Ezeket a filmjeleneteket nem véletlenül vágták ki

Ha egy jelenetet kivágnak, az általában azért van, mert megakasztja a sztori lendületét, felesleges vagy épp nem illik logikailag a cselekménybe. De van, hogy külső tényezők is közrejátszanak a dologban, mutatjuk, mik ezek.

Ezeket a filmjeleneteket nem véletlenül vágták ki

Ugyan még csak az És egyszer csak…-nak nagyjából egy kicsit tovább, mint a felénél járunk, a február 3-án érkező fináléról már most tudunk valami biztosat (SPOILER): Carrie Párizs Pont des Arts hídján állva szórja el Big hamvait. A megható jelenetre még egy különösen szívszorító jelenetet is felvettek, amiben Chris Noth még egyszer utoljára megjelenet volna Bigként. Azonban a zaklatással vádolt színészt a botrányai miatt inkább úgy, ahogy van, kivágták a részből. 

De nem ez az egyetlen alkalom, hogy egy sorozatban vagy filmben nem a cselekmény logikája vagy dinamikus folyása megőrzése érdekében távolítottak volna el egy-egy felvételt. Volt jó néhány olyan kivágott jelenet, amiknek a hiányát teljesen más, de annál nyomósabb érvek indokolják. Mutatjuk, mik ezek!

Szex és New York

Nem ez az első alkalom, hogy az HBO azért vágott ki jelenetet a sorozatból, mert túl megosztó lett volna, ha benne hagyják. Az eredeti széria idején ugyan egyik sztárról sem derültek ki sokkoló infók, de kis híján egy hasonlóan gyomorforgató képsort kellett megnéznünk. Az első évad The Monogamists című epizódjában Charlotte-nak elege lesz a pasiból, akivel randizik, a férfi ugyanis nagyon specifikus dolgot kér tőle az ágyban (miközben amúgy a kutyája is nézi őket), mire a lány kiviharzik a lakásából – és mi eddig ismerjük a jelenetet. De eredetileg Charlotte meggondolta volna magát és mikor visszatér a hálóba, meglátja, hogy a kutya, khm, átvette a helyét. És igen, az HBO rövid úton megszabadult ettől a résztől, mert ez már tényleg túl sok lett volna…

Jóbarátok

A Jóbarátokban egyenesen egy egész történetszálat vettek ki a készítők, mégpedig a 9/11-es terrortámadás miatt. A 8. évad 3., Rachel megmondja… című része egyik cselekménye Monica és Chandler nászútjáról szól. Ezt a sztorit mi úgy ismerjük, hogy a páros utazása meglehetősen balszerencsésen alakul, miután az előttük lévő pár a repülőn, majd a szállodában is sokkal jobban jár: Monicáékkal ellentétben őket elhalmozzák nászutasoknak járó kivételezésekkel. Csakhogy eredetileg Chandler bombákkal viccelődött volna a reptéren, így el sem jutottak volna a nyaralásra – az epizód azonban egy hónappal az egész világot megrázó támadás után került volna adásba, így ízléstelennek érezték az első verziót. 

Predator – A ragadozó

A film női főszereplője, Olivia Munn már a forgatás során érezte, hogy valami nem oké, mikor a kollégája, Steven Wilder Striegel karaktere rányomult a Munn által alakított Caseyre. A színésznő ugyanis nem sokkal később megtudta, hogy Striegel egy nyilvántartott szexuális bűnelkövető, csakhogy erről a stáb nem is tudott. A férfi hat hónapot töltött börtönben, amiért egy 14 évest a neten keresztül szexuális kapcsolatra próbált rávenni. Miután Olivia a stúdió tudomására hozta a dolgot, a jelenetet kivágták.

13 okom volt

Ami a 13 okom volttal történt az egy kicsit kivételes eset. Mert egy olyan képsor kaszálásáról van szó, amit amúgy két éven át benne hagytak a sorozatban. Ez pedig nem más, mint Hannah öngyilkossága az első évad fináléjában. Mert míg egyesek szerint a széria hibátlanul megnyitotta a párbeszédet a mentális betegségek és az öngyilkosság témájában, több olyan tanulmány is született, miszerint a 13 okom volt premiere után drámaian megnőtt a tini öngyilkosságok száma. Így hát a harmadik évad debütálása előtt a Netflix – orvosi szakértők tanácsára – úgy döntött, lerövidíti a majdnem három perces jelenetet, amiben Hannah felvágja az ereit, így ha most néznéd meg az első szezont, akkor csak azt látnád, ahogy rátalálnak a lányra a szülei. (Ami amúgy önmagában is elég sokkoló szerintünk.)

Forrás: Looper

Kalandozz a vágószoba padlóján landolt jelenetek között:

Még több

Programajánló