10 észbontó kulisszatitok a Netflix legizgalmasabb horrorsorozatából, a Midnight Massből

Ijesztő, izgalmas, és ha elkezded, képtelenség leállni a Midnight Massel. Ha már mind a hét részt felfaltad, vesd bele magad a spoilerekben tocsogó fun fact gyűjtésünkbe.

10 észbontó kulisszatitok a Netflix legizgalmasabb horrorsorozatából, a Midnight Massből

Ha bírod a horrort, és az utóbbi évek egyik legtehetségesebb rendezőjének (Mike Flanagan) sorozatait, már egészen biztosan legyűrted a Netflix szeptember 24-én debütáló horrorsorozatát, a Midnight Masst, vagyis a Mise éjfélkort. És nekünk elhiheted, nem az az egyetlen érdekessége, hogy feltűnnek benne Flanagan kedvenc színészei, akiket a Hill-ház szelleméből vagy a Bly-udvarház szelleméből ismerhetsz. Készen állsz néhány izgalmas fun factre?

Kate Siegel pont akkor Hamish Linklater rajongó, mint mi

Ha van színész, akinek biztos helye van a rendező produkcióiban, az Kate Siegel színésznő, aki Erin Greene-t alakította a sorozatban. Kate pedig annyira bírta a Paul atya szerepére jelentkező Hamish Linklatert, hogy megkérte a rendezőt, hadd legyen a szobában, amikor meghallgatják a színészt.

Midnight Mass

Kate Siegel egyike Mike Flanagan kedvenc színészeinek (Fotó: EIKE SCHROTER/NETFLIX)

Barátok a láthatáron

A két főszereplőt alakító Hamish Linklater és Zach Gilford (ő formálta meg Rileyt) évek óta nagyon jó barátok, arról viszont fogalmuk sem volt, hogy mindketten bekerültek a sorozatba, ami eredetileg filmként készült volna el, mielőtt a Netflix úgy döntött, sorozatként dolgozza fel. „Hamish csodálatos. Nem tudom elképzelni, hogy más alakítja a karakterét. Amikor felajánlották a szerepet, és azt mondták, Hamish Linklater lesz a pap, azt gondoltam, ez zseniális lesz.”

Történet a történetben

A Midnight Mass előbb volt popkulturális utalás, mint konkrét produkció. Micsoda véletlen, hogy Mike Flanagan 2016-os horrorjában, a Hush-ban a semmiből bukkan fel egy Midnight Mass című könyv, amit – egy újabb különös véletlen – pont Kate Siegel karaktere írt. De ugyanezzel a borítóval tűnik fel a Gerald’s Game című filmben is, aminek többek között Flanagan írta a forgatókönyvét. 

És néhány extra utalás

Néhány pillanatra ugyan, de egy sor izgalmas referencia bukkan fel Stephen King regényeitől kezdve az X-aktákig. Rileynak, a sorozat legkritikusabb szereplőjének például a szobájában díszeleg egy Dana Scully poszter, aki a sráchoz hasonlóan elég szkeptikus, ha hitről van szó. De a beszédes kellékek között ott lapul Riley szobájában Stephen Kingtől a Borzalmak városa is, aminek a története ijesztően hasonlít a Midnight Mass cselekményére, miután abban is visszatér egy férfi a szülővárosába, ahol sorra változnak vámpírokká a város lakói. 

Mise fejből

Miután Annabeth Gish, a sorozat doktornője korábban három alkalommal is dolgozott a rendezővel, az szimplán dobott neki egy SMS-t, hogy lenne számára egy újabb szerep, így Kate Siegelhez hasonlóan neki sem kellett részt vennie a castingon. A Paul atyát megformáló Linklatert viszont olyannyira megdolgoztatták a szerepért, hogy a meghallgatás előtt 3 nappal kapta meg a karaktere 9 oldalas monológját, és még 5-öt a meghallgatás előtti napon.

Midnight Mass

Hamish Linklater egyik kedvenc jelenete az volt, amikor Bev beszól neki, miért az ünnepi ruháját vette fel, mire azt válaszolja, hogy nem találta a zöldet és jobb, mintha pizsamában jött volna (Fotó: EIKE SCHROTER/NETFLIX)

A para angyal nem a CGI műve

Az angyalt (vagy inkább vámpírt) alakító Quinton Boisclair 2 méter 3 centi szörnyszerű magassága nem kamu, és nem ez az első alkalom, hogy a színész a képernyőn hozza ránk a frászt – korábban ő volt a Légió című Marvel sorozat mutáns parazitája (nekünk mondjuk inkább hasonlított egy sárga szemű, rémisztő krumplira ). „Nagyon édes és rendkívül lenyűgöző. Hihetetlenül vékony és magas csávó, aki vékony protézisréteggel a meztelen testén fagyoskodott a hidegben, miközben késő esténként forgattunk. Ő egy igazi hős.” – mesélt a közös munkáról Linklater, aki a Légió forgatásán már dolgozott Boisclairrel. Tőle tudjuk azt is, hogy, miután leállnak a kamerák, Boisclair előszeretettel áll le szörny jelmezben csevegni a stábtagokkal. 

Eredetileg 1000 ember élt volna a 127 fős szigeten

Mivel a sorozatot javában a koronavírus-járvány ideje alatt forgatták, és egyébként nem sokkal tavaly karácsony előtt fejezték be, a készítőknek változtatniuk kellett a sztori kontextusán, így az 1000 fős település végül 127 fős lett, ami kifejezetten jót tett a történetnek, mert így csak még nyomasztóbb és elszigeteltebb lett az egész, a sziget pedig kísértetiesebb.

Maximalizmus a köbön

Ha már sorozatról van szó, az eredetileg színházi színész Hamish Linklater élt a lehetőséggel, és újra és újra nekifutott a prédikációi felvételeinek, miután visszanézve nem volt velük túl elégedett. Ugyanakkor borzalmasan érezte magát, amiért 100 statisztát kellett visszaültetni miatta a templom padjaiba, akik újra és újra türelmesen végighallgatták a szövegét.

Kezdjük a végével

Bár Zach Gilford karaktere, Riley a történet egyik főszereplője, nem éli meg a 7 részes sorozat végét. Az viszont még neki is meredek volt, hogy a halálát már a második napon felvették. „Nehéz leforgatni a halálod jelenetét egy hét epizódból álló sorozat második napján, mivel nem ismered még olyan jól a jelenetpartneredet. Szerencsére ez az ember számomra Kate volt” – emlékezett vissza a színész.

Midnight Mass

Zach Gilfornak kezdetben fogalma sem volt róla, milyen sors vár a karakterére, mert csak azután olvashatta el a teljes forgatókönyvet, hogy megkapta a szerepet (Fotó: EIKE SCHROTER/NETFLIX)

Csúcsjelenet kimaxolva

Minden sorozatnak van egy katartikus jelenete, amin különösen sokat pepecselnek a készítők. A Midnight Mass-ben ez volt az a bizonyos erőszak-orgia az éjszakai misén, amikor Paul atya bemutatta a szigetnek a para vámpír-angyalt. A nagyon hosszú, rengetet színésszel operáló, meglehetősen intenzív jelenetet 4 napig forgatták esténként, mire végeztek.

Forrás: buzzfeed.com, vulture.com

Mert tudjuk, hogy imádod magad beleásni a legizgalmasabb sorozatokba:

Még több

Programajánló