5 dolog, amit már az egyetem ideje alatt megtehetsz a karrieredért

Forrás: Self-made | 2018 augusztus 22.

Nem kell túl sokáig keresni ahhoz, az Instagramon vagy épp Youtube-on, hogy tizenévesek életét követhesd több tízezrekkel együtt. Többen már a főiskola mellett több pénzt keresnek az online jelenlétükkel, mint a szüleik együttvéve – ám ez a poszt mégsem arra fog inspirálni, hogy te is válj influencerré, csak mert ez most annyira menő. Helyette inkább azt kérném tőled, hogy gondold át, hogy mi is az a terület, ahol ki szeretnél tűnni? Ugyanis a következő lépések segíthetnek abban, hogy sokkal előbb elérhesd, a jelenleg akár lehetetlennek tűnő célod!

(US Getty Images)

Mozdulj ki!

Most már sokkal egyszerűbb kapcsolatokat építeni, mint eddig valaha. Nem az netre gondolok, hanem a rendezvények tömkelegére. Kimehetsz a Gourmet Fesztiválra, és találkozhatsz a legmenőbb éttermek szakácsaival és tulajdonosaival, vagy épp Fördős Zével szelfizhetsz a Street Kitchen standjánál, miután a Konyhafőnök összes évadának nyerteseivel is összefutottál teljesen véletlenül a Millenárison. Ha az utazás érdekel, még könnyebb dolgod van: rengeteg ilyen tematikájú előadás van, workshopokon tanítják a népszerű travel bloggerek, hogy hogyan pakolj be, és így tovább. Ha digitális nomádokat szeretnél megismerni, csak be kell ülnöd valamelyik co-working irodába házit írni, de munka után is dolgozhatsz itt a saját vállalkozásodon, blogodon. Amennyiben viszont a startupokért vagy oda, rengeteg olyan rendezvény van, ahol megismerheted a hazai startup ismertebb arcait. Ősszel és tavasszal különböző szakmai konferenciák dömpingje lepi el Budapestet, érdemes ezek közül is párra ellátogatni. Jelenj meg, mutatkozz be, ismerkedj, beszélgess, ugyanis teljesen mindegy, hogy most indítod be a karrieredet vagy esetleg a saját vállalkozásodat, a kapcsolatépítés egy fontos része a folyamatnak.

Ingyenmunka

Ha egy dolgot tanácsolhatnék, az biztosan az lenne, hogy még a suli ideje alatt kezdj el gyakornokoskodni a területeden, vagy ha a főállásod mellett van időd, és minden vágyad, hogy hamarosan elindíthasd a saját vállalkozásodat, vállalj be 1-2 ügyfelet ingyen. Tudom, sokan még huszonévesen sem tudják, hogy mit szeretnének kezdeni magukkal, de tegyük fel van legalább egy érdeklődési köröd, mondjuk a divat: akkor miért ne jelentkezhetnél be gyakornoknak az egyik magyar tervezőhöz? Derüljön ki minél előbb, hogy mi az, amihez valóban van készséged, és mit élvezel a legjobban. Így rögtön referenciával tudsz indítani, ami nagyban megkönnyíti a dolgodat.

Tanulj online!

Ma már rengeteg olyan felület van, ahol ingyen, vagy fillérekért vehetsz részt kurzusokon. Egyre több olyan fiatal vállalkozót látok, aki az ingyenmunka és a gyakornokság mellett online kurzusokon szerezte a tudását. Ajánlani tudom a Skillshare-t, a Udemy-t és a Coursera-t. Olyan készségekre és tudásra tehetsz szert, amit később akár egy új munka kapcsán is tudsz kamatoztatni. Arról nem is beszélve, hogy ezeken a felületeken időbeosztástól kezdve, meditációig mindenről tanulhatsz.

Odafigyelsz arra, hogy mit posztolsz

Tudom, azzal kezdtem a posztot, hogy nem kell mindenkinek influencernek lenni, ám van itt valami: a mai világban mindenki, aki képeket tölt fel a közösségi média felületekre, énmárkát épít. Pontosan ezért érdemes odafigyelni arra, hogy miket posztolsz. Egy fejvadász ügyfelem mesélt arról, hogy a HR-esek rendszeresen megnézik a jelentkezők social media profiljait, és ha az valami olyanról árulkodik, ami nem fér bele az ő világlátásukba, akkor még akkor sem hívják be az illetőt, ha ő a tökéletes jelölt. Ha pedig úgy alakul, hogy a képeidet, és a posztjaidat imádják, és pár év alatt összegyűlik pár ezer követőd az sem olyan rossz, hiszen ha egyszer egy saját vállalkozás indítása mellett döntesz, ez már egy jó alap tud lenni.

Legyen egy szenvedélyed, amiben kitűnsz

Írás, interjúzás, főzés, rajzolás, utazás, .. bármi! Az emberek sokkal könnyebben emlékeznek valakire, aki izgalmas, aki beleássa magát egy területbe. Sokan külföldön évekig nem tudták, hogy mit csinálok, csak úgy hivatkoztak rám, hogy a lány, aki egy interjúért átutazza a fél világot. Senkit nem érdekel az, hogy blogger vagy, youtuber, közösségi média menedzser, vagy HR-es egy cégnél. Az érdekli az embereket, hogy mit csinálsz valójában, és miért csinálod azt, amit.

Például szeretnéd megmutatni, hogy 5 hozzávalóból is lehet főzni, és bizony a receptjeidet bárki elkészítheti. Lehet, hogy te vagy az az edző, aki versenyekre készül két gyerek mellett, és olyan összetett, meditációt is tartalmazó programot tudott összetenni magának, amivel kevesebb idő alatt is el tudja azt az eredményt érni, ami a színpadra teszi – ez persze rögtön azt váltja ki a nőkből, hogy ők is akarják tudni a titkot, mert nekik sincs napi 2 órájuk, amit az edzőteremben tölthetnek.

Blogleírás

Oravecz Nóra blogja a Cosmopolitan.hu-n

Legutóbbi hozzászólások