Az életben a barátságok sokszor bonyolultak lehetnek. Az évek során vannak, akik lemorzsolódnak, míg más emberek évtizedekig kitartanak egymás mellett. Így van ez a könyvekben is, a regények sokszor nagyon realisztikus képet festenek az emberi kapcsolatokról.

Sally Rooney: Baráti beszélgetések 

Sally Rooney könyveiben főként az emberi kapcsolatokkal foglalkozik, mindezt könnyen fogyasztható, elgondolkodtató és persze humoros formában. A Barátai beszélgetések a Normális emberekhez hasonlóan a hiteles érzéseket tár az olvasó elé, miközben bemutatja, hogy a fiataloknak olykor mennyi nehézséggel kell megbirkózniuk. A könyv főszereplői Frances és Bobbi. Barátnők, mindketten az életüket építgetik, egyik este találkoznak egy ismert fotóssal és egyre közelebb kerülnek hozzá. Frances és Nick hamarosan flörtölni kezdenek, de a kapcsolatuk idővel fájdalmas érzésekhez vezet

konyv-baratsag-2023

Elena Ferrante: Briliáns barátnőm 

Lila Cerullo és Elena Greco olyanok, mint a tűz és víz. Lina fiús, lobbanékony, erőszakos, parancsolásra született, miközben Elena lágy, odaadó, szorgalmas, figyelmes és önfeláldozó. Ettől jobban nem is különbözhetnének, az életük mégis összefonódik. Az életük során van, amikor elválaszthatatlan barátnők, míg máskor szerelmi riválisok. Inspirálják, kiegészítik egymást, sokszor mégsem tudnak egymással élni. Az 1950-es évek férfiak uralta világában próbálnak maguknak utat törni és minél nagyobb függetlenséget elérni. A Briliáns barátnőm egy négykötetes regénysorozat első része, ami két barátnő életét dolgozza fel. 

konyv-baratsag-2023

Sally Rooney: Hová lettél szép világ? 

A listára egy másik Sally Rooney regény is felkerült, ami legalább annyira fog tetszeni, mint a Baráti beszélgetések. Ebben a könyvben is a barátságokra, emberi kapcsolatokra helyeződik a fókusz. Alice, fiatal regényíró, aki megismerkedik Felixszel, és megkérdezi, lenne-e kedve vele elmenni Rómába. Alice legjobb barátnője Dublinban él, és éppen most zárt le egy kapcsolatot, ekkor kezd el ismét flörtölni Simonnal, akit már gyerekként is ismert. Mindannyian fiatalok, mégis sokszor aggodalmaskodnak. Félnek, hogy elrohan felettük az élet, és sokszor a világ is aggasztja őket. A Hová lettél szép világban? szerepel minden, ami az élet része, szerelem, csalódás, és persze a barátság.

konyv-baratsag-2023

Charlie Jane Anders: Minden madár az égen

Patricia és Laurence gyerekként lettek barátok, később szétválnak az útjaik, legközelebb a középiskolában találkoznak. Felnőttként mindketten az áloméletüket élik, de lassan minden szétesik körülöttük. Hatalmas titkokat tudnak meg, és rádöbbennek, hogy a köztük lévő köteléknek sokkal nagyobb a szerepe, mint azt korábban gondolták. A könyv a nem túl távoli jövőben játszódik, és jut benne hely a misztikumnak és a természetfelettinek is, miközben fontos szerepe van a barátságnak. 

konyv-baratsag-2023