11 álommeló, amiket eddig nem ismertél

Forrás: Self-made | 2018 szeptember 5.

Görgess végig pár állásportált, figyeld a zártcsoportokban közzétett pozíciókat, és garantálom, hogy pár hét után az egésztől elmegy a kedved. Ugyanazok az unalmas „social media manager” és „asszisztens” pozíciók, miközben a világ számos pontján egyre több olyan kreatív foglalkozás jelenik meg, amit helytől függetlenül végezhetsz. Kutattam egy kicsit, és összegyűjtöttem pár olyan ötletet, amire akár már holnap ráépíthetsz egy egyszemélyes, mini vállalkozást!

(US Getty Images)

Insta Story Designer

Ahogy megnyitod a Canva-t, azonnal beszippant. Az órák csak úgy repülnek, amikor egy új borítóképen dolgozol, vagy épp a saját Insta sztoridon. Hiszen vagy különleges az, amit kiraksz, vagy inkább nem is posztolsz. Elárulom, hogy mi van a másik oldalon, azokkal, akiknek nincs érzékük a Canva-hoz: a napjaik kínkeservesen indulnak, ugyanis „már megint ki kell rakni valamit”, miközben semmi kedvük sincs hozzá.

Itt jössz te a képbe: miért ne ajánlhatnád fel influencereknek és cégeknek a szolgáltatásaidat? Tegyük fel havonta egyszer velük töltesz egy napot, fotókat készítesz róluk különböző élethelyzetekben, és végül egy csomagként kap az illető pár Instagramon is használható képet a termékéről/magáról, meg persze hozzá pár olyan insta template-et, ami heti több órát és kínlódást spórol meg nekik.

Vágó – Youtube

Folyamatosan ott a kamera, vagy a telefonod a kezedben, mert mindent meg kell örökítened. Imádod, ahogy a te fejedben már rég összeállt a videó koncepciója, pedig még le sem ültél megvágni az anyagot. Ha álmodból felébresztelek, akkor is tudod, hogy az iMovie és a FinalCut hogyan működik, hogy mit hol találok. Gyorsan dolgozol, a munkád minőségi. Jó, ha tudod, hogy a legtöbben azért nem indítják el a Youtube csatornájukat, mert az még oké, hogy felvesznek valamit.. De hogy meg is kelljen vágni? Arra már nem jut idejük – és itt jössz te a képbe.

Youtube személyi “operatőr” 

Az előző pont kiegészítése a harmadik. Számos olyan népszerű influencerrel interjúztam az elmúlt években, akik személyi „operatőrt” vettek magukhoz. Az illető lehet, hogy nem kapott fix fizetést, de cserébe együtt utazhatott pl. az influencerrel, aki az utazás minden költségét állja, emellett az illető százalékos arányban részesült minden márkákkal való közös munkából. Biztos vagyok benne, hogy itthon is van olyan, aki akár fizetne is azért, hogy havonta 1-2 napon át kövesd az életét, és készíts belőle pár videót.

Instagram személyi fotós

Biztosan olvastál már cikkeket az Insta férjekről, vagy azokról a szállodákról, akik szolgáltatásként felajánlják, hogy egy napra „bérelhetsz” egy Insta fotóst, aki elkészíti a képeidet, hogy neked semmivel se kelljen foglalkoznod. Bárkinek, aki komolyan veszi az énmárkáját, az Insta Story Designerhez hasonlóan lazán kibérelhetővé teheti magát egy napra, amikor végigköveti tegyük fel egy átlagos napomat, és pár napon belül egy teljes hónapra elegendő képanyaggal lát el.

Kreatív IGTV vágó

Hogy miért emelem ki külön az IGTV vágót? Okkal. Addig, amíg a Youtube-on megszoktuk, hogy 10-15 perces videós tartalmakat nézzük, az Instagramon 15 másodperctől többet nem nézünk végig. Pontosan ezért használtam a kreatív jelzőt fent, hiszen annak a feltöltött 10 perces anyagnak olyan izgalmasnak kell lennie, hogy végignézzem. Ha jó vagy vágásban, effektekben, ha lételemed a kreativitás, akkor lehet, hogy érdemes kipróbálnod magadat – először mondjuk a saját profilodon.

Személyre szabott étrend designer

Csak akkor vágj ebbe bele, ha megvan hozzá a képesítésed és a tapasztalatod. Miért ne segíthetnél másoknak abban, hogy végre azt egyék, ami valóban táplálja őket, vagy tegyük fel miért ne végezhetnék a számukra megfelelő diétát? Ez történetesen egy olyan profil, amit Instagramon tökéletesen meg tudsz alapozni.

Kontent kutató

Kontent = tartalom. Ha össze kellene foglalnom, hogy a márkaépítőknek mi az, amire már nem biztos, hogy sok idejük marad: az a tartalomgyártás. Pontosan ezért kincset ér egy olyan személy, aki hetente egy ötletcsomaggal lát el, és a vázlataidból minőségi, lájkokat követelő tartalmat varázsol minden létező platformon. Ha már túl vagy pár száz bejegyzés megírásán, ha tudod, hogy mitől döglik a légy, miért ne ajánlanád fel a segítségedet azoknak, akiknek szüksége van rá?

Online kurzus kivitelező

Hozzám hasonlóan egyre többen indítják el az online akadémiájukat. Hazánkban ez még mindig egy új terület, de ha esetleg az a típus vagy, aki folyton elemez, és ha imádod kutatni azt, hogy hogyan dolgozunk fel információkat, hogyan érdemes összerakni egy prezit, egy előadást, egy tartalmat, akkor lehet, hogy érdemes beleásnod magad ebbe a témába is. Ha pedig már több száz online kurzust végeztél el, és van, hogy csak arra tudsz gondolni, hogy ezt te jobban megcsinálhattad volna, lehet, hogy van értelme annak, hogy kipróbáld magad. Segíthetsz a szerkesztésben, vágásban, feltöltésben, a másiknak időt és energiát megspórolva.

Facebook Zárt csoport admin

Az elmúlt években egyre több nagy tömeget megmozgató zárt csoport nőtte ki magát. Ám minél nagyobb egy csoport, annál több munkát igényel, amit sok esetben a tulajdonos már nem tud beilleszteni a napirendjébe. Ha szeretsz emberekkel kommunikálni, ha úgy érzed, képes vagy minden helyzetre helyesen reagálni, és kihívás számodra segíteni a csoport vezetését, a stratégia összeállítását, akkor lehet, hogy érdemes kipróbálnod magad ezen a területen.

Insta utak szervezője

Ehhez már fontos, hogy egy utazási iroda legyen a kezedben, vagy jog arra, hogy utazásokat szervezz. Mindenesetre biztosan lenne igény arra, hogy összegyűjtse valaki azokat a belföldi és külföldi desztinációkat, ahol a legnépszerűbb képek készülnek Instagramra. Egy ilyen szolgáltatás felfuttatása egyszerű, hiszen csak meg kell kérdezni pár influencert, hogy hol jártak, mi volt a kedvenc helyük, aztán akár GPS koordinátákkal ellátva gyárthatod is az utazási ajánlatokat. Nyilván, érdemes jobb névvel ellátni a foglalkozást, de a lényeg szerintem világos.

Quarespace honlapépítő

Egyre több olyan fiatallal találkozom, aki nevetve közli velem, hogy pár óra alatt összerak egy minimális, egyszerű felépítésű honlapot a Squarespace/wix felületén. Közben a másik oldalon ott vannak a 30 feletti ügyfeleim, egy jelentős részük a felület láttán kifut a világból. Annyi mindenhez kell egyszerre érteniük, hogy amint arra gondolnak, hogy még a honlapjukat is nekik kell összerakniuk, összeomlanak.

Van, akinek az elinduláshoz bőven elég egy összefoglaló, egyszerű oldal, amit akár te is elkészíthetsz – ahogy pedig beindul a vállalkozása, megfizetheti a profi szakértőt. Ha hozzám hasonlóan bármennyi időt el tudsz tölteni a Squarespace felületén, és nincs olyan, hogy valamit ne tudnál megoldani, akkor itt az ideje, hogy egy picit komolyabban beleásd magad, ugyanis pénzt kereshetsz belőle.

Végül, de nem utolsó sorban bármilyen tevékenységet végzel, válts ki vállalkozói engedélyt, ha pedig még tanulsz, vagy van egy főállásod, és csak mellette dolgoznál, a KATA tökéletes megoldás lehet számodra. Járj utána, és vedd komolyan az egészet, ugyanis soha nem tudhatod, hogy mi lesz a jövőben. A fenti pontokat csupán inspiráció gyanánt gyűjtöttem össze. Bízom benne, hogy beindulnak azok a bizonyos kerekek, és sokkal tudatosabban választod meg a képzéseket, amiken résztveszel, és osztod be a szabadidődet a cél érdekében.

Blogleírás

Oravecz Nóra blogja a Cosmopolitan.hu-n

Legutóbbi hozzászólások