5 könyvsorozat, ami kötelező olvasmány a Harry Potter-rajongóknak

Igen, tudjuk: lehetetlen küldetés olyan regényeket találni, amiket a HP-fanok jobban szerethetnének J. K. Rowling köteteinél. De ez még nem jelenti azt, hogy ne ragadhatna magával egy másik képzeletbeli világ is!

5 könyvsorozat, ami kötelező olvasmány a Harry Potter-rajongóknak

Két kezünkön meg tudnánk számolni, hogy mi az, amiben világszerte hatalmas az egyetértés: az egyik ilyen például az, hogy imádjuk Harry Pottert. J. K. Rowling hét részes könyvsorozata minden idők harmadik legolvasottabb története, kizárólag a Biblia és Mao Cetung Idézetek című műve előzi meg.

A kötetek sikere természetesen Magyarországon is töretlen. „Nincs még egy ilyen könyv, amit 20 éve folyamatosan újranyomnánk, olyan nagy az érdeklődés a történet iránt. Sőt, a mai napig minden statisztikánkból ki kell szednünk, mert torzítja a számainkat – teljesen külön kell kezelni a róla szóló adatokat, ugyanis az elmúlt években nemhogy nem stagnált, hanem egyenesen növekedett az eladások száma”mesélte a Cosmopolitannek az Animus Kiadó marketing vezetője, Fekete Judit.

A kis varázslótanoncot tehát mindannyian a szívünkbe zártuk és kizárt, hogy ezt a helyet valaha is átveheti tőle bárki. De azért esélyt adhatunk más köteteknek is, hiszen a második vagy a harmadik hely még nyugodtan cserélődhet a kedvenc könyveink listáján. (*wink-wink*) Ezért összegyűjtöttünk neked néhány regényt, ami HP fanként téged is magával ragadhat majd.

Samantha Shannon: a Csontszüret sorozat

Samantha Shannon: a Csontszüret sorozat

(Fotó: Athenaeum Kiadó)

Samantha Shannon Csontszüret-sorozatát gyakran összehasonlították a Harry Potterrel, mivel várhatóan ez is hét részes lesz, és persze itt is a fantázia az úr. Na meg az írónő Rowlinghoz hasonlóan brit. De a hasonlóságok ezzel el is fogytak. A Csontszüret sztorija a jövőben, 2059-ben, Londonban játszódik, ahol Paige Mahoney egy Hét Pecsét fedőnevű bűnüldöző szervnek dolgozik. A lány ugyanis álomjáró, azaz képes arra, hogy kutasson mások elméjében és gondolataiban. Ám egy nap a Rephaimok fogságába kerül, akik éppen hadsereget toboroznak… Egyelőre sajnos csak a széria első két részét tudod megvenni magyarul, de ha beleszeretsz a történetbe, angolul még kettő kötet vár rád:

 1. Csontszüret
 2. A Mímes Rend – Csontszüret 2.
 3. The Song Rising
 4. The Mask Falling

Jessica Townsend: a Nevermoor sorozat

Jessica Townsend – Nevermoor sorozata

(Fotó: Kolibri Kiadó)

Jessica Townsend műveit sokan a Harry Potter-könyvek utódjaként emlegetik. Mármint abból a szempontból, hogy az ausztrál írónő is megteremtett egy olyan varázslatos világot, amiben szívmelengető érzés elmerülni. A regények főszereplője egy elátkozott gyerek, Morrigan Crow, akinek a 11. születésnapján meg kellene halnia. Ám egy titokzatos férfi, Jupiter megmenti őt és magával viszi Nevermoor városába. Ám a lány csak akkor maradhat, ha felvételt nyer a Csudálatos Társaságba, ehhez viszont ki kell állnia négy próbát… A jó hír az, hogy Jessica Townsend 9 részesre tervezi a sorozatát, szóval Harry Potterhez hasonlóan Morrigan Crow is sokáig velünk marad majd. Három kötet már meg is jelent, szóval lesz mit olvasnod. Íme a sorrend:

  1. Morrigan Crow négy próbája
  2. Csudamíves – Morrigan Crow baljós öröksége
  3. Kámforkór – Morrigan Crow nagy dobása

Jennifer Lynn Barnes: az Örökösök viadala sorozat

Jennifer Lynn Barnes: az Örökösök viadala sorozat

[sc_cts_position slug="roadblock020" clear="1"] (Fotó: Animus Kiadó)

Jennifer Lynn Barnes kötetét az a Tóth Tamás Boldizsár fordította, aki a Harry Pottereket is, szóval már csak ezért IS adhatsz neki egy esélyt. Megismerheted majd Averyt, aki egyszer csak rádöbben, hogy egy milliomos, Tobias Hawthorne ráhagyta a teljes vagyonát, pedig a lány egyáltalán nem is ismerte őt. Persze feltétel azért járt az örökséghez: Avery csak akkor kaphatja meg azt, ha beköltözik az idős úr egykori házába, ami kábé úgy néz ki, mintha egy kastély lenne. Csakhogy itt élnek Tobias rokonai is, akik értelemszerűen nem kaptak semmit a végrendeletben… Most még csak egy kötet kapható, de jönni fog a második rész is!

Stephanie Garber: a Caraval sorozat

Stephanie Garber - Caraval sorozata

(Fotó: Kolibri Kiadó)

Stephanie Garber képzeletbeli birodalmának is érdemes adnod egy esélyt! A háromrészes sorozat azzal kezdődik, hogy Scarlett Dragna éppen akkor kapja meg a várva várt meghívóját a földkerekség legvarázslatosabb előadására, a Caravalra (aminek a közönség is a részese lehet), amikor az apja bele akarja kényszeríteni egy házasságba. A lány húga, Tella viszont úgy dönt, nem fog lemondani a nagy kalandról és megkér egy titokzatos matrócot, hogy rabolja el Scarlettet is. De happy endet itt még ne várj, hiszen a Caraval szervezője, Legend elkapja Tellát: az lesz a játék győztese, aki megtalálja őt. És ha Scarlett nem akad rá időben a kishúgára, örökre elvesztheti őt… A sorozatnak szerencsére mindhárom része kapható magyarul és már mondjuk is, minden sorrendben haladj:

 1. Caraval
 2. Legendary
 3. Finale

 Christelle Dabos: A tükörjáró-sorozat

Christelle Dabos - A tükörjáró-soroza

(Fotó: Kolibri Kiadó)

Az Anima lakói nemcsak hisznek abban, hogy a tárgyaknak is van lelkük, hanem tudják is: elég egy érintés, és máris megtudják a történetüket, illetve azt, hogy korábban ki használta őket. Sőt, elég egy simítás, és máris összeforrasztanak vagy ragasztanak mindent, ami megsérült. Ophélie azonban még ennél is többre képes, hiszen simán közlekedik is a tükrökön keresztül. A lány élete azonban teljesen felfordul, amikor a Matrónák úgy döntenek, hozzá kell mennie a rettegett kincstárnokhoz, Thornhoz. Ha mindez nem lenne elég, az új otthonában semmi sem az, aminek látszik… Légvár ugyanis olyan hely, ahol még a gondolataiban sem lehet biztonságban. Bőven lesz mit olvasnod, hiszen a sorozat négy részből áll, a részek pedig így következnek egymás után:

 1. A tél jegyesei – A tükörjáró
 2. Bábel emlékezete
 3. Rejtélyes eltűnések a Holdvilágban
 4. Visszaverődések viharában 

Utóirat vérbeli HP-fanoknak!

Ha szeretnél hűséges maradni J. K. Rowlinghoz, akkor nézz szét az Animus Kiadó oldalán, mert a Harry Potter-kötetek mellett találhatsz még (jó)párat az írónő további munkái közül. Ilyen például Az élet dolgai, A karácsonyi malac vagy Az Ickabog is.

Elmerülnél a Harry Potter-univerzumban?

Még több

Programajánló