7 izgalmas könyv a brit uralkodói családról, amit magyarul is olvashatsz

Összeállítottuk neked a nagy royal olvasmánylistát!

7 izgalmas könyv a brit uralkodói családról, amit magyarul is olvashatsz

Mindennap átfutod a neten híreket a brit uralkodói család tagjairól, és úgy érzed, teljesen képben vagy azzal, mi történik velük mostanában? Akkor ideje, hogy egy kicsit jobban megismerd a múltjukat is! Számtalan olyan történet van ugyanis, amit nem tudhatsz meg róluk a bulvároldalakról, csak a royalok életrajzi köteteiből, hiszen az írók ilyenkor bennfentesekkel is készítenek interjúkat, így exkluzív forrásaik is vannak.

Az utóbbi években szerencsére több ilyen művet is kiadtak magyarul is, ezért egy elég hosszú olvasmánylistát össze tudtunk neked állítani a legizgalmasabb könyvekből. Már csak választanod kell!

Robert Lacey: Testvérharc – Viszályok a Windsor-házban

Robert Lacey: Testvérharc - Viszályok a Windsor-házban

Robert Lacey: Testvérharc – Viszályok a Windsor-házban (Fotó: Kossuth Kiadó)

Bár Harry 2021 elején az Oprah Winfrey-nek adott interjújában kiemelte, továbbra is szereti a bátyját, azt azért hozzátette, hogy ő és Vilmos már külön utakon járnak. Diana fiai az utóbbi két évben egyébként látványosan eltávolodtak egymástól, és sokak szerint ennek Meghan Markle az oka, mivel Vilmos egyáltalán nem támogatta öccse gyors nősülését. Ha szeretnéd jobban megérteni a viszályukat, Robert Lacey a Testvérharc című könyvéből megtudhatod, mi okozhatta az elhidegülésüket.

Andrew Morton: Meghan – Hollywoodból a Buckingham–palotába

Andrew Morton: Meghan - Hollywoodból a Buckingham–palotába

Andrew Morton: Meghan – Hollywoodból a Buckingham–palotába (Fotó: GABO Kiadó)

Mióta 2017 novemberében bejelentették, hogy Harry eljegyezte Meghan Markle-t, alig telt el nap anélkül, hogy ne írtak volna róla valamit a lapok. De leginkább a Harryvel való kapcsolatáról és a szabályszegéseiről cikkeztek, úgyhogy arról azért kevesebbet tudhattunk meg, hogyan élt, mielőtt hercegné lesz. Andrew Morton életrajzi kötetéből pótolhatod ezeket az éveket is!

Andrew Morton: Diana igaz története saját szavaival – A hercegnő halálának 20. évfordulójára

Andrew Morton: Diana igaz története saját szavaival

Andrew Morton: Diana igaz története saját szavaival (Fotó: GABO Kiadó)

Ha aktívan követed a brit uralkodói család életét, akkor biztosan jól tudod, hogy a royalok nem adhatnak interjút a magánügyeikkel kapcsolatban. Éppen ezért egyedülálló a Diana igaz története saját szavaival című mű, mivel Wales egykori hercegnéje titokban együttműködött a szerzővel. (Andrew Morton ezt csak 1997-ben, Lady Di halála után árulta el.) Ha hiteles könyvet keresel Diana életéről, akkor ne is keress tovább, mint amit tulajdonképpen ő maga írt.

Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő – Egy modern uralkodó élete 

Erzsébet, a királynő: Egy modern uralkodó élete - Sally Bedell Smith

Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő: Egy modern uralkodó élete (Alexandra Kiadó)

Erzsébet mindössze 25 éves volt, amikor 1952-ben királynővé koronázták és azóta is uralkodik. És bár a média előszeretettel háttérbe szorítja őt Vilmosék vagy Harryék miatt, Sally Bedell Smith mégis úgy döntött, hogy róla ír életrajzi könyvet. A kötetből kiderül, hogyan ismerte meg későbbi férjét, mit csinált a második világháború idején és miként állt helyet egyszerre királynőként és édesanyaként.

Omid Scobie – Carolyn Durand: A szabadság nyomában. Harry és Meghan – egy modern királyi család

Omid Scobie - Carolyn Durand: A szabadság nyomában. Harry és Meghan - egy modern királyi család

Omid Scobie – Carolyn Durand: A szabadság nyomában. Harry és Meghan – egy modern királyi család (Fotó: 21. Század Kiadó)

Meghan és Harry 2020 elején dobták le a bombát a világra, miszerint visszalépnek az uralkodói családban betöltött szerepüktől és Amerikában folytatják tovább az életüket. Akkor azt mondták, azért döntöttek így, mert szeretnének nyugodt, biztonságos (reflektorfényektől távoli) életet biztosítani a fiuknak, Archie-nak. Azt azonban kevesen tudják, pontosan milyen események vezették el őket ehhez az elhatározásig. Ha az Oprah Winfrey interjút már kétszer is végignézted, érdemes elolvasnod Omid Scobie és Carolyn Durand írását is!

Katie Nicholl: Harry – Életút, veszteségek, szerelmek

Katie Nicholl: Harry – Életút, veszteségek, szerelmek

Katie Nicholl: Harry – Életút, veszteségek, szerelmek (Fotó: Cartaphilus Könyvkiadó)

Mivel Harry olyan feleséget választott magának, amire senki sem számított: a kékvérű arisztokrata hercegné-jelöltekkel szemben Meghan színésznőként dolgozott, amerikai, idősebb a hercegnél, ráadásul korábban már volt férjnél. Így érthető, hogy az újságírók teljesen rákattantak a szerelmük történetükre. Katie Nicholl kötete például pont a love storyjukról szól.

Claudia Joseph: Kate – Hercegnő születik

Claudia Joseph: Kate - Hercegnő születik

Claudia Joseph: Kate – Hercegnő születik (Fotó: Atheneum Kiadó)

Meghannal szemben Kate Middleton MINDENT is megtestesít, amit Nagy-Britannia leendő királynéjáról valaha is feltételezhettünk. Bár ő is teljesen civil – nem nemesi leszármazott -, elit iskolákba járt, közel nyolc évig élt kapcsolatban Vilmossal, mire eljegyezték egymást, a házasságuk azóta is irigylésre méltó és mára három tündéri kisgyermek büszke édesanyja. Bár a külsőségek számítanak a legkevésbé, Katalin valódi természetes szépség, akinek szettjei világszerte milliókat inspirálnak. Claudia Joseph könyvéből viszont az őseit és a fiatalkorát is megismerheted!

Ismerd meg a többi európiai uralkodói család tagjait is!

Még több

Programajánló