A Dyro-sztori

Forrás: Self-made | 2018 október 11.

Tudod mit jelent 150 show egy évben? Azt, hogy csütörtök este még Ibizán beszélget velem a népszerű DJ, Dyro, holnap meg már lehet, hogy Mykonoson, aztán Londonban, majd Amszterdamban szórakoztatja a közönséget – mindezt négy nap leforgása alatt. Átszállások, korai járatok, időeltolódás, minden este más szállás, és persze az ezen átsegítő, az introvertáltakat is lazító alkohol, mind-mind ennek az életstílusnak a velejárója – volt. Ugyanis Dyro már jó ideje csökkentette az éves fellépéseinek számát, és az alkoholnak is megálljt parancsolt. Ennek pedig a nyomós volt az oka.

Dyro épp végzett a szettjével az ibizai Ushuaiaban, és még le sem ült a backstage-ben, már bemutatnak neki. Rögtön megkérdezem, hogy milyen volt a show, és egyébként meg árulja már el, hogy introvertáltként, mégis hogy szokott hozzá ehhez a világhoz?

„Nagyon kemény volt” – kezdi. „Gondolj csak Avicii példájára. Rengeteget ivott régen – én is sokat ittam. Ez az egész világ így működik. Iszol, szóval rendben vagy. 21 évesen kiégtem, mert túl sokat ittam és turnéztam. Akkor kivettem egy hét szabadságot, lemondtam pár showt, ám az egy hét leteltével folytattam a mókuskereket” – meséli. Elment az orvoshoz, aki felírt pár gyógyszert, ami segített abban, hogy a nyár végéig kibírja a turnézást. „Rengeteg fellépésem volt. Gondolj csak bele, ha évi 150 fellépésed van, és minden este iszol, az azt jelenti, hogy alkoholista vagy. Akkoriban úgy 2-3 éven át ezt fel sem fogtam. Ez az életstílus tönkreteszi a testedet, energiád sem marad..” Az alkohol és a folyamatos turnézás kombinációja vezetett kiégéshez, ami további tüneteket generált. „Ki sem tudsz kelni az ágyból, nincs inspirációd, semmi energiád. Borzasztó az egész. Közben meg senkit sem érdekel, mert a shownak folytatódnia kell. Ráadásul az a típus vagyok, aki utálja, ha csalódást okoz másoknak, szóval még akkor is felléptem, amikor brutálisan beteg voltam.”

Ám eljött a pont, amikor tudta, ezt nem lehet így csinálni. „Ahogy véget ért ez a bizonyos nyár, végre ki tudtam venni pár hónap szabadságot. Ezután döntöttem úgy, hogy nem iszok többet, és hozzá kell végre szoknom, hogy józanul állok a színpadon”– teszi hozzá. A kiégést általában mindig az életed teljes átértékelése követi, ez nála sem volt másképp. Dyro is visszatért a kezdetekhez, és újra azért kezdett játszani, mert őt és a közönségét boldoggá tette. Már nem a menedzsmentje irányította, hiszen addigra otthagyta őket és a saját kiadóját vezette. „Az elején azt játszottam, amit szerettem, ám az előző menedzsment még azt is megmondta, hogy mit játsszak. Kreatív személy vagyok, ők meg nem hagytak kibontakozni, ami teljesen összetört.  Végül úgy döntöttem, elindítom a saját kiadómat, és azt csinálok, amit szeretnék. A zene, amit szeretek elég niche, tudtam, hogy nem sokan fogják szeretni, de ez teljesen rendben van. Úgy döntöttem, hogy inkább boldog leszek és kevesebb pénzt keresek, de azt csinálom, amit akarok anélkül, hogy újra kiégnék. A dolgok végül jóra fordultak.”

Ez persze nem jelenti azt, hogy nem turnézik, egyszerűen csak más csapattal, és másképp teszi. „Manapság turnéznod kell, ha pénzt akarsz keresni, ugyanis ez teszi ki a bevételed 90%-át. Szeretnék-e inkább producer lenni, mellette meg egy boltban dolgozni eladóként, vagy inkább turnézom? Szívesebben turnézom.” Dyro persze rögtön hozzáteszi, már feleannyit van úton. Manapság viszont nem is akárkivel turnézik. A menedzsmentje anno megkereste Martin Garrix kiadóját, a STMPD records-ot, akik le is szerződtették Dyro-t. Jogosan tehetnéd fel a kérdést, hogy „dehát nem arról van szó, hogy neki már van kiadója?” Pontosan. Viszont ez egy stratégiai lépés volt. „Úgy döntöttünk, hogy megkeresünk más kiadókat, hogy azok is megismerhessenek, akik eddig még nem is hallottak rólam.”

Hiszen bár ahogy mondta, a váltás azzal jár, hogy már csak azt játssza, amit szeret, arról még jogosan nem tesz le, hogy minél több emberhez eljusson. Az ő sztorija pedig az egyik legjobb példa arra, hogy tudni kell nemet mondani és kiállni magadért, ugyanis az, hogy felvállalod, amit valójában szeretnél még mindig olyan magasságokba emelhet, amire a legvadabb álmaidban sem is gondoltál volna.

Blogleírás

Oravecz Nóra blogja a Cosmopolitan.hu-n

Legutóbbi hozzászólások