Repülő Volga és a Burka Bosszúálló – ismerd meg a világ legfurább szuperhőseit

Ha szeretnél a legnagyobb szuperhős-szakértő lenni, nem korlátozhatod a tudásod a Marvel és a DC filmjeire! Elhoztuk a világ legkülönfélébb tájáról azokat a filmeket, amiket ismerned kell.

Repülő Volga és a Burka Bosszúálló – ismerd meg a világ legfurább szuperhőseit

Bár a szuperhősöket elsősorban az amerikai képregényekben felbukkanó világmegmentő figuraként azonosítjuk, a karakter nem kizárólag az USA-ra korlátozódik: sok országnak megvannak a maga szuperhősei és mítoszai. Mi pedig összeszedtük neked azokat, amiket egyszerűen ismerned kell!

via GIPHY

Amerika Kapitány helyett Európa Kapitány?

Ugyan Amerikához hasonlóan sok nemzetnek kész hagyományai vannak a képregényekből – ilyen például Japán –, Európa nagy részére nem igazán jellemző, hogy saját Igazság ligája legyen. Egy-egy legendás figurát azért még így is találhatunk, ha picit nyitott szemmel járunk.

Az angoloknál ott van például Robin Hood, aki rengeteg rubrikát kipipál a szuperhős teszten: álarcos igazságosztó, a reálisnál jobban nyilaz, ráadásul még ősellensége is van, Nottingham bírája személyében. A görögöknek pedig már az ókor óta megvan a saját természetfeletti képességekkel bíró hősük, Herkules.

via GIPHY

Olaszországban rögtön parodisztikus szemlélettel álltak a műfajhoz, mégpedig egy animációs film, a VIP: Testvérem, Superman formájában, amit 1968-ban az olaszok Ternovszky Bélája (tudod, a Macskafogó rendezője), Bruno Bozzetto készített. Egy hős testvérpárról, SuperVipről és MiniVipről szól, akiknek Happy Betty (és MiniVip esetében a testvére árnyéka keltett önbizalomhiányának) legyőzésével kell megmenteniük a világot. A rajzfilm azonnal ikonikussá vált, olyannyira, hogy 2008-ban még egy spin-off sorozatot is gyártottak belőle, PsicoVip címmel.

Szuper-szovjetek

Akik mindent megtettek azért Európában, hogy saját szuperhőseik legyenek, az oroszok voltak. A rendszerváltás, és a Szovjetunió 1991-es hivatalos megszűnése utáni orosz tömegfilmről tudnod kell, hogy a legfőbb céljuknak tekintették felvenni a versenyt az amerikaiakkal. Ezért képezték magukat, elkezdtek a fantasztikus műfajok felé kacsintgatni, és miután látták, hogy Hollywoodnak bejött ez a szuperhősös téma, a 2000-es évekre természetesen ők is megpróbálkoztak vele.

Az egyik első ilyen a 2009-es Fekete Villám avagy Zúg a Volga volt, amiről már a magyar cím is mindent elárul: nem viccelünk, a film hőse egy régi, repülő Volga márkájú autóval menti meg a világot! De legalábbis Moszkvát. Pont annyira trash, hogy azt imádni lehessen, miközben lazán felfedezhetsz néhány hollywoodi filmre tett utalást. A csodajárgány ötlete egyértelműen a Transfromersből jött, de alapvető párhuzamok vannak a Fekete Villám hőse, Dima és Peter Parker között. Mindkét srác suliba jár még, egy-egy gazdag vállalkozó az ellenségük (Peternek Norman Osborn, Dimának Kupcov úr, aki nem mellesleg a Szuper-Mercédeszével száll szembe a Volgával), mindketten elveszítik az apafigurájukat, ami kegyetlen leckét tanít nekik a nagy erővel járó felelősségről. Fun fact egyébként, hogy a Marvel összes története közül legjobban a Pókember rezonál a világon mindenkivel: a sztorit feldolgozták többek között Törökországban, Japánban, de még a Fülöp-szigeteken is.

via GIPHY

Nyilván mondanunk sem kell, de Oroszországnak saját Bosszúállói is vannak, a Védelmezők. A volt Szovjetunió területeiről összeálló hősök annyira eklektikusak, hogy simán el tudnánk képzelni a szokóviai Wanda és Pietro Maximoff csatlakozását is. Kár, hogy őket már lestoppolták Vasemberék. Általában egyébként egészen szokványos képességeik vannak a szovjet harcosoknak, mind egy-egy elem, a föld, levegő és víz urai. Ám egyikük szuperereje egészen konkrétan abban áll, hogy hatalmas, félig medve, félig ember lénnyé tud átalakulni (*medvén lovagló Putyin-mém helye*). Igazi szovjet lázálom, amit ha nem látsz, el sem hiszed…!

Bollywoodi Superman

Persze a Marvel filmjei nem csak Oroszországot inspirálták. India például azon kevés országok egyike, aki képes volt legalább olyan szintű mítoszt teremteni a hőseiből, mint az amerikai stúdió. Saját világmegmentőjük kalandjainak már a negyedik része érkezik 2022-ben,  a sztoriból képregények íródtak, illetve videojátékok és animált sorozatok is készültek.

A Krrish-széria főszereplője Krishna, aki az –indiai filmekre jellemzően spirituális úton szerzett – természetfeletti erejének segítségével felveszi a Krrish szuperhős-identitást, hogy így megmentse a világot és persze elnyerje a szerelme, Priya szívét. (Akit amúgy nem mellesleg Priyanka Chopra alakít.) Ja, és mindezt igazi bollywoodi előadásmódban.

Ha netán nem lennének ismerősek az indiai filmek, egy gyorstalpalóval képbe hozunk. Az alapvető infó, amit tudnod kell ezekről az úgynevezett maszala stílusú alkotásokról (de úgy általában a bollywoodi produkciókról), hogy erősen keverednek benne a műfajok. Azaz: a vígjáték, romkom és a musical adják az alapot, erre jöhetnek a sztori által megkívánt egyéb rétegek. Esetünkben a szuperhősfilm zsánere, akiknek főszereplői általában egyszerre a hindu mítoszvilágból származtatható mesei figurák és amerikai típusú hősök. A Krrish-szériában Krishna egyszerre emlékeztet Pókemberre a Supermanre is: a srác tiszta Clark Kent, a naiv, vidéken felnövő csodafiú, de csak úgy, mint Peter a szuperhősködés miatt vall kudarcot a magánéletében, és Krisshként az ő ellenségei is a gazdag, tudós-cégvezetők.

Globális Girl Power

Ha van valami, amibe a Marvel kapcsán beleköthetünk, az a női reprezentáció elmaradottsága. Az egyetlen eredeti női Bosszúálló, Natasha Romanoff önálló filmje még csak most májusban érkezik (már ha a Covid is úgy akarja), pedig Clint Bartonon kívül mindegyik férfi megkapta már a maga eredetsztoriját. Sólyomszemet – aki valljuk be, az egyik legkevésbé érdekes tagja a hatosfogatnak – pedig egy komplett sorozattal kárpótolják. A női szuperhősös lemaradására a Marvel csak 2019-ben eszmélt rá, két évvel a Wonder Woman elsöprő sikere után. Úgyhogy fogták magukat és a Marvel Kapitánnyal összedobtak egy tipikusan olyan filmet, amiről süt a „tessék, itt egy erős nő, most már mindenki nyugodjon le”–típusú hozzáállás. Pedig valójában aligha tudunk mit kezdeni egy alapból tökéletes karakterrel, aki hibák hiányában már nem tud hová fejlődni, így hát érdekes sem lehet… Majd pedig a Bosszúállók: Végjáték egyetlen jelenetével igyekezték kárpótolni a rajongókat, amiben összeszedték a vásznon eddig valaha felbukkant összes szuperhősnőt.

via GIPHY

A DC tehát ebben láthatóan lekörözte a Marvelt, arról nem is beszélve, hogy a Wonder Woman után tavaly még a Ragadozó madarakkal és a Harley Quinn-vezette antihős csapattal is ledobták a legnagyobb girl power-bombát a műfajra. Azonban még ők is évekkel, sőt évtizedekkel le vannak maradva Pakisztán (!) és Kína mögött. Oké, ennek a két nemzetnek kulturálisan semmi köze egymáshoz azon kívül, hogy mindketten ázsiai országok, mégis egyszerre kell beszélnünk róluk: egy filmmel és egy sorozattal mutatták meg, hogyan is kell feminista szuperhős sztorit csinálni.

Az 1993-ban készült kínai A hősies trió fókuszában három kiváló harcos áll, akik hősies alteregójuk mögé rejtőzve mentik meg a Gonosz Mestertől (igen, tényleg így hívják) a várost. A hősnők nevei ismerősek lehetnek mind a DC, mind a Marvel rajongóinak: Wonder Woman, Láthatatlan Lány (helló, Fantasztikus négyes), és a kakukktojás, Thief Cather. Ezek a csajok badassek, ugyanakkor nem félnek elesettek lenni, de legfőképpen megmutatják, mikre képesek a nők, ha összefognak.

A legmenőbb produkció díja pedig egyértelműen a pakisztáni Burka Avengeré (magyarul: Burka Bosszúálló), ami egy négy évados animációs sorozat volt 2013-2016 között. A számos díjat nyert széria főszereplője, Jiya inspiráló tanárnő egy lányiskolában, aki szabadidejében szuperhősként menti meg a világot. Jelmezének a burkát választotta, amivel egyszerre emeli fel a gyakran az arab nők elnyomásának szimbólumaként azonosított ruhadarabot és küzd a muszlimok felé irányuló rasszista sztereotípiák ellen. Burka Avenger ráadásul az úgynevezett Takht Kabbadi harcművészetet gyakorolja bűnüldözés közben, amihez John Wicket megszégyenítő módon (de nem olyan véresen: mégiscsak gyerekeknek szól!) használ fel tollakat és könyveket a küzdelemhez.

A cikk megírásában segítségemre volt az ELTE BTK Szuperhősök a globális filmkultúrában című kurzusa.

Még több

Programajánló