10 hely, ha már kimozdulnál, de még kerülnéd a tömeget

Eleged van a bezártságból, de kiránduláskor eddig mindig csak nagyobb tömegekbe futottál, mint a belvárosban? Ez a 10 rejtett kirándulóhely csak arra vár, hogy felfedezd!

10 hely, ha már kimozdulnál, de még kerülnéd a tömeget

Ha kimozdulnál a négy fal közül, nincs könnyű dolgod: a mozi, az éttermek kiesnek, de még egy túlárazott kávéra sem ülhetsz be a barátnőiddel (ki gondolta volna, hogy valamikor majd alig várod, hogy indokolatlanul sokat fizess egy lattéért?!). A kijárási korlátozások még egy darabig biztosan érvényben lesznek, és bár a legújabb infók arról szólnak, hogy hamarosan legalább a teraszos helyekre kiülhetünk fröccsözni, egyelőre ez is tündérmesének tűnik.

Szóval az egyetlen valódi lehetőséged arra, hogy kiszakadj ebből az egész járvány-mizériából, az a kirándulás – csakhogy erre már több ezren rájöttek, így tömegesen (rosszabb esetben ráadásul maszk nélkül) özönlik el a legismertebb helyeket. Te nem kockáztatnál? Akkor van egy jó hírünk: van élet a Normafán és a Dobogókőn túl is! Összegyűjtöttük Magyarország tényleg eldugott, rejtett kirándulóhelyeit, amik még nem kerültek fel a többség radarjára, de mégis kihagyhatatlan látnivalók.

Fülöpházi Homokbuckák

Tudtad, hogy a Kiskunsági Nemzeti Park egy magyar Szaharát rejteget? Pedig az a helyzet, hogy az Ős-Duna hordalékkúpjának maradványai miatt nekünk is van saját mini-sivatagunk, de legalábbis egy területnyi természetes homokbuckánk.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Krisztian Szabo (@szabokri) által megosztott bejegyzés

Túristvándi Vízimalom

Az ország csücskében, észak-keleten Túristvándiban található a Közép-Európa legnagyobb vízimalma. Az egész hely, olyan, mintha egy tündérmesébe csöppentél volna – szinte már úgy érezzük, ha eltévedsz az erdőben jobb esetben a hét törpe kunyhójában, rosszabb esetben a gonosz boszorkány mézeskalácsházában simán találsz menedéket. Maga a malom pedig egészen a 18. században épült, szinte hihetetlen, hogy még mindig hibátlanul működik!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Majer Tamás (@tm_photography_2020) által megosztott bejegyzés

Babócsai Basa-kert

Somogy megye szélén, Babócsa természetvédelmi területére is érdemes kiruccanni, főleg április-május idején. Ekkor virágzik ugyanis a Basa-kertben Magyarország legnagyobb csillagos nárcisz állománya. A hely annyira ismeretlen, hogy nemcsak a kirándulás során lehetsz egyedül, de a lenyűgöző nárciszmezőről akár az Insta első tízezer-lájkos fotóját is elkészítheted.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@vangyiamariann által megosztott bejegyzés

Óbányai-völgy

Régóta kíváncsi vagy, milyen lehet Svájc, de még nem volt lehetőséged (pláne mostanában) eljutni oda? Akkor vedd a Kelet-Mecsek felé az irányt! Ott található ugyanis a magyar Svájcként is nevezett Óbánya. A település mellett pedig egy csodás kirándulóhely vár rád, az Óbányai-völgy, ami igazi természetjáró-csemege.

Kazári riolittufa

Ha még megvan ez az infó az iskolai földrajzórákról, akkor tudod, hogy a Mátra vulkanikus eredetű tagja az Északi-középhegységnek. A 20 millió évvel ezelőtti kitörések következtében pedig nagyon érdekes képződmények jöttek létre Kazár közelében: a riolittufák. Ez a típusú, mélyen barázdált kőzet pedig olyan ritka, hogy a világon nagyjából csak 6 helyen figyelhető meg.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Daniel Juhasz (@dan_juhasz) által megosztott bejegyzés

Bauxitföldtani Park, Gánt

Ugyan Budapesttől csak alig 70 km-t kell utaznod, a Gánt határában fekvő Bauxitföldtani Parkba érve mintha fényévekkel messzebb, a Marson kötöttél volna ki. Elképesztően izgalmas a vörös lankákon sétálgatni, és ha minket kérdezel, legalább 1000 fotót kell készítened, mikor ott jársz.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dóra Herman (@doraherman) által megosztott bejegyzés

Kemence-patak

Igazi vadregényes tájra bukkanhatsz, ha a Zemplén Tájvédelmi Körzetbe látogatsz. Felülhetsz az ország egyik legrégebbi kisvasútjára, ami egy régi vadászkastély alatt fúrt alagúton is átrobog, de akár a Kemence-patak mellett is sétálhatsz.

Sorrento-sziklák

Nem, a Sorrento-sziklák nem Olaszországban vannak, hanem Budaörs felett. És ha Csillebércről elindulva megtalálod a sziklákat, nemcsak a Budai-hegyek leggyönyörűbb, mégis legkevésbé látogatott részére bukkansz, hanem pazar kilátásra is, merthogy innen akár Budakesziig ellátni!

Lázbérci víztározó

Dédestapolcsány festői tava az Észak-Bükkben található. Lélegzetelállító tanösvényei vannak, amikben órákon át gyönyörködhetsz, de ha a pasid megszállott horgász, el sem fogod tudni rángatni a víztározó mellől.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Peter Leyer (@peter_leyer) által megosztott bejegyzés

Úrkúti Őskaraszt

A Dél-Bakony egykori bányaterülete a 100 millió éves mészformáival már alapvetően izgalmasan hangzik, de az Úrkúti Őskaraszt igazi kalandos túrát ígér az odalátogatóknak a mélyedésekben lévő tanösvényeivel.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Nagy Patrícia (@alkoholicia_photos) által megosztott bejegyzés

Nem vagy az a kirándulós típus, de legalább képzeletben kiszakadnál otthonról?

Még több

Programajánló