Ezek a klasszikusok mind fent vannak a Netflixen, és te nem is tudtál róla

Tarts ki, a mozik nyitásáig még ki kell bírnod, addig is érd be a jó öreg Netflixszel. És ha már a jó öreg dolgoknál tartunk: tudtad, hogy ezek a nagy klasszikusok mind ott figyelned a streaming platformon?

Ezek a klasszikusok mind fent vannak a Netflixen, és te nem is tudtál róla

Amikor azt hiszed, minden filmes újdonságot, menő sorozatot megnéztél már, ami a Netflixen terem, mi jövünk, megkopogtatjuk a vállad néhány szupertitkos kóddal, melyekkel olyan tartalmakat érsz el, amiről fogalmad sem volt, hogy itt is megnézheted. Legújabb gyűjtésünkben pedig akkor fogsz igazán lubickolni, ha elmerülnél a filmtörténelem LEGNAGYOBB klasszikusaiban.

Szólíts a neveden

A film, ami abban a pillanatban megkerülhetetlen klasszikussá vált, hogy először vetítették moziban. Luca Guadagnino megvalósítása tökéletesen hozza André Aciman regényében megragadott békés kis környezetet valahol Olaszországban, a film pedig úgy robbantotta be Timothée Chalamet karrierjét, hogy 2018-ban ő volt a filmtörténet 3. legfiatalabb pasija, akit Oscarra jelöltek. A regény folytatása, a Találj rám! azóta elkészült, és az is kiderült, tervezik a második rész forgatását – azonban nem a regényt követve. Abban ugyanis egy jóval idősebb Eliot és Oliver szerepel, így a film nem tudná meglovagolni Armie Hammer és Timothée Chalamet varázsát – bár Armie botrányai miatt kérdés, mennyit pihentetik majd a produkciót.

Tudtad? Eredetileg Shia LaBeouf alakította volna Oliver karakterét, csakhogy a rendezőváltással együtt az ő nevét is kihúzták, mivel túl balhésnak találták a fiút.

A bárányok hallgatnak

Az 1991-ben bemutatott mozi konkrétan történelmet írt, hiszen thrillerként tarolt az Oscar-gálán, ahol – kapaszkodj – 5 szobrocskát is sikerült bezsebelnie, köztük a legjobb filmnek járó díjat. Anthony Hopkins és Jodie Foster szintén Oscar-szoborral a kezükben pózolhattak, de díjat kapott a film rendezője és a forgatókönyvet jegyző Ted Tally is. Kár, hogy a 10 évvel későbbi folytatásra (A vörös sárkány) már nem tudták visszacsábítani Jodie Fostert, állítólag azért, mert nagyon nem tetszett neki az új rész forgatókönyve, így végül Julianne Moore vette át a helyét.

Tudtad? Amikor Anthony Hopkins menedzsere megkérte a színészt, hogy olvassa el a forgatókönyvet, a cím miatt azt hitte, egy békés kis családi moziról van szó. És ennél nagyobbat nem is tévedhetett volna…

Grease

Tudjuk, para belegondolni, de 1978-ban is készültek filmek. Kevesen tudják, de nevetségesen aprócska büdzséből készült, amit egynyári limonádénak szántak, de akkorát robbant, hogy azóta is minden idők legsikeresebb filmes musicale. Kezdetben szó volt róla, hogy tinédzserekkel forgatják le, majd úgy döntöttek, nem akarnak csak ennek a generációnak megfelelni, így felültek a jó öreg „felnőttek alakítanak tiniket” vonatra. Képzeld, még Elvis Presley neve is felmerült, pedig akkor már javában méretes pocakot növesztett – így landolt végül John Travoltánál a szerep.

Tudtad? A forgatás egyik elmaradhatatlan kelléke a rágógumi volt, és ebben az egy dologban tényleg nem spóroltak: 100 ezer darabot szereztek be belőle.

Forrest Gump

Egyszerre imádta a közönség, a kritikusok és az Akadémia – utóbbi 13 Oscarra jelölte, amiből hatot díjra is váltott. Hogy miért nem készült folytatás egy olyan moziból, ami ilyen szinten volt sikeres? Kapaszkodj, de tervben volt, még a forgatókönyv is elkészült, viszont 2001 szeptember 11-e hatására úgy döntöttek, értelmét és súlyát vesztette a dolog.

Tudtad? A sztori eredetileg regény formájában jelent meg (Forrest Gump, avagy egy együgyű fickó feljegyzései), az író, Winston Groom pedig a könyv folytatásával (Forrest és Tsa) is elkészült.

Dirty Dancing!

Babyt senki nem ültetheti a sarokba, és ha akarod, újra és újra meghallgathatod a film ikonikus mondatait a nappalid kellős közepén. Az 80-as évek egyik legnépszerűbb mozija tette igazán ismertté Patrick Swayze-t, és a Babyt alakító Jennifer Greyt, akit egyedül orrműtétje gátolt meg abban, hogy élete végéig válogathasson az A-listás filmek közül. Így hiába szerepelt később a Jóbarátokban, új orrával már senki nem látta benne azt a bájt, amivel berobbant.

Tudtad? A jelenet, amiben Baby és Johnny négykézláb mászik egymás felé a táncteremben, eredetileg nem volt a forgatókönyv része. A színészek bemelegítésként poénkodtak, a rendezőnek viszont annyira tetszett, hogy végül a filmben hagyta.

Éhezel a filmekre? A legjobb helyen jársz:

Még több

Programajánló