Nagy Ervintől Will Schuesterig: Ők a legmenőbb tanárok a filmvásznon

Számtalan film és sorozat játszódik valamilyen iskolában, vagyis az évek során már rengeteg tanár órájára beülhettünk már képzeletben. És hogy kik voltak ránk a legnagyobb hatással? Csekkold a listánkat a legkülönlegesebb oktatókról, akikkel a vásznon találkozhatsz.

Nagy Ervintől Will Schuesterig: Ők a legmenőbb tanárok a filmvásznon

Az iskola pusztán csak egy épület négy fallal, mivel valójában a tanárok határozzák meg azokat az éveket, melyeket az általános iskolában, a gimnáziumban vagy a felsőoktatásban töltünk. Az ő leckéik formálják a személyiségünket és az látásmódunkat, azaz hosszútávon is nyomot hagynak az életünkben. Ez egyébként nem feltétlenül csak azokra a tanárokra igaz, akik valóban oktattak minket, mivel sokszor egy filmbeli vagy sorozatbeli karakterek is inspirálhatnak minket. Úgyhogy az iskolakezdés alkalmából most összegyűjtöttük neked azokat a képzeletbeli tanárokat, akik nagy hatással voltak ránk.

Nagy Ervin, azaz Vasvári Szilárd

A sort természetesen nem is kezdhetnénk mással, mint az RTL Klubon futó A Tanár főszereplőjével. Nagy Ervin a (képzeletbeli) Kőrösi Csoma Sándor Szakgimnázium fizika-, kémia- és testnevelésszakos tanárát alakítja, akinek epizódról epizódra valamilyen tabutémával (mint például a családon belüli erőszak vagy az örökbefogadás) kell szembenéznie az osztálya tanulóinak kapcsán.

Julia Roberts, azaz Katherine Ann Watson

Hasonlóan fontos kérdésekre vetített rá a Mona Lisa mosoly című film, melyben Julia Roberts egy olyan művészettörténet tanárt alakít, aki az 1950-es évek Amerikájában egy konzervatív női magán-főiskolára kap állást. Ám amikor rájön, hogy a diákjai élete gyakorlatilag előre el van rendezve, úgy dönt, hogy változtat a tanterven és megpróbálja rávezetni a lányokat, hogy többet is remélhetnek az élettől, mint hogy pusztán valaki feleségei legyenek.

Cameron Diaz, azaz Elizabeth Halsey

Cameron Diazt karaktere a Rossz tanárban kezdetben egyáltalán nem menő, sőt: utálja a munkáját, filmeket vetít az óráin, hogy ne kelljen dolgoznia, sokat iszik és dohányzik. Amikor azonban megtudja, hogy a legmagasabb vizsgaeredményeket elérő osztály oktatója bónuszpénzt kap, ezerre rákapcsol a tanításra. Az indítékai ugyan nem túl nemesek (hiszen melltűtétre gyűjt), de idővel mégis képes és nyitott lesz a változásra… Így a történet végére már simán méltó lesz arra, hogy a listánkon szerepelhessen.

Maggie Smith, Minerva McGalagony

Egyszerűen csak imádni lehet azt, ahogyan az Oscar-díjas színésznő életre kelti a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola átváltoztatástan tanárját, aki egyben a Griffendél ház feje is. McGalagony képes átalakulni, amitől már önmagában is éppen elég menő ahhoz, hogy bekerüljön a felsorolásunkba, de ha ez nem lenne elég, az egyik legigazságosabb tanár a suliban. Ugyanis annak ellenére, hogy szigorú és megköveteli a tananyagot a diákjaitól, mindenben mellettük is áll – például azzal, hogy kioszt pár pontot a Griffendélnek. Gyakran előfordul, hogy a sikerkönyvek rajongói nem elégedettek a filmadaptációk színészeivel, mert nem úgy képzelték el a szereplőket. A Harry Potteres Maggie Smith viszont mintha J. K. Rowling fejéből pattant volna elő.

Matthew Morrison, azaz Will Schuester

Az énekórát a legtöbben utáltuk gimnáziumban, pedig, ha olyan kórusvezetőt kaptunk volna, mint Will Schuester a Glee – Sztárok leszünk!-ben, akkor tutira mi is örömmel dalra fakadtunk volna. A férfi ráadásul nem csak a tanárként, hanem tanácsadóként vagy bizalmasként is segíti, támogatja a diákjait. És persze nála jobban senki nem hisz a zene és az éneklés gyógyító erejében!

Jöhetnek a romkomok is?

Még több

Programajánló