nem volt elég. „Az orgazmus közbeni arcom fennmarad az örökkévalóságnak” nyilatkozta után Robert egy német magazinnak. A színész amúgy a legutóbbiA világítótorony című filmjének forgatásakor is érdekes módszerekhez folyamodott annak érdekében, hogy a lassan megőrülő tengerész bőrébe bújjon: a legdurvább szerintünk az, amikor sarat ivott, hogy meghánytassa magát.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Adrien Brody

A zongoristában Adrien Brody Wladyslaw Szpilman, lengyel zsidó zenészt alakította, akit a II. világháborúban a varsói gettóban tartottak fogva. Hogy legalább egy kicsit is átérezze, mint ment keresztül a holokauszt alatt Szpilman, a sztár a legtöbb tulajdonát, így a lakását és a kocsiját is eladta, össz-vissz két darab táskával átköltözött Európába és nagyon durva diétába kezdett.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Val Kilmer

Val Kilmer tökéletesen elmerült Jim Morrison világábanThe Doors forgatásakor: megtanult úgy beszélni és énekelni, mint az együttes legendás frontembere, a zenész kedvenc helyeire járt, az ő ruháit hordta. A színész olyan mélyen értette Jimet, hogy az esetek 80%-ában az énekes egykori zenésztársai sem tudták megkülönböztetni Jim előadását Val felvételeitől. Csakhogy a forgatás végével Kilmer nem tudott visszatérni önmagához, továbbra is Jim Morrisonként gondolkodott, ezért végül terápiás segítséget kellett kérnie.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Még több

Programajánló