„A film 18-as karikás, de az ügy nem” – interjú a Toxikoma színészeivel, Molnár Áronnal és Bányai Kelemen Barnával

Herendi Gábor új filmje, a Toxikoma Szabó Győző drogvallomásait feldolgozó könyvére épül, amihez sikerült megtalálni a legzseniálisabb színészeket. A Szabó Győzőt alakító Molnár Áronnal, és a Csernus Imrét megformáló Bányai Kelemen Barnával beszélgettünk a drogokról, a felkészülésről, és a legkeményebb jelenetekről.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

„A film 18-as karikás, de az ügy nem” – interjú a Toxikoma színészeivel, Molnár Áronnal és Bányai Kelemen Barnával

A Toxikoma a legjobb, a legfélelmetesebb és a legtanulságosabb dolog, ami jelenleg a generációmmal történhet a moziban. Annyira töri le a szárnyainkat, hogy elhiggyük, nem vagyunk szuperemberek, de attól még lehetünk jók, és harcolhatunk orrvérzésig. A film alapjául szolgáló könyv 2012-ben jelent meg, és 9 évet kellett várni, hogy moziban láthassuk viszont Szabó Győző életének legsötétebb időszakát. Herendi Gábor filmje a fiatal színész és a még sztárpszichológus státusz előtt álló Csernus Imre kapcsolatára koncentrál.

Nem állítom, hogy nem érzed majd úgy a mozi nézése közben, mintha ketrecbe zártak volna a saját alvó tigriseddel, ahogy az a filmben is elhangzik párszor. Ahogy azt sem ígérem, hogy nem forog majd veled a világ, amikor a Szabó Győzőt alakító Molnár Áron szétcsúszik, nem fordul fel a gyomrod, amikor az övé, és nem törik össze a szíved.

Toxikoma c. film

Fotó: Gordon Eszter

De az is kétségtelen, hogy más, és sokkal tudatosabb emberként sétálsz majd ki a teremből. És hogy az élmény ennyire intenzív, abban kétségtelenül nagy szerepet játszott Molnár Áron és Bányai Kelemen Barna játéka is, akik a film két főszereplőjét, Szabó Győzőt és Csernus Imrét alakítják, valami egészen elképesztően – velük beszélgettünk.

Cosmo: Szabó Győző azt írta a könyvében, hogy – tudatosan – évekig nem sajátította el, hogyan is kell beadni magának a heroint, mindig mást kért meg rá. Aztán az a pont is eljött, amikor már ő maga csinálta, a film ebből az időszakból ragad ki egy szeletet. Te pedig félelmetesen jól hozod a rutinos függőt – hogyan készültél fel ennyire tűpontosan a szerepre?

Molnár Áron: Kezdjük a castingnál. Az első fordulóban nagyon rossz voltam, de Herendi Gábor, a film rendezője újra elhívott és sikerült még rosszabbnak lenni. Ott viszont közösen rájöttünk, hogy nem utánozni kell Győzőt, mert ez így inkább paródia lesz. Ki kell választani Győző néhány jellegzetességét, de a titkoknak, fájdalomnak, függőségeknek belőlem kell jönnie. A harmadik casting előtt megnéztem két heroinistákról szóló dokumentumfilmet, majd miután megkaptam a szerepet, szerintem az összes fellelhetőt. Soha nem játékfilmeket nézek a felkészüléskor, mert azt, amit ott látsz, már valaki „eljátszotta”. Nekem újat, igazat, nyerset kell mutatnom. Ha filmes háttérhez nyúlok, arra a dokumentumfilmek a legalkalmasabbak. Ott nincs kamu. Ott minden az, ami.  

Molnár Áron - Toxikoma

Fotó: Gordon Eszter

Cosmo: Hány fordulón kellett bizonyítanod, mire tiéd lett a szerep?

Molnár Áron: Összesen 5(!) körös volt a casting. Emlékszem, felhívtam Gábort az utolsó után és azt mondtam: „Itt a testalkatomnak is Győzőéhez kell idomulnia, mert amellett, hogy cuccozott, kempózott is, így nemcsak szálkás volt, hanem erős is.” Erre Gábor: „Akkor kezdj el készülni, mert tiéd a szerep!” Majd’ kiugrottam a bőrömből, de ezután jött csak a kőkemény felkészülés. 9 év drogpraktikáját kellett elsajátítanom 3 hónap alatt. Heti 3-4 alkalommal találkoztam függőkkel, aktív és volt szerhasználókkal. Nagy segítségemre volt Dudics Dénes terapeuta, a gyakorlati tudást és a lelki rész labirintusát pedig Petrics Somának köszönhetem. És persze minden héten, szinte minden nap Győzővel voltam. A beszélgetéseink alatt mélyült el igazán a barátságunk. Mindent tudni akartam. Milyen a belövés előtti állapot, mennyi idő alatt készíthető el egy „puska”, mit érzel a belövés pillanatában, milyen „szokások” társulnak a herkázás mellél. De ami a legjobban érdekelt, az a pokol. Hogy mit veszít egy függő. Tudod, mi a válasz? Mindent! Mindent odaadnál egy lövésért. A drog egy szörnyeteg, és úgy fal föl, hogy nem veszed észre, ahogy kiharap egy darabot belőled, mert kedvesen teszi mindezt.

Cosmo: Heroinfüggőt alakítva volt néhány extrém kemény jeleneted. Például az, amikor megiszod az üvegcse tartalmát Csernus doki irodájában, ami lecsapja az ópiátokat a receptorokról. A karaktered a kórház kapujáig sem jut el a lábán. Mennyire volt nehéz ilyen szinten kimozdulni a komfortzónádból, bevállalni akár gyomorforgató jeleneteket is?

Molnár Áron: Ha filmet nézek, csak akkor érdekel egy szereplő, ha kilép a komfortzónájából. A többi máz és rutin. Az hidegen hagy. Ugyanezt várom magamtól is. Azt akarom, hogy nézőként ne engem láss, Molnár Áront, azt akarom, hogy rettenj el, hogy  neked is fájjon, hogy neked is legyen hányingered, legyél ott velem. Ha ez sikerül, akkor leszel te is a játék része. Akkor tudod utána azt mondani, „ezt másnak is látnia kell”. Az általad említett jelenetet 4-5 órán keresztül vettük fel. Iszonyatos volt. A hányáskeverék, amit a szádba kell venned, egy idő után tényleg olyan, mintha a sajátod lenne, a remegéstől és szapora levegővételtől hiperventillálsz és az utolsó egy órában annyira kimerült vagy, hogy fel sem tudsz állni. Ekkor jön oda a rendező és azt mondja, „az utolsó felvételnél nagyon látszik, hogy kiköpöd a cuccot, legyen természetesebb.” És mivel pontosan tudod, hogy az úgy borzalmasan néz ki, újra és újra megismétled, míg jó nem lesz.

Toxikoma c. film

Fotó: Gordon Eszter

Cosmo: Nyomás volt számodra, hogy Győző rendszeresen kilátogatott a forgatásokra, vagy inkább inspirált és merítettél a jelenlétéből?

Molnár Áron: Nagyon tartottam attól, hogy ott lesz. De az első forgatási napon olyan szeretetet és nyugalmat hozott, hogy utána kértem, hogy amikor csak tud, legyen ott. Egy ilyen szerepnél nagyon kell vigyázni a lelkemre. Ilyenkor nyitva van minden ablak, ajtó és nagyon nem mindegy, ki jön be rajta. A másik ember, akit ennyire beengedtem, az Herendi Gábor volt. Mert tudtam, hogy vigyáz rám és tudta, mit akar. Nagyon jó volt vele dolgozni.

Cosmo: Barna, az általad alakított Csernus Imre karaktere egy reggeli tévéműsorban tűnik fel először a filmben. Minimális szöveg, néhány jól irányzott gesztus, hatásos szünetek – szinte pár perc elég volt, hogy csuklóból kirázd a karakterét. Anélkül ragadtad meg a lényegét, hogy kényszeresen utánozni akartad volna őt. Hogyan készültél a szerepre?

Bányai Kelemen Barna: Nem gondolom, hogy csuklóból kiráztam volna. Eléggé mélyen beleástam magam a felkészülésbe, Csernus doki minden olyan műsorát és előadását megnéztem, amit felleltem az interneten. Elsősorban a személyiségét kutattam, a pszichiáter motivációit szerettem volna megérteni.

Bányai Kelemen Barna és Molnár Áron a Toxikoma című filmben

Fotó: Gordon Eszter

Cosmo: Mennyire volt nehéz egy ilyen szinten őszinte embert alakítani, akiről tudod, hogy végignézi majd a filmet és véleményt alkot rólad?

Bányai Kelemen Barna: A karakter megformálásakor nem gondoltam erre, kétségkívül nehéz feladat élő, ismert embert alakítani. Viszont sosem úgy állok egy munkához, hogy azt méricskélem, mi lesz a végeredménye, a megítélése.

Cosmo: Volt alkalmad mélyen átbeszélni Csernus Imrével, ő hogyan élte meg azt a korszakot?

Bányai Kelemen Barna: Találkoztunk Imrével, bizonyos kérdéseimre választ adott, ami a karakter megformálásához jól jött, de instrukciókat nem adott. Ismeretlenül is bizalmat szavazott nekem.

Cosmo: A Toxikoma könyv Csernus-jegyzeteiből kiderül, hogy bár minden játékban és erőfitogtatásban benne volt, mindvégig tudta, hogy ő fog nyerni, hiszen ő az, aki fejben erősebb. A film során végig hozod ezt az „ura vagyok a helyzetnek, én irányítok” attitűdöt, egyetlen jelenet van, amikor kicsúszik a talaj a karaktered lába alól. Melyik volt számodra a legnehezebb jelenet színészként, és melyik emberként, érzelmileg?  

Bányai Kelemen Barna: Azt hiszem a „ki az erősebb” kérdésben a filmben hangzik el egy elég pontos gondolat: mindig a drog az erősebb. Én úgy fogalmaznék, mindketten a droggal szemben küzdenek, csak más térfélről közelítik meg. Nem tudom jelenetekre bontani, csak egyben tudok gondolkodni erről az összetett személyiségről. A jelentéktelennek tűnő apró gesztusok, pillantások és a látványos megoldások egyenértékű mozaikok, együtt alkotják a végső képet.

Toxikoma c. film

Fotó: Gordon Eszter

Cosmo: Hihetetlenül jól működtök együtt a vásznon. Melyik volt számotokra a legemlékezetesebb közös jelenet? 

Molnár Áron: Az, amikor szembe kell néznem a családommal és bocsánatot kell kérnem tőlük. Reggel 7-kor lepróbáltuk a jelenetet, és amikor végeztünk, ott pityeregtünk a padon, és azt kérdezte Barna: „Hogy fogom én ezt kibírni?” Nagy öröm volt együtt forgatni. Egy tisztaszívű, érzékeny, figyelmes, nagyon komplex színész, alig várom, hogy újra láthassam egy filmben.

Bányai Kelemen Barna: Én is nagyon szerettem Áronnal dolgozni. A szemébe nézni. Figyelmes, nyitott, érzékeny embert ismertem meg a személyében ebben a megfeszített időszakban.

Toxikoma film

Fotó: Gordon Eszter

Cosmo: Ez a film legalább annyira szól a saját magunkkal való szembenézésről, mint a drogról, ha nem jobban. Az ember azon kapja magát, hogy neki is van egy saját ketrece, benne az alvó tigrissel, aminek folyamatosan a farkára lép. Miért döntöttetek úgy, hogy kinyitjátok a történetet és túlléptek a műfajon?

Molnár Áron: Pont azért, amit te is mondasz. Mindannyian függők vagyunk, megvan a magunk ketrece és tigrise. A heroin itt szerintem lehet szimbolikus is, helyettesítsd be bármely más függőséggel, és mi megmutatjuk, milyen az, ha túltolod, mi az, amit elveszítesz. Azért akartunk arcba csapni, mert kötelességünk céllal, üzenettel készíteni a filmet. A film egy eszköz. Az ügy a függőség, a szerhasználat. Az üzenet pedig az, hogy élj tisztán és szabadon. Mert csak úgy érdemes.

Az ügy része a prevenciós cél is, mert, ahogy a közönségtalálkozókon is mondták a 18-19 évesek, nagyon magasan van az ingerküszöbük, nagyot kell ma rúgni, hogy berobbantsa a lelkeket. Őket is meg kell szólítanunk. A film 18-as karikás, de az ügy nem. A droghasználat nem 18 éves kortól kezdődik.

Ezért marhaság a besorolás, pont mint a homofób törvény. Ha nem lehet 18 éves kor előtt beszélni ezekről az ügyekről, akkor frusztráció, tudatlanság és bolyongás lesz a vége. Biztatok minden tinédzsert, hogy bátran üljön be a filmre. Aztán hívjatok meg minket az iskolátokba, beszélgetni szakértőkkel. És van egy Dorkóval való fontos együttműködésünk is: menő pólót, pulcsit, sapkát és táskát lehet majd vásárolni, aminek a bevételével egy drogprevencióval foglalkozó szervezetet támogatunk.

Cosmo: Illés Gabriella, a film producere korábban azt nyilatkozta, hogy hisz abban, hogy ezzel a mozival olyan új színészgenerációt ismerhetnek meg a nézők, mint anno a Valami Amerika idejében. Ijesztő és felelősségteljes vagy felemelő és inspiráló elképzelés?

Bányai Kelemen Barna: A próféta beszéljen Illés Gabiból! Boldog lennék, ha akkora nézettsége lenne a filmnek, mint amekkora a Valami Amerikának volt. Fontos üzenetet közvetít a film. Sok olyan embernek és hozzátartozóinak segíthetne, akik ezzel a démonnal küzdenek.

Molnár Áron: Itt az idő, hogy egy nagyon komoly lépést tegyünk és megtegyenek a rendezők, castingdirektorok, producerek, forgatókönyvírók. Bízzanak ránk, írjanak ránk brutális, nehéz, összetett szerepeket és mi pitbullok módjára beleharapunk és nem eresztjük! Erőnk és alkotási vágyunk teljében vagyunk. Én kifejezetten mérges és csalódott vagyok, amikor megtudom, hogy nem hívtak el egy castingra. Esélyt sem adtak arra, hogy megmutassam mit tudok. Szikrázó fiatal tehetségek vannak a független szférától a Nemzeti Színházig. Bizony, egy új generáció jön, akik közül én biztos, hogy nem ismerek kompromisszumot.

Toxikoma nyereményjáték

Címkék: bányai kelemen barna drog film herendi gábor interjú molnár áron mozi szabó győző toxikoma

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Programajánló

Ezeket a horrorfilmeket akkor is bírni fogod, ha utálod a műfajt

Ezeket a horrorfilmeket akkor is bírni fogod, ha utálod a műfajt

Mindegy, miért utálod a horrorfilmeket, az alábbi listáról még te is találsz majd magadnak valamit, ami tetszeni fog. Igen, ez egy ígéret.

Idén is rengeteg szuper karácsonyi filmmel erősít a Netflix – Mutatjuk őket!

Már legalább ezerszer láttad az Igazából szerelmet és a Holidayt, szóval ebben az évben inkább egy új film mellett nassolnád a szaloncukrot a rénszarvasos pulcsidban? Ne aggódj, a Netflix most is eláraszt majd ünnepi romkomokkal...

Pár részes sorozatok a Netflix és az HBO Go kínálatából, amikkel átvészelhetsz otthon egy esős hétvégét

Szakadó esőt jósoltak szombatra és vasárnapra, szóval eszedben sincs kimozdulni? Készítsd el a kedvenc teádat vagy forró csokidat, mi pedig már mutatjuk is, hogy melyik miniszériákat érdemes bekapcsolnod a streaming-szolgáltatók kínálatából.

Végre kiderült, mikor jön a Legendás állatok 3

Ha netán elfeledkeztél volna arról, hogy létezik a Legendás állatok-sorozat Harry Potter világában, akkor most garantáltan visszakerül a térképedre: bejelentették a következő rész címét és premierjének időpontját.

Látnod kell az első képkockákat az X-Faktor új évadából

Már csak alig több, mint két hetet kell kibírnod és érkezik az X-Faktor 10. évada, amiből most kaphatsz egy kis ízelítőt.

Ha imádtad A nagy pénzrablást, mindenképpen nézd meg ezeket a sorozatokat és filmeket

Amíg A nagy pénzrablás ötödik évadának második felére várunk, gondoltuk, enyhítjük kicsit a Professzor és csapata hiánya okozta űrt az életedben.

5 sorozat, amit tutira imádni fogsz, még ha nem is mered majd bevallani

Amikor egész héten ezerrel hajtasz a melóban, esténként tényleg semmi másra nem vágysz, mint hogy kiüríthesd az agyad? Pontosan erre valóak a guilty pleasure-sorik! Úgyhogy hagyj fel a bűntudattal és kapcsolj be egyet a listánkon szereplő szériák közül...

A vezércsel rendezője elárulta, lesz-e a folytatása a sorozatnak

Az egyik szemünk sír, a másik nevet A vezércsel rendezőjének nyilatkozata után, de legalább már tudjuk, mire számítsunk.

Nagy Ervintől Will Schuesterig: Ők a legmenőbb tanárok a filmvásznon

Számtalan film és sorozat játszódik valamilyen iskolában, vagyis az évek során már rengeteg tanár órájára beülhettünk már képzeletben. És hogy kik voltak ránk a legnagyobb hatással? Csekkold a listánkat a legkülönlegesebb oktatókról, akikkel a vásznon találkozhatsz.

Tényleg olyan jók az idei Emmy-nyertes sorozatok? Segítünk, mit érdemes megnézned közülük

Idén végre rendes körülmények között rendezhették meg a televíziózás Oscarját, az Emmy-díjátadót. Lássuk, megérdemlik-e a 2021-es győztesek a szobraikat!

A legőrültebb rajongói teóriák a You 3. évadáról

Már nem kell sokat várni és érkezik a You harmadik évada. A rajongók szerint a következők történhetnek az új epizódokban.

Fogadjunk, hogy ezt soha nem vetted észre a Bosszúállókban

A Bosszúállók csapata azért is volt annyira szerethető, mert a közös célok mellett a tagokat valódi, igaz barátság kötötte össze. Legalábbis eddig így gondoltuk…

Alig várod A Bridgerton család folytatását? Ezeket a sorozatokat nézd meg a második évadig!

Azt ugyan tudjuk, hogy tavasszal elkezdték forgatni A Bridgerton család második évadját, de egyelőre fogalmunk sincs, mikor mutatja be a Netflix az új részeket. De ha esetleg nem akarod még ötödjére is ledarálni az első szezont, akkor válassz inkább egy új kedvencet a listánkról!

Felnőtt tartalom!

Ezt a tartalmat csak a 18. életévüket betöltött látogatóink tekinthetik meg.
Elmúltál már 18 éves?