47 dolog, amit biztosan nem tudtál a Star Wars-filmekről

A Star Wars-nap alkalmából összegyűjtöttük a 47 legérdekesebb tényt a kedvenc filmjeidről és sorozataidról – ha legalább 35-öt már ismersz, az Erő tényleg veled van.

47 dolog, amit biztosan nem tudtál a Star Wars-filmekről

Ha tudod, miért olyan fontos május 4-e, határozott véleményed van a messzi-messzi galaxisban játszódó filmekről és legalább egyszer az életedben te is próbáltad már használni az Erőt, akkor bizony hamisítatlan Star Wars-rajongó vagy. De szerintünk az alábbi 47 (!) érdekesség, amit az összes, kánonhoz tartozó filmről és sorozatról összegyűjtöttünk, még neked is tudnak újat mondani. Jó rácsodálkozást, boldog Star Wars-napot, és persze az Erő legyen veled!

Star Wars I. rész – Baljós árnyak

1. Bár a filmet Darth Maul karakterével azonosítják, a Baljós árnyak cím nem rá vonatkozik, hanem Palpatine szenátorra, aki valójában egyet jelent a veszélyes Darth Sidiousszal. Ezt viszont Darth Maulon kívül senki nem tudja, így az árnyékban maradhat és onnan irányítja bábmesterként az eseményeket.

2. Jar Jar Binks egy vicces mellékszereplőként indult, de végül ő lett a filmtörténelem leggyűlöltebb karaktere. Olyannyira, hogy bár ő volt az első, teljesen számítógéppel létrehozott figura, az őt megformáló Ahmed Best helyett A Gyűrűk Ura: A két torony Gollamjét alakító Andy Serkist szokták az első CGI-szereplőt játszó színészként emlegetni. A rajongók Jar Jar ellenes weboldalakat gyártottak, és a filmet is újravágták nélküle. De miért utálták meg ennyire? Van, akit csak szimplán idegesít a csetlő-botló Gungan, de voltak, akik rasszizmust láttak bele: szerintük Jar Jar az afrikai rabszolgák megtestesítője akart lenni.

3. Obi-Wan hajfonata egy Jedi hagyomány része: amikor a Padawan mestere úgy érzi, a tanítványa kellően éretté vált, egy sor próbatétel elé állítja. Ha jól teljesít, a mester levágja a Padawan tincsét, aki így teljes jogú Jedi lovaggá válik.

Star Wars II. rész – A klónok támadása

4. Amikor Anakin lemészárolja a buckalakókat, hallhatod Qui-Gon hangját a háttérben, és nem véletlenül: a kánon szerint Qui-Gon Erő-szelleme megpróbálta megállítani a támadást, de nem járt sikerrel. Így az eset beépült a buckalakók népszokásai közé, és – ahogy a Tatuin szelleme című könyvből kiderül – a fénykard hangjára táncolva emlékeznek a csatára.

5. Mindig is érdekelt, pontosan hány éves Anakin és Padmé mikor egymásba szeretnek? A Baljós árnyakban Anakin 9, a film végére pedig 10 éves lesz, míg Padmé csupán 14 évesen volt Naboo uralkodója. Mikor egy évtizeddel később újra találkoznak, akkor tehát Padmé már 24 éves, Anakin pedig épp a 20. évét tölti be.

Star Wars nap

RTL Sajtóklub

6. Jango Fettet Dooku gróf választotta ki mint a klónhadsereg genetikus modelljét. Jangonak egyetlen kérése volt, hogy az egyik klónt minden változtatás nélkül megkapja. Ő lett Boba Fett, aki gyerekként fontos leckét tanult meg, mikor Obi-Wan elbújt előle és az apja elől a Genosis aszteroida-mezőjében: később, a Birodalom visszavág idején hasznosíthatta a tudását, és könnyedén meg tudta találni az ezzel a trükkel próbálkozó Han Solót.

Star Wars: A klónok háborúja

7. A klónok támadása és A Sith-ek bosszúja között játszódó történeteket egy szimpla kis animációs sorozatnak szánták, ám a játékfilm hosszúságú pilot epizódból végül mozifilm lett, a széria pedig 7 évadot élt meg.

8. Az itt történt számos fontos esemény – mint például Anakin és Padawanja, Ahsoka története vagy Darth Maul visszatérése – 2014 óta a kánonhoz tartozik.

9. A sorozat mutatta be a Bad Batch vagy más néven a 99-es klónalakulat csapatát (a róluk szóló spin-off sorozatnak ma van a premiere). Ők olyan rohamosztagos katonák, akiknek a klónozásuk során valamiféle genetikai mutáció lépett fel. Ez azért is érdekes, mert ők ezáltal teljesen egyedi személyekké váltak, és bár mindegyikük rendelkezik egy-egy különleges képességgel, még nem számítanak szuperhősöknek.

Star Wars III. rész – A Sith-ek bosszúja

10. Miért állnak bosszút a Sith-ek? Ehhez vissza kell nyúlnunk egészen a Sith Rend születéséig. Ők voltak azok a Jedik, akik megkérdőjelezték az önfeláldozást és önmegtartóztatást, mint az egyetlen módját az Erő használatának. Sőt egyenesen úgy gondolták, hogy a (gyakran erőszakos) szenvedélyeik segítségével is hozzáférhetnek az Erőhöz. A Sith nagyurakat emiatt száműzték a Jedi Rendből. Kialakult a Sith-ek között A kettő szabálya, miszerint mindig lennie kell egy mesternek és egy tanítványnak, akik legfőbb célja a Galaktikus Köztársaság elpusztítása lesz: ekképpen állnak bosszút a Jedi Renden a száműzetésükért.

11. Padmé halála és Anakin újjászületése a film végén nemcsak vizuálisan, de a hang szintjén is megjelenik. A szerelmespár szívdobogása hallható a háttérben, és nagyjából egyszerre halnak el. Padmé és Anakin egyaránt meghalnak azért, hogy Vader Nagyúr megszülethessen, hiszen miután felkerül Vaderre a maszk, a szívdobogás újraindul, azonban két dobbanás között épp olyan hosszúra nyúlik a szünet, hogy az már ne lehessen természetes – Anakin tehát metaforikusan és a gyakorlatban is meghal, hogy Darth Vader élhessen.

Star Wars nap

RTL Sajtóklub

12. Megvan az a jelenet, amikor Anakin Palpatine kancellárt arról tájékoztatja, hogy Obi-Wan megtalálta Griveous tábornokot? Legközelebb figyeld meg egy kicsit közelebbről, és akkor láthatod, hogy a kancellár a Halálcsillag tervrajzait vizsgálja.

13. A Sith-ek bosszúja a közönségkedvenc az előzmény-trilógia filmjei közül, ám ez volt az egyetlen, amit nem jelöltek a Legjobb különleges effektusok kategóriájában Oscar-díjra.

Solo: Egy Star Wars-történet

14. Ha megfigyelted, az összes Star Wars-filmben elhangzik, hogy „I have a bad feeling about this” vagyis „Rossz előérzetem van”. De a Solóban nem rossz, hanem pont, hogy jó előérzetük lesz.

15. Nem csodáljuk, ha a rohamosztagosok mindig is meglehetősen bénának tűntek a szemedben, de mint ahogy a Solóból kiderül, nem is ők állnak a Birodalmi Hadsereg legmagasabb rangjain. Sőt, ők csupán egyfajta elit bábok, akik csak eggyel jobbak a Birodalmi gyalogság közkatonáinál. (Oda a Han Solóhoz hasonlóan képzetlen, rettegő és alapvetően nem kompetens személyeket sorolják be.)

16. Ez az első film a kánonban, ahol nem hangzik el a Jedi szó. Sőt, ebben nem jelenik meg először senki a Skywalker-vérvonalból. Viszont, ez jegyzi Darth Maul első élőszereplős felbukkanását a Baljós árnyak óta.

17. Lando Carlissian droidja, L3-37 memóriáját feltöltik az Ezeréves Sólyomba. A Birodalom visszavág rádióadaptációjában pedig C-3PO nehezen tud kommunikálni a fedélzeti computerrel, mert hogy az „meglehetősen faragatlan”.

Star Wars: Lázadók

18. A négy évados sorozat első szezonja 14 évvel A Sith-ek bosszúja eseményei után zajlik és öt évvel az Egy új remény előtt. Minden évad között nagyjából hat hónapnyi idő telik el.

19. Ez az első olyan animációs sorozat, ahol a filmek egyik főszereplőjét megölik. (Spoiler!) Egészen pontosan az idősebb Obi-Wan győzi le ezúttal végérvényesen Darth Mault.

Star Wars nap

Star Wars

Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet

20. A film tartalma valójában az Egy új remény teljes film eleji bevezető szövege.

21. A Zsivány Egyesben gyakran utalnak vissza a Lázadók-sorozatára. Chopper, a kis droid felbukkan a Yavin IV-en lévő titkos lázadóbázison. Két hadihajó, többek között a Szellem is részt vesz a Scarif bolygói csatában és egy bizonyos Syndulla tábornokot is szólítanak a bázison, aki nyilván nem más, mint Hera, a sorozat egyik főszereplője. De egyébként C-3PO és R2-D2 is feltűnnek egy pillanatra.

22. Jyn Erso apja, Galent alakját J. Robert Oppenheimer, az atombomba feltalálója inspirálta. Mindkét tudóst élete végéig mardosta a bűntudat, amiért tömegpusztító fegyvereket hoztak létre. De a Star Wars amúgy is szeret (nem túl rejtetten) utalni a hasonló történelmi eseményekre: Palpatine felemelkedése az előzmény-trilógiában Hitleréhez hasonlít, ahogy az Első Rend a náci Németországot idézi.

Star Wars IV. rész – Egy új remény

23. A kezdet kezdetén George Lucast elképesztően sok minden inspirálta a Star Warsra. A film műfaja alapvetően fantasy és nem sci-fi, ahogy sokan hiszik. Merthogy a sci-fi a jövőben, a fantasy pedig a múltban egy távoli helyen – vagy mondhatjuk úgy is: réges-régen egy messzi-messzi galaxisban – játszódik, csakhogy az egész történetet átjárják a western  és a japán szamurájfilmek (elsősorban Akira Kurosawa Rejtett erőd című alkotása) jellemzői.

24. Megvan a jelenet, amikor Han és Luke rohamosztagosnak öltöznek, Chewbacca (akinek a neve az orosz szobaka, azaz kutya szóból ered) pedig úgy tesz, mintha a foglyuk lenne, hogy kimenthessék Leiát? Akkor az egyik tiszt megkérdezi Hant, hogy hová viszi Chewie-t, ő pedig azt válaszolja, hogy a rabot az egy egy három nyolcas börtönblokkból szállítják át. Ez a szám George Lucas első filmjére, a THX 1138-ra utal.

25. Lucas egyébként annyira biztos volt abban, hogy a film hatalmas bukás lesz, hogy a premier helyett Hawaii-ra ment nyaralni a barátjával, Steven Spielberggel, ahol amellett, hogy megtudták, hogy a Star Wars sikeres lett, megálmodták az Indiana Jones-filmek első részét is.

26. Eredetileg R2-D2 éppúgy angolul beszélt volna, mint mindenki más, csak meglehetősen előszeretettel használt volna csúnya szavakat. Bár végül a beszédet kivágták és sípolással helyettesítették, C-3PO reakciói megmaradtak.

27. Biztosan hallottad már, hogy Carrie Fisher, azaz Leia hercegnő nem viselt melltartót a ruhája alatt. De azt is tudod, hogy Lucas mindezt mivel magyarázta? Ez Carrie Vágyivászat című könyvéből derül ki, amiben a rendező elmagyarázta, hogy „az űrben súlytalanná válsz, de a tested kitágul. A melltartó viszont nem, így a saját fehérneműd fojtana meg.”

Star Wars V. rész – A Birodalom visszavág

28. Összesen öt ember ismerte a sztori nagy fordulatát, azaz, hogy Darth Vader Luke apja. Köztük volt George Lucason kívül a film rendezője, Irvin Kershner, Mark Hamill, akit közvetlenül a jelenet forgatása előtt avattak be és James Earl Jones, aki Darth Vadernek adta a hangját és meg volt győződve róla, hogy a Nagyúr hazudik. Egy Lucas által megkérdezett gyermekpszichológus szerint a 12 év alatti nézők sem hitték volna el a nagy csavart, ezért kellett Yodának a következő részben megerősítenie az infót.

29. Harrison Ford rengeteget lobbizott azért, hogy öljék meg a karakterét, mert nem látta benne a további potenciált és úgy érezte, a hősi halál tökéletes csúcspont lenne Han Solo számára. És miután sokáig nem volt hajlandó beleegyezni egy harmadik rész forgatásába, végül úgy döntöttek, hogy lefagyasztják Hant.

Star Wars VI. rész – A Jedi visszatér

30. Han Solót George Lucas a legendás rendezőről és jó barátjáról, Francis Ford Coppoláról mintázta. Ráadásul az endori csata egy az egyben olyan, mint amilyennek Lucas Coppola az Apokalipszis most végét elképzelte. És ha ez nem lenne elég, Harrison Ford karaktere a háborús filmben G. Lucas ezredes volt.

31. Bár mindenki tudja, hogy a cuki kis macikat az Endor bolygón ewokoknak hívják, magát a faj nevét egyszer sem ejtik ki a film közben.

33. Az eredeti verziót 2004-ben megváltoztatták egy különkiadás kedvéért. Ebben a fiatal Anakin tér vissza Erő-szellemként Yoda és Ben Kenobi mellett, míg az 1983-as változatban Luke Darth Vaderként meghalt apja nézi őt büszkén. Plusz, még az ünneplő galaxis is kitágult, mivel az új verzióban olyan bolygók örömünnepét is láthatjuk, amik csak az előzmény-trilógiában tűntek fel eddig.

The Mandalorian

34. 5 évvel A Jedi visszatér után és 25 évvel Az ébredő Erő előtt játszódik.

35. Imádjuk Baby Yoda, bocsánat: Grogu és Mando apa-fia kapcsolatát, ami nem véletlenül ilyen szoros. A mandalóriai kultúra ugyanis nagyon komolyan veszi az apaságot, és neki, nem pedig az anyának kell a fontosabb szerepet betöltenie a gyerek életében. Ez olyan szinten igaz, hogy az egyik legnagyobb sértés, amit egy mandalóriai kaphat, ha rossz apának bélyegzik.

36. A sorozat egyik központi kérdése, hogy kié lesz a Sötétkard. Ez az egyetlen fekete fénykard, amit az első mandalóriai, Tarre Vizsla készített, aki valaha a Jedi Rend tagja volt.

Star Wars: Ellenállás

37. A két évados animációs sorozat hat hónappal Az ébredő Erő előtt játszódik. Főszereplője, Kazuda Xiono egy fiatal és tehetséges pilóta, akit Poe Damerontól kapta azt a küldetést, hogy kémkedjen az Első Rend után.

38. Sokat kellett várni, de a 2018-ban debütált produkció az első a Star Wars univerzumában, ahol egy nyíltan meleg pár szerepel. Ők Orka és Flix.

Star Wars nap

RTL Sajtóklub

39. Mikor a Disney megvette a Star Wars jogait, a Disney+-ra saját animációs sorozatot akartak, ezért leállították A klónok háborúját, hogy elkészíthessék az Ellenállást. Végül a döntés ~ellenállásba~ ütközött, így befejezték Anakinék sztoriját, ami az Ellenállással ellentétben az igazi közönségkedvenc sorozat volt.

Star Wars VII. rész – Az ébredő Erő

40. Luke és Leia a Galaktikus Birodalom létrejötte után egy nappal születtek, ami azt jelenti, hogy Az ébredő Erő idején mindössze 53 évesek lehetnek. Míg az eredeti trilógia kezdetén 19, amennyi Rey most, aki az endori csata után 11 évvel született.

41. Ha belegondolsz, minden trilógia első része egy mentor halálával végződik. A Baljós árnyakban Qui-Gon, az Egy új reményben Obi-Wan, most pedig Han. Ráadásul mindegyikükkel a film főgonosza végez. Durva párhuzam!

Star Wars VIII. rész – Az utolsó Jedik

42. Az utolsó Jedik az egyik legmegosztóbb része az új trilógiának. És nem véletlenül, hiszen a rajongók nagy része nem értette ezt az új irányt, amibe Rian Johnson elvitte a sztorit. Mark Hamill állítólag a forgatókönyv elolvasása után egészen konkrétan ezt mondta neki: „egyáltalán nem értek egyet semmilyen döntéssel, amit Luke számára írtál. Ezzel együtt a legjobb tudásom szerint igyekszem megvalósítani az elképzeléseidet.” Sőt, Daisy Ridley és John Boyega is azonnal felhívták Johnsont, annyira kiakasztotta őket a forgatókönyv.

43. Ez az első a három trilógia filmjei közül, amiben nem hallható az úgynevezett Wilhelm scream, ami az Egy új remény óta minden csatajelentben felbukkan. Ez egy stock hanghatás, amit állítólag egy Sheb Wooley nevű színész vett fel még 1951-ben a Distant Drums című filmhez, amiben egy férfi lábát megharapja egy aligátor.

44. Tom Hardy is szerepel Az utolsó Jedikben. Egy rohamosztagost játszik, aki felismeri Finnt, de végül elsétál – a jelentét viszont kivágták, ezért csak a BluRay kiadás kimaradt jelenetei között nézheted meg.

Star Wars IX. rész – Skywalker kora

45. Soroljuk, kik szólítják meg Reyt, amikor a Skywalker kora tetőpontjánál minden Jedi hangját IS hallja: Anakin, Luminara Unduli, Ahsoka, Aayla Secura, Mace Windu, a fiatal és az idős Obi-Wan, Yoda,  Adi Gallia, Kanan Jarrus, Qui-Gon és Luke.

46.  A Sötét Birodalom képregényekből kiderül, hogy Plapatine klóntestben született újjá, ezért lehet életben. De nemcsak önmagát klónozta, hanem az ő teremtménye Snoke fővezér is, ahogy az ő összes klónja is. Csakhogy a képregényt azóta már kitaszították a kánonból, mert ahogy Timothy Zahn, a Star Wars-könyvek egyik legelismertebb írója fogalmazott: „Palpatine visszatérése lerombolja Darth Vader áldozatát és semmissé teszi az eredeti trilógiát.”

47. Darth Sidious, azaz Palpatine végül 119 évesen halt meg.

Star Warsból sosem elég:

Még több

Programajánló