Ha a Netflixen múlik, a nők sokkal nagyobb teret kapnak a jövőben

Ideje, hogy előtérbe kerüljenek a női alkotók!

Ha a Netflixen múlik, a nők sokkal nagyobb teret kapnak a jövőben

Hollywood fehér, heteroszexuális és férfi. Még mindig. Ne legyünk naivak, az, hogy ebből szépen lassan, de biztosan kilábaljon a filmes világ, még rengeteg történéssel teli időnek kell eltelnie. Fontos eredmény, hogy az idei Golden Globe legjobb rendezőjének járó díját végre nő vihette haza a 38 éves Chloe Zhao személyében. De ne feledkezzünk meg a tomboló bérszakadékokról, amit elég pontosan mutat a The New York Academy 2014-es felmérése: amíg a 10 legjobban kereső férfi színész 419 millió dollárt kaszált szerepeivel, addig a top 10 helyen álló színésznőnél ez az összeg csupán 229 millió dollár volt összesen. De szintén fájóan jó példa a 2020-as Oscar, ahol a legjobb rendezők jelölései között, mint Sam Mendes, Martin Scorsese, Quentin Tarantino vagy Bong Joon-ho, egyetlen női filmrendező sem fért el. Pedig ott volt Greta Gerwig a Kisaszonyokkal.

A filmvilágot már így is épp eléggé – jó értelemben – felkavaró Netflix ezért döntött úgy, hogy nőnap alkalmából 5 millió dollárral támogatja a női alkotókat. A streaming szolgáltató egyébként nem csak a női filmeseknek adna nagyobb teret, alapítványa öt éven át, évente 20 millió dollárt fektet majd be, hogy az egyenlőség jegyében kutasson fel új tehetségeket szerte a világban.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Erős női karakterekben persze eddig sem volt hiány a Netflix saját gyártású műsoraiban: gondolj csak a Money Heist ikonikus Tokiójára, A vezércsel Beth Harmonjára, aki egy férfiak uralta világban építette fel magát, Lara Jeanre A fiúknak, akiket valaha szerettem című filmből, aki bátran éli meg a szerelmet, vagy Elevenre, a Stranger Things nagyhatalmú karakterére. És még csak véletlenül se feledkezzünk meg Sabrináról, aki női egyesületet hoz létre a gimnáziumában, hogy többé ne fordulhasson elő olyan helyzet, amikor fiúk csoportja húzza fel egy tinilány felsőjét (következmény nélkül), hogy meggyőződhessenek róla, tényleg lány…

Még több

Programajánló