5 csodálatos film, ami igaz történet alapján készült

Bírod az önéletrajzi drámákat vagy a történelmi mozikat? Mutatunk neked 5 zseniális filmet, ami igaz történet alapján készült, de nem biztos, hogy ezt tudtad!

5 csodálatos film, ami igaz történet alapján készült

Van egy rakás olyan film, amiről egyértelműen lehet tudni, hogy egy megtörtént eseményt dolgoz fel, még akkor is, ha picit eltúlozva. Ilyen például a Titanic, Trója vagy a Wall Street farkasa. Viszont akad jó néhány olyan remekmű, amiről elsőre nem biztos, hogy tudod, hogy igaz történet alapján készült.

A szív bajnokai

Ez az a film, amit akárhányszor újra lehet nézni, annyira megindító és tele van pozitív energiákkal. A sztori alapjául egy amerikaifutball-játékos, Michael Oher élettörténete szolgált. A főszereplő egy nagydarab, afroamerikai fiú, aki nem találja a helyét a suliban. Nehéz gyerekkora van, nevelőszülőről nevelőszülőre jár, de végül mindenhonnan megszökik vagy elküldik, végül az utcára kerül. Ekkor találkozik az egyik anyukával, Leigh Anne Tuohy-val (Sandra Bullock), aki felkarolja a srácot, befogadja, otthon ad neki, sőt ő indítja el a focikarrierjét is! Ha ő nincs, Michaelnek semmi esélye nincs a kitörésre, így viszont a világ egyik leghíresebb játékosa lett belőle. Plusz érv, hogy megnézd, Sandra Bullock Oscar-díjat kapott a filmbéli alakításáért!

Pocahontas

Hihetetlen, de a Disney híres meséjének sztorija is a valóságon alapszik! A történet szerint Pokahontasz valóban egy indián törzsfőnök lánya volt, aki a testével védte Anglia első telepes városának (Jamestown) alapítóját, John Smith kapitányt. Az mondjuk erős túlzás, hogy ettől azonnal egymásba szerettek, ugyanis később az egyik angol-indián háború idején az angolok elrabolták Pokahontaszt, azt remélve, hogy az indiánok majd váltságdíjat fizetnek érte. A fogságban a lány megismerte a brit szokásokat és nyelvet, végül pedig hozzáment egy John Rolfe nevű telepeshez, és felvette a Rebecca Rolfe nevet. Ráadásul ő volt az első amerikai őslakos, aki Európába látogatott, végül Angliában is halt meg.

Volt egyszer egy Hollywood

Bár Tarantino gyakran nyúl történelmi utalásokhoz, sőt, vannak korszakok és műfajok (pl. Western), amiket különösen imád, a Volt egyszer egy Hollywood még ennél is több, ugyanis egy egész szálat húzott fel a rendező egy megtörtént eseményre, Sharon Tate halálára, vagyis lényegében újragondolta azt. Bár nem Roman Polanski és felesége a film főszereplői, mégis óriási hatással van a nézőre a sztorijuk. A színésznő-modellt, aki Roman Polanskival közös gyermekét várta, ugyanis 1969-ben gyilkolta meg Charles Manson szektája. Az eset pedig alapjaiban rázta meg és alakította át Hollywoodot, hiszen elképesztően szürreális, borzalmas és ijesztő volt egyszerre. Tarantino szerint viszont történhetett volna ez egészen másképp is…

Colette

Egy igazi girlpower-film, ami ráadásul még csak nem is fikció, ugyanis Sidonie-Gabrielle Colette francia, irodalmi Nobel-díjas írónő életét mutatja be! Colette (Keira Knightley) egy fiatal vidéki lány, aki férjhez megy egy sikeres párizsi íróhoz. A férfi hamar rájön, hogy felesége nagyon tehetséges, így ráveszi, hogy az ő nevén adja ki írásait. A történetek bejárják egész Franciaországot és óriási sikernek örvendenek. Ekkor jön rá Colette, hogy ő is szeretne részesülni a neki járó hírnévből és elismerésből, így csakhamar híres írónővé és a nőjogi mozgalmak egyik vezető alakjává válik.

A mindenség elmélete

A 2014-ben bemutatott életrajzi dráma Stephen Hawking és felesége, Jane Wilde Hawking házasságának történetét mutatja be. Oké, ez nem nagy meglepetés, hiszen a név és minden stimmel. Azt viszont kevesen tudják, hogy a forgatókönyv Jane Utazás a végtelenbe – A mindenség elmélete című könyve alapján készült, így a feleség szemszögén keresztül élheted át az eseményeket, így talán kicsit egyoldalú, de mindenképpen hiteles forrásról van szó. De talán pont ez az, ami miatt még romantikusabb és meghatóbb az egész! Nem mellesleg Eddie Redmayne élete egyik legzseniálisabb alakítását nyújtotta, amiért meg is kapta a legjobb férfi főszereplőnek járő Oscar-díjat!

Jöhet még néhány izgis filmes infó?

Még több

Programajánló