7 bevált tipp, hogy többen olvassák a blogodat

Forrás: Self-made | 2018 december 6.

Már 5 éve blogoltam javában, amikor végre valami történt, és beindult az oldalam. Addig jó volt, ha havonta 150-en olvastak (ebből úgy 100 én voltam), de mégsem hagytam abba. Nem azért blogoltam, mert ismert akartam lenni – 2010-ben el sem tudtam képzelni, hogy ez lehetséges. Akkoriban még külföldön sem nagyon volt példa arra, hogy valaki a blogjából éljen. Mégis mi változott? Miért tudtam végül éveken át heti 1 milió embert elérni a Facebookon, és miért olvasták százezrek a blogomat? Összegyűjtöttem mindent, ami nekem bevált, és számodra is hasznos lehet, ha még mindig egy helyben toporogsz.

(US Getty Images)

  1. Tanuld meg azért csinálni, mert szereted

Egyértelmű, hogy nem tettem volna valamibe 5 évet, ha nem élveztem volna. Az írás mindig kikapcsolt, és segített rendszerezni azt a hatalmas káoszt, ami néha bennem volt. Az már csak hab a tortán, hogy végül havi több ezer e-mailt kaptam másoktól, hogy ugyanazon mennek keresztül. Ám ha azelőtt kaptam volna azt a masszív visszajelzést, amit kaptam, minthogy megszerettem volna magát a folyamatot, nem csináltam volna sokáig. Miért? Gondolj csak bele: ha mások visszajelzéséhez, a lájkok számához kötöd a tartalmad minőségét, egy idő után teljesen elmegy tőle a kedved, és abbahagyod.

A legfontosabb dolog, amit érdemes megfogadnod: szeresd azt, amit csinálsz. Akkor később meg sem fogod hallani a kétkedőket, és a negatív kommentek sem fognak annyira megérinteni.

  1. Találd meg a saját hangod, stílusod

Teljesen mindegy, hogy fashion influencer vagy, esetleg a gasztro a mindened, vagy mondjuk könyveket szeretnél megjelentetni, és azért blogolsz, nagyon fontos, hogy meg kell találnod azt az egyedi hangvételt, stílust, ami csak téged jellemez. Ha írásról beszélünk, nekem évekbe telt az, hogy úgy tudjak írni, hogy az emberek azonnal rákattanjanak. A mai napig egyszerűen megkülönböztethető a stílusom bárkiétől, ha felmész a blogomra, vagy kinyitod a könyveimet, százezerből kiszúrod, hogy melyik vagyok én.

Mi segíthet abban, hogy te is megtaláld a hangod?

Íme 5 tipp, amit imádni fogsz:

  • Írj hetente többször. Csak magadnak, anélkül, hogy megosztanád. Hogy miről? Bármiről! Keress rá a neten angolul arra, hogy „things to write about”, és millió olyan cikket fogsz találni, ami kérdéseket listáz, te meg kifejtheted a véleményedet.
  • Legyen véleményed dolgokról. Az előző feladat ebben már nagyon sokat segít, de úgy gondolom, hogy fontos, hogy legyen egyfajta világnézeted, és pontosan tudd, hogy ki vagy, és hogyan reagálsz az élet különböző szituációira.
  • Írd össze azt az 50 dolgot, ami jellemző rád, vagy akár azt, amit szeretsz csinálni! Akár mindkettőt elkészítheted! Lehet, hogy nem fog menni elsőre, de akár megkérheted a barátaidat, hogy csináljátok meg együtt. Ez a lista borzasztóan sokat fog segíteni abban, hogy amikor Insta sztorizol, vagy posztokat teszel ki a közösségi média felületekre, az emberek tudjanak veled azonosulni, vagy egyáltalán tudják, hogy milyen vagy és mit szeretsz.
  • Elemezd ki azokat, akiket követsz. Miért követed őket? Mi a szimpatikus bennük? Mi az, amit te is meg szeretnél csinálni, egy picit másképp? Aztán jöhet a lista azokról, akik nem szimpatikusak: mi az, amin nagyon nem tudod túltenni magad? Tudnod kell, hogy mi az, ami neked belefér, és mi az, amit soha nem csinálnál.
  • Következő lépésként pedig tessék egy listában összesíteni az előzőeket, lementeni a doksit az asztalodra, vagy akár kinyomtatni, és egyfajta ars poetica-ként szem előtt tartani. Pl. ha nem akarod eladni magad szponzoroknak, írd fel, és bármi van, tartsd magad hozzá. Ha nem akarsz olyanná válni, mint xy, írd fel, és tartsd magad hozzá. Így tudsz transzparens, és hiteles lenni hosszútávon.

Ez csak pár tipp, de garantálom, hogy eredményt tudsz vele elérni, és érezni fogod a különbséget. Ahogy azt gondolom már észrevetted, sokkal több tudatosság szükséges a sikerhez, mint gondolnád, és anélkül csak egy lelketlen énmárkát fogsz építeni, ami még a szép képek ellenére sem lesz olyan, amiről bárki is beszélni akarna.

Blogleírás

Oravecz Nóra blogja a Cosmopolitan.hu-n

Legutóbbi hozzászólások