Filmek, ha már hiányoznak a világ nagyvárosai

Járd be a világ leggyönyörűbb városait a nappalidból: ezekkel a filmekkel orvosolhatod egy picit a mehetnéked!

Filmek, ha már hiányoznak a világ nagyvárosai

Az utazás iránti vágyunk egyre csak nő, főleg most, hogy már mintha kezdenénk látni a járvány végét, de még mindig nem mehetünk egyáltalán sehova. De ha benned is egyre türelmetlenebbül fészkelődik a világutazó, van egy jól bevált módszerünk, amivel lenyugtathatod: nézz filmeket! Ha alig várod, hogy végre egy napágyon pihenhess a tenger zúgását hallgatva, akkor nézd meg a másik utazós listánkat, amiben a legjobb tengerpartos alkotásokat gyűjtöttük össze.

De ha neked a valódi vakáció az aktív nyaralást jelenti és a világ nagyvárosainak felfedezésekor érzed igazán boldognak magad, akkor sem hagyunk cserben. Amikor fizikailag nem sétálhatsz Róma varázslatos utcáin, vagy nem meditálhatsz Indiában, akkor érdemes a a filmes karakterek kalandjain keresztül kiélned magad. Csak válassz egy helyet, ahová a legszívesebben elutaznál és már meg is kapod tőlünk is a legjobb mozgóképes útikalauzt.

Párizs – Éjfélkor Párizsban

Owen Wilson egy regényírói álmokat kergető forgatókönyvírót játszik, Gilt, aki a menyasszonyával (Rachel McAdams) ellátogat a francia fővárosba. Woody Allen egyik legjobb kortárs alkotásában megelevenedik napjaink Párizsa mint Európa egyik legnagyobb múltú nagyvárosa, ahogy az 1920-as évek pezsgő kulturális központja is életre kel, mikor Gil rejtélyes módon egy-egy éjszakára visszautazik az időben, hogy olyan ikonokkal találkozzon, mint Ernest Hemingway és F. Scott Fitzgerald.

Los Angeles – Kaliforniai álom

Azon kívül, hogy a Kaliforniai álom egy szívfacsaróan szép történet a szerelemről, vágyakról  és álmokról, illetve egy újabb bizonyítéka annak, hogy Ryan Gosling és Emma Stone milyen jól működnek együtt, egyben kész turisztikai magazin is, ami épp Los Angeles városát népszerűsíti. Persze, nyilván megmutatja Hollywood legizgalmasabb részleteit, de a film olyan nevezetességekhez is elvisz minket, amik a filmvilág csillogó központjának árnyékába esik: ilyen a Griffith Obszervatórium vagy az Angels Flight függővasút. Tudjuk, hogy azonnal felkerülnek a „Látnivalók Los Angelesben”–bakancslistádra!

Róma – A nagy szépség

Ha van alkotás, amiben a sztori helyszínéül szolgáló város maga is egy karakter, akkor az A nagy szépség. Paolo Sorrentino ezzel a filmjével megírta a legszebb szerelmeslevelet Rómához: gyönyörű felvételekben mutatja be a történelem és a modernitás tökéletes elegyét adó várost. Eközben egyébként kemény kritikát is megfogalmaz amúgy rendkívül finoman a római társadalmi elit üres bulizással teli hedonista életéről. Hidd el, le fog nyűgözni.

Tokió – Elveszett jelentés

Bill Murray és Scarlett Johansson váratlan, de instant ikonikussá vált párosa Sofia Coppola filmjében Tokió éjszakai életét fedezik fel, miközben egyre szorosabb kötelék alakul ki köztük. És bár azt, hogy mit súgott Bill Murray ScarJo fülébe a film végén sosem fogjuk megtudni, de Japán fővárosát a legapróbb részletekig megismerheted. És igen, még jó, hogy van benne egy karaoke-jelenet is!

Bruges – Erőszakik

A szörnyű magyar című Erőszakik ugyan nem egy metropolisban játszódik, hanem Belgium egy kisebb városkájában, de egyszerűen kihagyhatatlan erről a listáról. Ahogy Ralph Fiennes karaktere kissé nagyon vulgárisan, ám annál pontosabban megfogalmazza, miért is érdemes mindenkinek legalább egyszer az életében ellátogatnia Bruges-be: „Az a város olyan mint egy kibek*rt tündérmese.” Maga a film ugyan inkább hasonlít a Grimm-testvérek legvéresebb történeteire, de a látvány közben legalább valóban nagyon szép.

New York – Álom luxuskivitelben

Ha már Rómánál Sorrentino filmje győzött a Római vakáció ellenében, akkor most, hogy New Yorkban járunk, alap, hogy Audrey Hepburn másik legendás filmjét, az Álom luxuskivitelbent ajánljuk. Audrey ezúttal Holly Golightly-t alakítja, aki egyszerűen odáig van a Tiffany’s ékszerboltért, meg úgy általában Manhattenért. Mikor találkozik Paul Varjakkal (George Peppard), egy teljes napot eltöltenek a városban, s míg ők egymásba, addig te New Yorkba szeretsz bele.

Bécs – Mielőtt felkel a Nap

A trilógia első részében Ethan Hawke és Julie Deply karakterei egy vonaton ismerkednek meg egymással, a köztük lévő vonzalom pedig olyan erős, hogy úgy döntenek: leszállnak Bécsben és közösen fedezik fel a várost. Bár Bécs itt van a szomszédban, teljesen más élmény lesz az ő szemükön keresztül látni az osztrák fővárost miközben sétálnak, beszélgetnek, flörtölnek és rácsodálkoznak mindenre az óriáskerekektől a Dunáig.

Új-Delhi – Ízek, imák szerelmek

A film (és a könyv), ami olyan sok nőt inspirált már arra, hogy egyedül vágjon neki a nagyvilágnak és felfedezzék önmagukat, ahogy Julia Roberts karaktere (a könyv szerzője, Elizabeth Gilbert) tette. Bár a római és Balin játszódó részeket is imádjuk, a leginspirálóbb egyértelműen India jelenetei. Új-Delhi színes-szagos káoszában megtalálni a belső békédet igazi kihívás, és bár nekünk valószínűleg nem is menne, de azért nagyon szeretnénk kipróbálni.

Fedezd fel a világot a Cosmóval:

Még több

Programajánló