Szerezz versenyelőnyt és pörgesd fel a karrieredet pár nap alatt!

Forrás: Self-made | 2018 november 14.

Teljesen mindegy, hogy már évek óta építed a karrieredet, vagy esetleg még a suli utolsó éveit taposod, van itt valami, amit érdemes mérlegelned, főleg, ha szert tennél egy kis előnyre: ez pedig nem más, mint az önkéntesség külföldön. A legjobb az egészben az, hogy még hónapokra sem kell elmenned ahhoz, hogy profitálj belőle. Mégis hogyan alapozhatod meg a jövődet évente csupán pár napnyi ingyenmunkával, tegyük fel egy konferencián? Összegyűjtöttem a tapasztalataimat.

Fontos leszögeznem: ugyanezt itthon is kipróbálhatod, azért választottam a külföldi opciót, mert egyrészt ebben van tapasztalatom, másrészt pedig miért ne inspirálhatnálak arra, hogy nagyban gondolkodj? Nekem bejött: a San Franciscó-i TEDx és a lisszaboni WebSummit is rengeteg olyan kapcsolatot adott, amiből a mai napig profitálok.

Akkor nézzük is!

(US Getty Images)

Először válaszold meg a kérdéseket!

 • Milyen területek érdekelnek?
 • Melyik országokban töltenél több időt?
 • Melyik országban élnél szívesen a jövőben?
 • Melyik országokban szeretnél kapcsolatokat építeni?
 1. Kezdj el kutatni!

Ha pedig megvannak a válaszaid, indulhat is a keresés! Tegyük fel a divat érdekel és Milánó, akkor nézz szét, hogy milyen divattal kapcsolatos rendezvények, konferenciák, vásárok vannak Milánóban! Ha hozzám hasonlóan érdekelnek azok, akik a maguk területén valami különlegeset alkottak, akkor a WebSummiton, Európa legnagyobb tech konferenciáján biztosan ott a helyed! Itt olyanok adnak elő, mint Alfie Deyes (Zoella barátja), Martin Garrix vagy épp a #followmeto kapcsán ismert Murad és Nataly Osmann – a számos komoly befektető, vállalkozó, és startup unikornis mellett. Ezek után pedig mérlegelj, hogy melyiket vállalhatod be anyagilag, és jelentkezz önkéntesnek.

 1. Hasznosabbá teheted az utazásaidat

Lehet, hogy te is azok közé tartozol, akik évente legalább egyszer ellátogatnak a kedvenc városukba. Miért ne köthetnéd össze a kellemeset a hasznossal, ahogy azt én teszem Lisszabon kapcsán? Pár nap a tengerparton, aztán irány a WebSummit! Szinte kivétel nélkül minden külföldi utamat igyekszem egy-egy találkozóval vagy interjúval összekötni. Ezt te is megteheted! Érdemes megnézni, hogy az adott időszak alatt van-e bármilyen rendezvény, ahol akár önkéntesként részt vehetsz.

Miért önkéntesként, amikor meg is veheted a jegyet?

Egyszerű. Azonnal a kulisszák mögött találod magad, és persze hozzáférhetsz az előadókhoz, szervezőkhöz, ami pedig hatalmas előnyt jelent azokkal szemben, akik a közönség soraiban ülnek. Soha nem tudhatod, hogy épp kit ismersz meg, akivel a következő években olyan kapcsolatot építhetsz ki, amit aztán később kamatoztathatsz.

 1. Megismerheted a területed nagy neveit

Teljesen mindegy, hogy divatról, lakberendezésről vagy zenéről van szó, miért ne ismerhetnéd azokat, akik az egész iparágat alakítják? Rengeteg olyan dolgot tanulhatsz, ami nincs benne a könyvekben, amikről nem írnak a magazinok, és amikről lehet, hogy itthon nem is beszélnek. Ha pedig van szerencséd kapcsolatba is kerülni velük, a jövőben egyetlen e-mailre leszel azokra a válaszoktól, amiket nem tudsz senkinek sem feltenni.

 1. Könnyedén kitűnhetsz

A legjobb az egészben, hogy borzasztóan könnyű kitűnni külföldön, Amerikában meg pláne. Amikor felteszik a kérdést, hogy honnan jöttem, mindig széttárt karokkal állnak előttem, hogy azt mégis hogyan? Nyilván, felszálltam egy gépre, és eljöttem, mert számomra ez fontos. Ez a fajta motiváció rögtön kiemel a tömegből, és valamiért több odafigyelést kapsz a csapattól. Legalábbis velem mindig ez történt.

Ha pedig egy tanácsot elfogadsz: a jelentkezéskor mindig küldj el egy erre az alkalomra összeállított CV-t, hogy lássák, mik azok a területek, ahol a hasznodat vehetik. Engem azért neveztek ki a Live Team csapatkapitányának a WebSummiton, mert látták a CV-mben, hogy nagyon sok tapasztalatom van a tartalomgyártásban. Te miben vagy erős? Mit csinálnál szívesen a helyszínen? Ha nem szeretnél a regisztrációnál kikötni, akkor érdemes előre gondolkodni egy kicsit..

 1. Gyűjts kapcsolatokat

Gyártass erre az alkalomra névjegykártyákat, és tudd, hogy mi a célod a rendezvénnyel. Ha épp gyakornoki helyet keresel, mondd el mindenkinek, hogy szeretnél többet hallani a cégükről, mert épp azért vagy itt, hogy a legjobb gyakornoki helyedet találhasd meg. Ha social media ügyfeleket keresnél, akkor pedig kérj mindenkitől névjegykártyát, és ajánld fel nekik, hogy kielemezed az eddigi tevékenységüket, és felvázolod az adottságaikban rejlő potenciált. Legyél kreatív!

 1. Tudd, hogy mit szeretnél

Dolgozom egy Rhode Island-en élő magyar lánnyal, aki épp tartalomgyártásra állít össze egy profilt, ugyanis szeretné a környezetvédelem területén működő cégek munkáját segíteni. Hallgatott rám, amikor azt mondtam, menjen el rendezvényekre, és el is ment egyre, ahol önkéntesként dolgozott. A nap végére rengeteg névjegykártyával lett gazdagabb, és már a helyszínen egyeztettek együttműködési lehetőségekről: például készített egy mesekönyvet, ami az óceánok védelméről edukálja a gyerekeket. Többen azt mondták, szívesen használnák a munkájuk során.

Ilyenkor persze a legfontosabb az, hogy miután hazajöttél vagy épp véget ért a rendezvény, keresd is meg őket, és hozzátok létre az együttműködést – és ez bizony lehet egy nyári önkéntesség is gyakorlatként.

 1. Jól mutat az önéletrajzodban

Egyre több cég helyezi előtérbe azokat a jelentkezőket egy-egy álláshirdetés kapcsán, akik rendelkeznek ilyen referenciával. A hazai piac is telített, miért ne szereznél versenyelőnyt? Ha pedig a saját vállalkozásodat vezeted, akkor pedig szinte kötelező a kinti vásárokra és szakmai konferenciákra kijárni! Évente legalább egyszer…  Sokkal izgalmasabbá teszi az énmárkádat, arról nem is beszélve, hogy nemzetközi ügyfelekkel bővülhet a portfóliód!

Ha valóban elkötelezett vagy, ha tényleg komolyan gondolod, ha vágysz egy kis kalandra, ami egyrészt feltölt energiával, másrészt új lehetőségeket ad, mindenképp tegyél egy próbát! Nincs olyan önkéntesség, amiből ne profitálhatnál valahogy.

Blogleírás

Oravecz Nóra blogja a Cosmopolitan.hu-n

Legutóbbi hozzászólások