Dunát lehetne rekeszteni a jobbnál jobb fantasy filmekkel. Nem lehet nem imádni őket, hiszen tele vannak varázslattal, különleges lényekkel, és egy teljesen másik világba kalauzolják a nézőt. Biztos neked is akad egy-két kedvenced, de van néhány kultuszfilmé vált darab, ami nem hiányozhat a filmnézős bakancslistárdól. Ha szereted a műfajt, akkor nem hagyhatod ki ezeket a legendás filmeket, amelyek beírták magukat a filmtörténelembe!

A Gyűrűk Ura sorozat

2001-ben jelent meg az első Gyűrűk Ura: A Gyűrű szövetsége, amit a Két torony (2002) és A király visszatér (2003) követett. Egytől egyig remekbe szabott film, amelynek alapján J. R. R. Tolkien regényei alapján készítettek, aki a fantasy műfaj császára. Egyedülálló világot teremtett, amelyben egy maroknyi hobbit, közöttük is a főszereplő, Frodó próbálja megmenteni Középföldét Sauron rémuralmától, aki a hatalom gyűrűjének segítségével mindent elpusztíthat. A hobbitok nehéz útját emberek kíséri, egy tünde, egy törp, és egy mágus. Ez a megkapó, kalandokkal teli és látványos történet a barátságról, a kitartásról, a reményről, a jó és a rossz harcáráról szól.

A hobbit sorozat

A Gyűrűk Ura-univerzum egy kiterjedt világ, évezredekre visszanyúló történelemmel, így nem olyan meglepő, hogy több előzménysorozatot is kapott, amelyből az egyik, A hobbit széria. Főszereplője Bilbó, Frodó bácsikája, aki fiatalon egy sor izgalmas kalandba keveredett, miután Tölgypajzsos Thorinék csapatához verődve elindul a Váratlanul utazásban (2012), hogy segítsen Thorinnak visszaszereznie a trónját. Ahogy a cím is utal rá, a Smaug pusztaságában (2013) akaratlanul is kiszabadíjták Smaugot, a pusztító sárkányt, aki beköltözött Ereborba. Thorin otthonába. Majd Az öt sereg csatájában (2014) egy hatalmas, háborúval teli részben csúcsosodik ki a törpök harca.

A Harry Potter sorozat

Nem hiányozhat a listáról egy másik legendás fantasy filmsorozat, a Harry Potter franchise. J.K.Rowling 7 könyvéből 8 film készült, mivel az utolsó, a Halál Ereklyéit két részre osztották. Nem valószínű, hogy van olyan a világon, aki ne hallott volna már Harry Potterről  (Daniel Radcliffe). A kisfiú túlélte a találkozást a világ egyik leggonoszabb varázslóval, Voldemorttal, akivel aztán minden évben a Roxfort, varázslóképző iskolában valamilyen úton-módon találkozik. Évről-évre egy nagyobb, izgalmasabb kalandokba keveredik barátaival, Hermionéval (Emma Watson) és Ronnal (Rupert Grint), mígnem az egész kicsúcsosodik egy hatalmas varázslóháborúban. A Harry Potter univerzum egy igazán egyedi, varázslatban gazdag világ, amely sokak szívébe belopta magát egy életre. Természetesen ez a világ is tovább tágult, és előzménysorozatot kapott, a Legendás állatokat.

 A Karib-tenger kalózai sorozat

 Ki gondolta volna, hogy mikor 2003-ban elstartolt A Karib-tenger kalózai: A fekete gyöngy átka kasszasiker lesz? Pedig az lett, és Jack Sparrow (Johnny Depp), Will Turner (Orlando Bloom) és Elizabeth Swan (Keira Knightley) újra meg újra visszatérnek, hogy egymás alá tegyenek, holtakkal, kalózokkal harcoljanak, vagy épp megmentsék valamelyikkőjüket, mert akármennyire is különböznek az érdekeik, valahol mégiscsak barátok. Nemcsak azért lett sikeres, mert kiváló színészek játszanak benne, hanem mert egyedülálló a történet, látványos, fordulatos, és az embert néha még az is fenyegeti, hogy halálra röhögi magát rajta. Az ötödik részt, a Salazar bosszúját (2017), már leginkább Johnny Depp vitte el a hátán, de ettől még nem csökkent a filmsorozat varázsa.

Végtelen történet (1984)

Nem mai film a Végtelen történet, de viszont etalonnak számít a fantasy-k világában. Michael Ende könyvéből készült ifjúsági fantasy főszereplője Bastian, aki ellopja a Végtelen történetet a könyvesboltból, és olvasás közben ő is a kaland részese lesz, így Atreyuval, a könyvbeli főszereplővel együtt mentek meg a világot, ugyanis pont belecsöppen a legnagyobb drámába, mikor a félelmes Semmi fel akarja falni Fantáziaországot, annak különös lakóival együtt.

A faun labirintusa (2006)

Elsőre azt hihetnéd, semmi varázslatos nincs a spanyol polgárháború történetében, pedig de! Egy minden képzeletet felülmúló csodálatos fantáziavilágnak ad keretet, ami néha horrorba illő jeleneteket is tartalmaz, de valójában egy igazi gyöngyszem. A történet középpontjában egy fiatal, könyvkedvelő kislány áll Ofélia, aki imádott édesanyjával a mostohaapjához költözik, egy szadista kapitányhoz, aki Franco seregében szolgál. Ofélia szenved az új életétől, mígnem a házuk közelében egy rejtélyes labirintusba csöppen. Ott találkozik Pánnal, aki tudatja vele: egy mágikus királyság rég elveszett hercegnője, és ezzel kezdetüket veszik a kalandok!

Óz, a csodák csodája (1939)

Ugyan van már belőle feldolgozás a 2013-as Óz, a hatalmas, de az eredeti mindent visz, a főszereplővel Dorothy-val, akit a csodálatos Judy Garland alakít. Dorothy épp a Kansasban végigsöprő tornádó elől menekül, mikor baleset éri, és mit ad Isten, Totó kutyájával együtt megérkezik Óz birodalmába. Kapásból szerez magának egy ellenséget, a gonosz Nyugati Boszorkányt, de egy jótevőt is, az Északi Boszorkányt, aki útba igazítja Ózhoz, a nagy varázslóhoz, mivel ő segíthet neki hazajutni. Útközben barátokat szerez a Madárijesztő, az Oroszlán, és a Bádogember személyében, akik végül kalandos úton, de eljutnak Smaragdvárosba.

Narnia krónikái sorozat

A C.S. Lewis regényein alapuló filmsorozat négy testvér kalandjait követi nyomon, akiket a második világháború alatt egy rejtekhelyre küldenek, és ott egy varázslatos ruhásszekrényt fedeznek fel benne, amely Narnia földjére vezet. Ez egy  misztikus föld, ahol furcsa lényekkel és beszélő állatokkal barátkoznak össze, majd részt vesznek a csatájukban, hogy megszabadítsák Narniát egy gonosz boszorkány uralma alól. Ezt az első részt (Az oroszlán a boszorkány és a ruhásszekrény, 2005), a Caspian hercege követte (2008), majd A hajnalvándor útja (2010) és Az ezüst trón (1990), ami jóval hamarabb elkészült a többi filmhez képest, és története körülbelül egy évvel A hajnalvándor útja után kezdődik. Lenyűgöző világot tár elénk, és minden részben izgalmasabbnál izgalmasabb kalandok várnak a gyerekekre, akik szép lassan felnőnek.

Jumanji (1995)

Valószínűleg láthattad ennek a filmnek a legújabb feldolgozásait, A Jumanji: A vár a dzsungel (2017)  meg a Követkő szint (2019) Dwayne Johnsonnal, de az eredeti, az 1995-ös film viszi a pálmát, Robin Williamsszel, és Kirsten Dunst főszereplésével. Sokkal izgalmasabb, varázslatosabb ez a verzió, amikor 1969-ben a tizenkét éves Alan rábukkan a társasra, ami magába szippantja, majd huszonhat évvel később egy testvérpár kiszabadítja, de akkor megint elszabadul a pokol. Aki látta az újabbakat, annak mindenképpen érdemes megnéznie ezt a kincset érő kultuszfilmet!

Ollókezű Edward (1990)

Ez sem mai film, de vétek lett volna kihagyni minden idők legjobb fantasy listájáról, amiben ráadásul Johnny Depp élete egyik legnagyobb alakítása látható. Egy különc feltaláló megalkotta magának Edwardot, akinek ollókból állnak a kezei. Miután meghal az „apja”, Peg talál rá a lakatlan kastélyban, és elviszi magához a fiút. A kisváros élete rendesen felborul, és rövidesen hatalmas népszerűségnek kezd örvendeni. Ám nem mindenki nézi szemmel a gyengéd érzéseit Peg lánya, Kim (Winona Ryder) iránt. Ez valahol egy csodaszép, megható és kedves történet, ami joggal írta be magát a filmtörténelembe.