Ez a tökéletes első benyomás titka

A színek, amiket viselsz, sokkal többet számítanak, mint gondolnád!

Ez a tökéletes első benyomás titka

Alig 7 másodperc kell, hogy kialakuljon rólad az első benyomás. Ennyi idő szinte még ahhoz sem elég, hogy megszólalj, így a frizurád, az öltözködésed és a sminked kimondottan nagy jelentőséggel bírnak. A színeknek pedig extrán nagy szerep jut. Ha olyanokat viselsz, amelyek a te saját színeidet erősítik, harmonizálnak velük, akkor ragyogóbbnak, élettelibbnek, menőbbnek és magabiztosabbnak látszol. Míg ha mellé nyúlsz, a bőröd fakóbbnak, a szemed fáradtabbnak, az egész összkép kevésbé élénknek, energikusnak tűnik. Na de honnan tudhatod, hogy melyek a te színeid? A Cosmo.hu beauty bloggere, Esztergályos Viki színtanácsadó szakértő segítségével szedte össze a legfontosabb tudnivalókat.

Az évszaktípusokról biztosan te is hallottál már: az elmélet szerint a külső tulajdonságai, színei alapján mindenki besorolható a négy évszaktípus valamelyikébe. A rendszer tovább finomítja a kategóriákat, mindegyik évszaktípus további 3 altípusra bontható, azaz összesen így már 12 típusról beszélünk.

Mindig is lenyűgöztek a színek, és az, ha én magam létrehozhatok a keverésükkel különböző árnyalatokat. Bár a színekkel való előéletemnek köszönhetően nagyjából tisztában voltam vele, hogy számomra melyek az ideális árnyalatok, rettentően kíváncsi voltam, mit ad egy profi színtanácsadás, ezért felkerestem egy szakértőt, Huszka Ági szín-és stílustanácsadót, akivel pár óra alatt kiderítettük a pontos színtípusom.  És emellett rengeteg hasznos dolgot tanultam, amelyeket érdemes neked is figyelembe venned, amikor sminkszíneket vagy az aktuális szettedet választod ki épp.

Csekkold a gardróbod!

A színtanácsadás teljesen sminkmentesen zajlik. Igen, ezt úgy kell érteni, hogy még egy icipici korrektor sem lehet a szemed alatt! Ennek oka, hogy ami alapvetően meghatározza a típusod, az a bőröd. A szemkörnyék nagyon árulkodó, ha rossz színt választasz, nagyon hangsúlyossá válnak a karikák a szemed alatt, az arcod beárnyékosodhat, sőt van, akinek beszürkül a szájkörnyéke is. Viszont, ha neked való színt viselsz, az arcod szinte életre kel, és smink nélkül is jön a wow-faktor! A szemed ragyogóbb, a bőröd egységesebb, frissebb hatású.

Cosmo-tipp: Próbáld belőni te is így, no makeup arccal a kedvenc cuccaidat a tükör előtt. Tedd magad elé őket, és figyeld, melyiktől mennyire látod üdének, élettelinek a bőrödet, az arcodat, mennyire látszol fiatalnak vagy épp fáradtnak. A színtanácsadáson is ez történik, csak ott speckó kendőkkel dolgoztok, és rengeteg árnyalattal.

Higgy a hajadnak! Vagy ne?

Az esetek nagy százalékában a természetes hajszín összhangban van a színtípussal, de a próbálgatásnál a haj csak egy plusz szín az arc közelében, ezért nehezebb tökéletesen az arcodra figyelned, ha nem fogod össze vagy takarod le.

Cosmo-tipp: Elterjedt tévhit a hajfestéssel kapcsolatban, hogy azzal megváltoztatható a színtípus. Ez nem így van: ha egy típusodtól nagyon eltérő színt választasz, lehet bármilyen gyönyörű is maga a szín, attól még ugyanaz a típus maradsz, csak éppen egy hozzád nem passzoló frizurával.

A tökéletes alapozó

Egy kis tudomány: a bőr esetében a tónust 6 gén együttes hatása határozza meg, ami legalább 64 féle bőrtónus kombinációt jelent! Durva, igaz? Ezek alapján nem csoda, ha nehezen találsz magadnak alapozót, pláne, ha még abban sem vagy biztos, hogy egyáltalán a hideg vagy a meleg skálán keresgélj. Ennek eldöntéséhez a színtanácsadáson a narancs és a lila kendők nagyon hasznosak.

Úgy képzeld el, hogy az évszaktípusom pontos meghatározása érdekében a színkendők sorra kerültek fel a nyakamba. Természetesen ezeket Ági nem random módon, hanem tudatos sorrendben helyezte fel a nyakamba. Pár kivételtől eltekintve, egy-egy szín különböző árnyalatai jöttek egymás után, ahol mindig a következőt kellett figyelni, hogy van-e valamiféle változás.

Bár a narancssárga és a lila különböző színek, mégis egymás után kerültek fel, ugyanis míg a lilának nincs meleg, a narancssárgának nincs hideg árnyalata, ezért a segítségükkel könnyen kideríthető a bőr altónusa. Nálam a két szín egymás után nagyon beszédes volt: a narancs mellett egységesebbé vált a bőröm, kiemelte a sárgásabb, mézesebb tónusát, a lilától viszont egészen elfehéredtem, elszürkültem, és a karikáim is látványosabbak lettek.

Cosmo-tipp: Az alapozók nagy részén feltüntetik, hogy hideg (C, cold, cool), meleg (W, warm) vagy semleges (N, neutral) altónusú bőrre ajánlják. Ezt gyakran a termék árnyalatát jelző számban találod. Hogy kiderítsd, hideg vagy meleg típus vagy-e, kapd elő az arany és az ezüst cuccaidat, kiegészítőidet. Amelyiktől a bőröd ragyogóbb, élettelibb, az a te verziód!

Élénk vagy pasztell?

Ezután a színtanácsadáson kiderítettük, hogy a két meleg típusból (Tavasz és Ősz) melyikbe tartozom, majd az ezeken belüli altípusokra fókuszáltunk.

A két hideg típus a Tél és a Nyár.

Ezen belül a tél alapvető tulajdonsága a hidegségen kívül, hogy élénk és sötét, három altípusa pedig a Hideg Tél, az Élénk Tél és a Sötét Tél.

A Nyár hideg, tört és világos, típusai pedig a Hideg Nyár, a Lágy Nyár és a Világos Nyár.

A két meleg tónus a Tavasz és az Ősz.

Míg a tavasz élénk és világos, altípusai a Meleg Tavasz, az Élénk Tavasz és a Világos Tavasz,

Addig az Ősz még tört és sötét is, három altípusa pedig a Meleg Ősz, a Lágy Ősz és a Sötét Ősz.

Ezek a kis finomhangolások két évszak keveredéséből jönnek létre, azaz például egy Élénk Tavasz (másik nevén: Tavasz-Tél) főtípusa a Tavasz, kisebb mértékben hat rá a Tél is, ezért izgalmasan mutat különféle, akár kiabálóan meleg, élénk, telített árnyalatokban, és kicsit elmozdulhat a Tél színek irányába is.

Rólam kiderült, hogy Meleg színtípusba tartozom, egészen pontosan Élénk Tavasz (Tavasz-Tél) lettem. Ebből megtudtam, hogy a világos, meleg, élénk árnyalatok azok, amelyek mellett akár smink nélkül is jól nézhetek ki. Bebizonyosodott, hogy a saját meleg, aranyló szőkés-barnás hajszínem ideális nekem (a képeken jóval sötétebbnek hat, mert árnyékban volt), de ha kedvem tartja, nyugodtan kipróbálhatok egy menő balayage-t – csak arra kell figyelni, hogy ne menjen el hamvas irányba, megmaradjon a szín melegsége.

Jöhet egy kis shopping?

Mivel kiderült, melyek lettek a legelőnyösebb színeim, mostantól sokkal könnyebbé válik a vásárlás, ezáltal spórolhatok is, hiszen nem veszek olyan ruhát, amit aztán utána nem hordok, mert nem érzem jól magam benne, ráadásul egymással jól kombinálható darabokból állíthatom össze a gardróbom. Izgalmas utazás ez a színek világában, de nem egyszerű otthon pontosan bekategorizálni magad, főleg, hogy nagy eséllyel nem rendelkezel 100+ színkendővel. Próbálkozni azért nagyon is érdemes, aztán ha beleszerettél a színekkel való játékba, megéri kipróbálni egy személyes színtanácsadást – egészen új dimenzióját nyitja meg a sminkelésnek és a ruhavásárlásnak! Elképesztő volt látni a tükörben, ahogy figyeltem az arcom, mikor élénkebb, egységesebb az arcszínem, mikor lesz kevésbé karikás a szemem, hangsúlyosabb a tekintetem. Egy-egy jó szín hatására mintha egy kis BB krém, korrektor, pirosító került volna rám!

Cosmo-tipp: Ha tökéletesen tisztában vagy a színtípusoddal, könnyedén választasz olyan rúzst, vagy arcpírt, ami akár önmagában elég, hogy csodát tegyen egy fáradt reggelen!

Játsszunk egyet! Hideg vagy meleg?

Próbáld eldönteni, hogy a mutatott szín két árnyalatából melyik a hideg és melyik a meleg. A megfejtést a képek után találod.

Világoskék: bal – meleg, jobb – hideg

Sárga: bal – hideg, jobb – meleg

Piros: bal – meleg, jobb – hideg

Zöld: bal – hideg, jobb – meleg

Kék: bal – hideg, jobb – meleg

Megjegyzés a cikkben látható képekről: Már a fényképezőgép is módosíthatja az élőben látott színeket, hatásokat, ráadásul minden kijelző más és más, ezért csak élőben lehet biztosan megállapítani, hogy mi az, ami előnyös, és mi az, ami kevésbé.

 

Kiemelt kép: Profimedia/Red Dot

Még több

Smink