Társasjáték – egy játékostól a tucatig (X)

Társasjátékot rengeteg szempont szerint lehet (és kell) választani, jelenlegi ajánlónk ezek közül pedig a játékosok számára koncentrál. Számos olyan helyzet adódhat, amikor a legfontosabb, hogy a kiválasztott játék a társaságunknak megfelelően a lehető legszórakoztatóbb időtöltést nyújtsa.

Például, ha olyan játékot keresünk, amit csak a párunkkal játszanánk, felesleges több személyre tervezett játékot választanunk, viszont, ha tudjuk, hogy alkalomadtán mások is csatlakoznának hozzánk, akkor ideális lehet egy, több résztvevővel játszható darabot választani. Cikkünkben néhány tippel szeretnénk megkönnyíteni a vásárlást.

Egy fővel is játszható társasjátékok

A társasjáték szó hallatán egyből arra gondolunk, hogy legalább pár személy szükséges ahhoz, hogy elkezdődhessen a szórakozás. Azonban főleg az utóbbi 20 év játékfelhozatalának hála, nem egy társasjáték akár egyedül is roppant élvezetes.

Ilyen például az Ősi Jel, amelyben a legendás Arkham múzeumában megakadályozhatjuk, hogy felébredjen a Mérhetetlen Vén. Teremről teremre – vagy akár más dimenzióban – járva kell teljesítenünk kockadobással és különböző felszerelésekkel a szükséges feladatot, vagy legyőzni a ránk támadó szörnyeket. Az Ősi jel kooperatív játék, így a játékbeli nyomozót(kat) akár egy ember is irányíthatja. Nagyon fontos a játékban a karakterek közti csapatjáték, az előre tervezés, miközben számos véletlenszerű eseménnyel találjuk szemben magunkat. A játék egyébként fantasztikusan szépen illusztrált és rendkívül igényes a kidolgozása.

Társasjáték két személyre

Ezen kategória legjellemzőbb játékai az egymás ellen játszható játékok, amelyben a legtöbbször mindkét játékos egyenlő feltételekkel mérkőzik meg. Remek választás a Jaipur, amely rövid játékidővel, egyszerű szabályokkal és számos taktikai alternatívával vérbeli rivalizáló játék. A cél az, hogy mi legyünk a legjobb kereskedő, és egyben a maharadzsa szállítói. Izgalmas, gyors játékban kell bizonyítanunk, hogy elég dörzsöltek vagyunk ahhoz, hogy a mi üzletünk legyen a legjövedelmezőbb.

 Társasjáték akár 4 főre

Az ilyen játékok képesek elszórakoztatni egy családot, és elmondható róluk, hogy legtöbbször a maximális játékosszámmal a legélvezetesebbek.

Ilyen a Harry Potter – Roxforti csata társasjáték, amelyben J. K. Rowling legendás világának szereplőit irányítva élhetjük át a hetedik részt, azon belül is a Roxforti csatát. Rengeteg ismerős arc és helyszín várja a rajongókat, vagy azokat, akik szeretnének a varázsvilággal megismerkedni. Több szintet végig játszva, számos karakter közül választva Harryékkel győzedelmeskedhetünk Voldemort felett.

Játékok 7 főig

Igazi „nagycsaládos” játékok ezek, amik akár egy-egy ünnep alkalmával is előkerülhetnek. Elmondható róluk, hogy „A több az jobb!”, így érdemes minél nagyobb számban jelen lenni egy-egy játéknál. Kiváló lehetőség lehet a 7 Csoda – (7 Wonders) a letűnt korok csodáinak világába repít el minket. Alakítsd kedved szerint a világ egyik leghatalmasabb civilizációjának egyikét, játékostársaiddal versenyezve. Kereskedj, fejleszd hadseregedet, és építsd meg a 7 legendás csoda egyikét ebben a megunhatatlan játékban.

Több résztvevős társasjátékok

Az egyik legjobb műfaj, amely akár több játékost képes lefoglalni, a partijátékok. Egyszerűek, lendületesek, és bármikor feldobják a bulit. Céljuk akár tucatnyinál is több embert kiszolgálni, így jellemző rájuk, hogy gyorsan tanulhatóak, alacsony korhatárral rendelkeznek és a legtöbbször vicces, érdekes, vagy épp morbid helyzeteket teremtenek.

Rendkívül érdekes választás lehet a Fekete történetek, amelyben különböző esetek végkimenetelét tudva faggatják a mesélőt a játékosok majd rájönnek arra, hogy mi történhetett az áldozatokkal. Gyilkosság, vagy véletlen baleset? Hihetetlennek tűnő esemény, vagy egyszerűen véletlenek peches sorozata? A kérdéseket feltéve, „Igen” és „Nem”, illetve „Nem releváns” válaszokat kapva kommunikálhatunk egymással, amikor megtaláljuk a megfejtéseket ebben a rendkívül sok emlékezetes órát ígérő társasjátékban.

Még több

Programajánló