Filmek, amik miatt az AIDS ma már nem akkora tabu

A HIV-fertőzés ma már nem egy végzetes kór, és az AIDS stádium sem számít halálos ítéletnek – a társadalomban mégis a mai napig rengeteg tévhit és stigma él a fertőzöttekkel kapcsolatban. Az AIDS világnapja alkalmából a következőkben olyan filmeket ajánlunk, amik segíthetnek lebontani a bennünk élő előítéleteket.

Filmek, amik miatt az AIDS ma már nem akkora tabu

A modern terápiáknak köszönhetően a HIV-fertőzés és az időben felfedezett AIDS ma már nem egyenlő a halálos ítélettel. A fertőzöttek a megfelelő gyógyszeres kezelés mellett gyakorlatilag vírusmentesen élhetik az életüket – fertőzésveszély nélkül szexelhetnek akár óvszer nélkül is, és nyugodtan vállalhat gyereket. Mindennek ellenére a HIV és az AIDS a mai napig az egyik legsigmatizáltabb betegségnek számít: sokan már csak attól összerezzenek, ha meghallják az AIDS szót, és messziről kerülnek minden HIV-fertőzöttet, félve attól, hogy akár egy kézfogással megfertőződhetnek.

Ezeknek a stigmáknak és tabuknak az oldásában sokat segíthetnek a filmek is – a következőkben, az AIDS elleni világnap alkalmából kifejezetten olyan filmeket ajánlunk, amelyek segíthetnek lebontani a bennünk élő előítéleteket.

Philadelphia

Kis túlzással, de azt mondhatjuk, hogy 1993-ban a világ a Philadelphia című filmből ismerte meg igazán az AIDS-et. A film rengeteg tévhitről rántotta le a leplet – bemutatta, hogy az AIDS nem csak a meleg férfiak és „rosszéletűek” betegsége, hogy a fertőzés gyakorlatilag bárkit érinthet. A történet egy jólmenő nagyvállalat tehetséges ügyvédjéről, Andrew Beckettről szó, akit koholt vádak miatt elbocsájtanak, miután kiderül, hogy AIDS-es. Andrew nem nyugszik bele a döntésbe, és bíróságra viszi az ügyet. A főszereplőt Tom Hanks játssza, aki Oscar-díjat is nyert az alakításáért.

Mielőtt meghaltam (2013)

Matthew McConaughey is Oscar-díjat kapott az 1985-ben a villanyszerelőként és rodeósként tevékenykedő Ron megformálásáért. A macsó rodeóst teljes sokként éri az AIDS-diganózis, egészen addig ugyanis meg volt róla győződve, hogy a fertőzés kizárólag a melegek és a drogosok betegsége. Mivel az orvosok szerint harminc napja van hátra, Ron megpróbálja a saját kezébe venni a sorsát: a gyógyulás reményében Mexikóból kezd gyógyszereket és táplálék-kiegészítőket az USA-ba csempészni, miközben pont azokkal szövetkezik, akiket egész élete során megvetett. Érdekesség, hogy a filmet igaz történet ihlette.

És a zenekar játszik tovább… (1993)

Ez a film az AIDS felfedezésének történetéről szól, és olyan sztárok szerepelnek benne, mint Richard Gere, Phil Collins, Ian McKellen, Anjelica Huston, vagy éppen Steve Martin. A történet azt mutatja be, hogy a nyolcvanas években elterjedő HIV-járvánnyal milyen sokáig nem tudtak mit kezdeni sem az orvosok, sem a hatóságok. Az filmben számos archív híradófelvételt is mutatnak, de a készítők az éles társadalomkritika megfogalmazásától sem riadtak vissza: vajon, ha a politikusok beszéltek volna a betegség létezéséről, a terjedés üteme mérsékeltebb lett volna? A film zárójelenete emléket állít azoknak az embereknek, akik AIDS-ben haltak meg, vagy sokat tettek az AIDS elleni küzdelemért.

120 dobbanás percenként (2017)

Ez is egy megtörtént eseményeket feldolgozó film, ami a ’90-es években játszódik – abban a korban, amikor a HIV-vírus már évek óta szedte az áldozatait. Ekkor történik, hogy egy csapat aktivista összefog, és elhatározzák, hogy megpróbálják érzékenyíteni a társadalmat, és felrázni az emberek közönyét a betegséggel szemben. Vannak közöttük radikális gondolkodásúak, mások viszont inkább a mértékletesség hívei, éppen ezért az eszközöket és a célokat illetően nem feltétlenül értenek mindenben egyet.

Angyalok Amerikában (2003)

Az Angyalok Amerikában egy többszörös Emmy- és Golden Globe-díjas, hatrészes minisorozat, Al Pacinóval, Meryl Streeppel és Emma Thompsonnal a főszerepben. A 80-as évek közepén játszódó sorozatban hat New York-i ember életét követjük nyomon, akiknek a sorsa egy ponton összekapcsolódik. Az epizódokat nézve egy nagyon érzékletes és megindító társadalomkritikát kapunk arról a korról, amelyben az AIDS első megbetegedéseit regisztrálják a Ronald Reagan vezette Egyesült Államokban.

Ideje még több tabut és előítéletet feloldani:

Még több

Programajánló