9 rejtett üzenet a Harry Potterben, amit eddig tuti nem vettél észre

Még akkor sem biztos, hogy ezek feltnűntek, ha fanatikus Harry Potter rajongó vagy! Na jó, akkor talán…

9 rejtett üzenet a Harry Potterben, amit eddig tuti nem vettél észre

Mivel sajnos a Harry Potter filmekből rengeteg fontos infó és izgalmas háttérsztori kimaradt, így a legtöbb rejtett üzenetet csak az veheti észre, aki olvasta a regényeket, lehetőleg többször is. Most igyekeztünk olyanokat gyűjteni, amik valamennyire a filmvásznon is fel-fel tűntek, vagy magyarázatot adnak egy-egy jelenetre.

A négy elem

Az már rögtön az első könyvben kiderül, hogy a Teszlek Süveg belenéz a gyerekek fejébe és a személyiségük alapján osztja be őket egy-egy házba. A személyiségtípusokat többféleképp szokták felosztani, az egyik ilyen a négy elemhez köthető: tűz, víz, föld, levegő. Rowling a Pottermore-on elárulta, hogy a házak is ennek a négy elemnek feleltethetőek meg, amire a színeik és a jelképeik is utalnak. Vagyis a Griffendél a tűz, amit a vörös és arany szimbolizál, a Mardekár a víz, színei a zöld és az ezüst, a Hugrabug a föld, ahol a sárga és fekete a búzát és a földet jelöli, és a Hollóhát pedig a levegő, amit a kék és bronz színek mutatnak meg.

via GIPHY

Beszélő nevek

A karakterek nevei sokkal többet elárulnak, mint azt elsőre gondolnád! Kezdjük is rögtön Remus Lupinnal! Valószínűleg neked is elsőre beugrik Romolus és Remus története a római mitológiából, akiket farkasok neveltek fel, a „lupinus” latin szó pedig konkrétan farkast jelent. A Sirius a Cannis csillagkép része, ami kutyát jelent, a black, vagyis fekete pedig egészen egyértelmű utalás az animágusra. Aztán McGalagony keresztneve Minerva, aki a mitológia szerint bölcsesség és a tudás istennője, jelképe a bagoly. A Malfoy név két francia szóból áll, „Mal” és „Foi”, rossz hitet jelent nyers fordításban. De Petunia Dursley neve is beszédes, mivel a petúnia virág a dühöt, haragot jelképezi. Hermione neve is érdekes! A Granger név ugyanis egy másik regényben, a Fahrenheit 451-ben jelenik meg először, így hívják azoknak a vezetőit, akik képesek bemagolni szóról szóra egy könyvet, csak hogy fenntartsák azokat az utókornak.

via GIPHY

Harry és Arthur

Az írónő többször utalt rá, hogy inspirálta az Arthur király legendája. Ezt pedig alá is támasztja Griffendél kardjának története. Hiszen azt csak az arra méltó szerezheti meg, ahogyan a kőből is csak a kiválasztott húzhatja ki. Ráadásul mindketten árvák, és mindkettőjüknek egy nagyon erős mágus a segítője.

Trelawney jóslata és a 13-as szám

Képzeld, a professzor megjósolta Dumbledore halálát is a 3. részben! A karácsonyi vacsoránál ugyanis nem akart leülni az asztalhoz, mondván, hogy a 13-as szám balszerencsét hoz, és ő lenne a 13. Ilyenkor ugyanis aki legelőször feláll az asztaltól, meghal. A baj csak az, hogy nem tudta, hogy már 13-an ülnek Peter Pettigrew-val együtt az asztalnál, aki pedig először távozott, az Dubledore volt, később valóban ő volt, aki az élők közül is először távozott…

via GIPHY

De ez a szerencsétlen szám Voldemort és Harry életét is végigkíséri! Például a Sötét Nagyúr 13 évig volt test nélkül, és ennyi idő után tért vissza hozzá legfőbb csatlósa is. Sirius Blacket 13 ember megölésével vádolták meg, ami miatt az Azkabanba került. De az összes sorsfordító és negatív esemény is mindig 13-ára esik a történetben, például január 13-án szöknek meg a Halálfalók az Azkabanból.

Ginny vs. Cho

A hatodik részben Harryt egyszer eltiltják a kviddicstől, ekkor pedig Ginny veszi át a helyét, akinek a vezetésével a csapat győzedelmeskedik a Hollóhát felett, mivel a lány előbb kapja el az aranycikeszt, mint Cho. Az írónő egyszer elismerte, hogy ezt amolyan nyomnak szánta, ami előre vetíti majd a Harry szívéért folyó küzdelem kimenetelét.

via GIPHY

A három testvér visszatérése

Ha emlékszel, a Halál ereklyéit három testvér kapta. Az első legyőzhetetlen akart lenni, a második a kedvesét hozta volna vissza a halálból, a harmadik pedig el akart bújni a halál elől. Ez a hármas pedig később is feltűnik, hiszen Voldemort elsősorban a bodzapálcát akarja, hogy legyőzhetetlen legyen, de az elárulja és végül a vesztét okozza. Piton a kedvesét szeretné visszakapni, és ez vezetett végül a halálához. Harry, aki viszont régi barátként köszönti a halált és megbékél vele, túléli a háborút.

Piton és szerelme

Perselus valódi motivációja csakis a történet végén válik egyértelművé, pedig már korábban is voltak rá utalások! Az egyik ilyen finom nyom a Főnix rendjében van, amikor Harryt és Dudley-t megtámadják a dementorok. Vernon bácsi csak gúnyolódik Harry sztoriján, azonban Petunia tudja, hogy igaz az egész, ugyanis “az a szörnyű fiú” mesélt testvérének róluk gyerekkorukban. Nos, Jamesszel csak jóval később találkozott, szóval egyértelmű, hogy Pitonra célzott, aki mint kiderült, ott nőtt fel mellettük.

via GIPHY

Hét Harry

Emlékszel, hogy amikor Harryt ki kellett menekíteni Privet Drive-ról a Rendnek, akkor hat barátja bevállalta a Százfülé főzetet és Harryvé változtak? A hét Harry pedig a hét horcruxot szimbolizálja! A különbség annyi, hogy míg Voldemort erőszakkal és sötét varázslatok árán érte el, hogy a lelke hétfelé szakadjon és ez megvédje őt a haláltól, addig Harry barátai önként jelentkeztek és áldozták fel magukat érte.

Voldemort átka

Az a filmekből és a könyvekből is könnyen észrevehető, hogy a sötét varázslatok kivédésével valami nagyon nem stimmel! Minden tanár valamilyen okból csak egy évig tudja betölteni a posztot, a diákoknak pedig egyre kevésbé van meg az a tudása, aminek kéne. A Félvér Hercegben kiderül, hogy ez már jó ideje így van, ugyanis anno Tom pályázott erre a posztra, egyrészt mert vissza akart térni a Roxfortba, másrészt az egyik horcrux miatt, de nem kapta meg az állást. Vélhetően az ő átka miatt alakult így a továbbiakban a poszt sorsa. Azonban ez nem csak egy egyszerű hiszti! Ha belegondolsz, ezzel az volt Voldemort célja, hogy a következő generáció hanyagul, félig legyen kiképezve, így sokkal könnyebben legyőzheti majd őket. Okos, nagyon okos!

via GIPHY

Tudjuk, Harry Potterből sosem elég!

Még több

Programajánló