A Coca-Cola karácsonyi reklámja mindent visz, pedig idén a Mikulást is kihagyták belőle

Elő a zsepivel, kijött az év legjobban várt karácsonyi reklámja. Előre szólunk, hogy a Coca-Cola idén kicsit újragondolta, miről szól a karácsony, a végeredmény pedig erősebb, mint valaha.

A Coca-Cola karácsonyi reklámja mindent visz, pedig idén a Mikulást is kihagyták belőle

Neked mi jut eszedbe a Coca-Cola karácsonyi reklám kifejezés láttán? Várj, kitaláljuk: karácsonyi karaván, kipirult arcú, kólát szürcsölő Mikulás, ami azzal a lendülettel magával is rántja a gyerekkorodat, és a régen minden jobb volt életérzést. Egy olyan korban viszont, mint amilyen a covid-éra, egy ponton túl nem feltétlenül előremutató a nosztalgia (még ha tavaly a piac szinte minden szegmense akkora elánnal markolta is a témát), így a Coca-Cola egészen máshogy nyúlt idén a karácsonyhoz. 

Na de lássuk, miért is olyan különleges az idei reklám. Először is: több szempontból is magyar vonatkozású – Etyeken, a Korda Stúdióban forgatták, ráadásul magyar reklámszakember, Hidvégi Tom, a Coca-Cola latin-amerikai kreatív stratégiai vezetője irányította a folyamatot az ötletelés fázistól kezdve egészen a megvalósításig. És bár azt gondolhatnád, egy olyan rövid műfajnál, mint egy reklám, pillanatok alatt összeáll a projekt, ez nem egészen van így. Tom elárulta a Cosmo.hu-nak, hogy csak a reklám főszereplőjét alakító kisfiút két hétig keresték, mire megtalálták a tökéletes karaktert, magát a reklámot egy hétig forgatták, sőt minden szereplőt külön reptettek Magyarországra, külön hotelben szállásolták el őket, kimaxolva ezzel a koronavírus-járvány miatti elővigyázatosságot. De azt is megtudtuk a szakembertől, hogy két zseniális szereplőt is újra kellett castingolni, miután elkapták a vírust, sőt a főszereplő kisfiúnál is volt B-terv. És ha már B-terv: gondoltad volna, hogy az idei reklám sztorija a 15. verzió, aminél végül a teljes csapat azt érezte, teljesen összeállt a kép? De nem csak a sztori és a megvalósítás volt ekkora macera, hanem a reklám zenéje is, ugyanis külön le kellett tárgyalniuk a Disnyvel, hogy újra felvehessék az ikonikus dalt (nem lőjük le a poént, majd kiderül, ha megnézted a videót), akik csak akkor bólintottak rá a dologra, amikor maguk is megnézték a reklámot.

Mikulás helyett valóság

A reklám minden egyes eleménél figyeltek, hogy globális viszonylatban is megállja a helyét, nehogy egy olyan apró részleten csússzon el a dolog, mint egy pulyka, amit végül csirkével helyettesítettek. Jóval hangsúlyosabb szimbólum, és rosszul is elsülhetett volna, hogy a jó öreg klasszikus elemet, a Mikulást végül kihagyták a sztoriból, de egyáltalán nem volt hiányérzetünk, pláne azok után nem, hogy Tom elmagyarázta, elég problémás bizonyos országokban még mindig egy öreg, fehér férfival átvinni az ünnep és az összetartozás üzenetét, pláne úgy, hogy idén minden korábbinál fontosabb szempont volt a diverzitás. Szóval a Mikulás idén először ment nyugdíjba a Coca-Cola történetében, ahogy az eredeti tervekben szereplő manókat és Jégkirálynőt is elengedték. Hogy mi maradt helyette? Egy átlagos, hétköznapi életkép, amiben a karakterek észreveszik, mennyire magányos a másik, és ez mennyire nincs így rendben.

Rápörögtél a karácsonyra?

Még több

Programajánló