Minden idők legfülbemászóbb filmes betétdalai

A legjobb filmeknek fantasztikus zenéi is vannak, de néhány betétdal különösen kiemelkedően sikerült. Előre is bocsi a dallamtapadásért!

Minden idők legfülbemászóbb filmes betétdalai

Mit ér a film zene nélkül?! Megmondjuk: nem túl sokat. Mert hát nyilván nem véletlenül van saját kategóriája az Oscar-díjak között a legjobb betétdalnak. És igen, Hans Zimmer egy zseni, meg a Harry Potter vagy a Star Wars univerzumai sem lennének az igaziak John Williams dallamai nélkül, de most nem az instrumentális filmzenéről fogunk beszélni. Hanem azokról a számokról, amik ikonikussá tettek egy-egy jelenetet vagy konkrét filmeket, te pedig ha meghallod, azonnal énekelni kezded a szöveget, táncra perdülsz és/vagy könnyekben törsz ki. Ezek a dalok pedig olyan fülbemászóak, hogy a napokig tartó dallamtapadás garantált – szóval csak óvatosan kattints a lejátszás gombra!

Ponyvaregény

Quentin Tarantino imádja menő számokkal kiegészíteni a sztorijait, de az egyik legjobban sikerült összeállítást a Ponyvaregényhez készítette. Nehéz egyetlen dalt kiemelni: mondhatnánk akár a John Travolta és Uma Thurman ikonikus twistje alatt szóló You Can Never Tellt Chuck Berrytől, vagy a Son of a Preacher Mant a Dusty Springfieldtől, de talán mégis a Kool & The Gang Jungle Boogie-ja reprezentálja a legjobban az egész filmet.

Titanic

Ha filmes főcímdalokról van szó, akkor kevés olyan ikonikus szerzemény jut eszünkbe, mint a My Heart Will Go On Celine Diontól, ami a Titanicban csendült fel. Már a nyitótaktusok azonnal darabokra törik a szíved, szóval vitán felül áll, hogy ennél jobban egyetlen szám sem festethette volna alá Jack és Rose tragikus románcát és a süllyedő hajót.

A galaxis őrzői

Egyetlen film van a Marvel Univerzumában (na jó, kettő, ha már két részes), ami kiérdemli a legjobb filmzene címét: A galaxis őrzői. James Gunn olyan precizitással válogatta össze a legkirályabb számokat a válogatás kazijaira, hogy a Come and Get Your Love-ot, a Hooked on a Feelinget vagy a második részt nyitó Mr. Blue Sky-t a mozizás utáni napokban nem tud nem énekelni.

High School Musical

A Disney-nek amúgy is jó érzéke van a fülbemászó filmzenékhez, de ha az animációs filmeket nem nézzük, akkor egyértelműen a High School Musicallel maxolták ki a műfajt. Ha téged is kamaszkorod elején ért utol Zac Efron és Vanessa Hudgens filmje, akkor fogadjunk, hogy még mindig kivülről fújod az összes dalt ÉS a koreográfiát. Köszi Disney Channel a délutáni táncórákat és karaoke-bulikat!

Dirty Dancing

Dirty Dancing betartja, amit ígér: ha meghallod a zenéket, azonnal felpattannál táncolni. Itt is egészen nehéz dolgunk van csupán egyet kiemelni – mi is szeretnénk egy saját Hungry Eyes-montázst, amiben Patrick Swayze-vel táncolunk –, de a Time of my Life-nál konkrétan nincs emlékezetesebb dal ÉS jelenet. Nem véletlenül ez volt Ryan Gosling karakterének legnagyobb csajozós trükkje az Őrült, dilis szerelemben…!

Csillag születik

Ha azt mondjuk: Shallow neked azonnal a Csillag születik jut eszedbe? Na, hát ezért olyan ikonikus ez a szám, amit olyan fantasztikusan sikerült Lady Gagának megírnia, hogy még akkor is ismered (és dúdolgatod!), ha nem is láttad magát a filmet.

 

Jöhet még néhány szuper szám?

Még több

Programajánló