Nem Az elveszett lány az egyetlen nagyon nyomasztó film, amit megéri végig nézned

Megnéztük a netflixen Az elveszett lány című filmet, és szerintünk megéri megnézned. De ezzel a lendülettel a Cosmo ügyeletes filmszakértője ajánl ezen kívül néhány hasonlóan nyomasztó filmet, amire érdemes időt szakítanod.

Nem Az elveszett lány az egyetlen nagyon nyomasztó film, amit megéri végig nézned

Ha van olyan film jelenleg a Netflixen, amit elképesztően frusztráló nézni, hihetetlenül nyomasztó és minden percével egyre dühösebbek leszünk, de mégis megéri, az az Az elveszett lány. Maggie Gyllenhaal első rendezése ez, sőt, a forgatókönyvet is ő írta Elena Ferrante Nő a sötétben című könyve alapján. Bár nem ez a darab Ferrante legjobbja (a Nápolyi-regényeket és A felnőttek hazug életét inkább ajánljuk az írónőtől kezdésnek), ez a történet mégsem kevésbé húsbavágó és elemi erejű, mint a többi alkotása.

A sztori a meglehetősen ellenszenves Ledáról szól (a filmben fiatal nőként Jessie Buckley, középkorúként Olivia Colman lenyűgöző alakításában – a jelenben képes a karaktert szerethetővé és esendővé tenni), aki kénytelen szembenézni a hibáival és számot vetni a sorsával, mikor a tengerparti nyaralásán a szomszédos napágy állandó vendége lesz Nina (Dakota Johnson) a kislányával. A fiatal nőnek az egész világát jelenti a gyereke, azzal együtt, hogy látjuk, milyen nehéz számára is egyensúlyozni az anyaság és a nőiség között. Ninának azonban jobban megy a különböző szerepek közti lavírozás – ezt látja Leda és indítja be benne azt a folyamatot, aminek során megvizsgálja, hogyan alakultak saját életében az anyaság-feleség-nő szerepek. Ferrante nem fél megmutatni a nők visszataszító, sőt, egyenesen gonosz oldalát sem, és ettől Gyllenhaal sem ijedt meg igazán. A két alkotó együttes üzenete pedig elképesztően fontos: nem mindenki születik anyának és ez teljesen oké. Az viszont már nem az, hogy a társadalom őket is anyaszerepbe kényszeríti, ezáltal olyan eszméletlen terhet rakva a nőkre, aminek eredménye önmaguk elvesztése és véget nem érő önostorozás lehet.

Ha bejönnek az ilyen súlyos és elgondolkodtató filmek, akkor ajánlunk még párat!

Ígéretes fiatal nő

Létezik egy műfaj, amit rape-and-revenge-nek hívnak: ebben a sztori katalizátora az, hogy megerőszakolnak egy nőt, aki ezután véres bosszút áll a bántalmazóin. Az Ígéretes fiatal nő ezt a kategóriát állítja fejre és mutat olyan brutális tükröt a társadalomnak, hogy nem tudod magad nem kényelmetlenül érezni. A nemi erőszakot ezúttal nem, csak annak minden szomorú következményét mutatják meg: Cassie önmagát hibáztatja, amiért nem tudta megvédeni a legjobb barátnőjét Ninát, aki emiatt öngyilkos lett. A lány – Carey Mulligan karrierje legjobb alakítását hozza – ezért minden, saját magát „rendes pasinak” mondó férfin bosszút áll: nem tesz mást, csak részegnek tetti magát, majd mikor a „kedves srácok” kihasználnák őt, szembesíti őket a valós énjükkel. Ám amikor kiderül, hogy Nina bántalmazója épp a happy endjére készül, Cassie úgy dönt, mindenkit megleckéztet az ügyben: a rendszer képviselőitől a szemtanúkig, akik nem siettek Nina segítségére.

Ne nézz fel!

Szintén a Netflixen elérhető a Ne nézz fel!, Adam McKay szatírája, amiben olyan nagy nevek szerepelnek, mint Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Timothée Chalamet meg még úgy Hollywood fele. Erre a sztárhordára pedig szükség is volt, hiszen így biztosíthatta be McKay, hogy az emberek meg akarják nézni a fekete humorral szépen becsomagolt tanmeséjét. A Ne nézz fel! ugyanis két tudósról szól, akik megpróbálják figyelmeztetni az emberiséget (jó: elsősorban Amerikát), hogy egy bolygóölő méretű aszteroida közelít a Földhöz és ha nem teszünk semmit, hat hónap múlva mind meghalunk. A felszínesség, az emberi butaság és a kapzsiság azonban felülkerekedik a józan ész diktálta túlélési ösztönökön és (SPOILER), a végén TÉNYLEG mindenki meghal. A teljes pusztulásig vezető folyamat pedig a maga logikus láncolatában, az emberek kicsit sem eltúlzott reakciójával (kiderült, hogy az aszteroidák létezését ugyanúgy lehet tagadni, mint egy random pandémiát) és a tudósok figyelmeztetéseinek komplett ignorálásával sajnos ijesztően esélyesnek tűnik.

Egy nő láthatatlan élete

A film, amit mindig ajánlani fogok – ezért is találkozhattál már a 8 olyan zseniális filmet összegyűjtő listánkon, amikről valószínűleg még életedben nem hallottál. Merthogy én is teljesen véletlenül néztem meg a 2019-es Cannes-i Filmfesztivál utolsó napján. Az Egy nő láthatatlan élete egy brazil alkotás két nővérről, akiknek nagy álmaik vannak: Eurídice híres zongorista szeretne lenni, Guida pedig lángoló szerelemre vágyik. A lányokat azonban elszakítják egymástól, és innentől egész életükben abban reménykednek, hogy még egyszer találkoznak. Kevés történet képes arra, hogy kitépje a szíved, darabokra törje, majd összeforrassza és végül visszategye a helyére, de az Egy nő láthatatlan élete lazán teljesíti a kihívást. 

Profil

Megvan a Keresés című film John Chóval a főszerepben? Na, a Profil felépítésének koncepciója tök ugyanaz: az egész film a számítógép illetve a telefon képernyőjét mutatja, így ismerjük meg a történetet. Ez ugyan önmagában semmi különös, hiszen láttuk már jó párszor, hogyan szerez információkat és állítja össze a sztoriját egy oknyomozó újságíró. A riporter témája azonban az ISIS és az, hogyan toboroznak fiatal nőket a dzsihadisták. A történet mögötti realitás rendkívül félelmetes és torokszorító, így a Profil még jó sokáig veled fog maradni…

Szemezgess még a kedvenc filmjeink között:

Még több

Programajánló