Biztos, hogy jól használod a sminkecseteidet?

Meg fogsz lepődni, mennyi mindenre jók – ha ügyesen használod őket!

Biztos, hogy jól használod a sminkecseteidet?

Ha kifinomult, precíz sminket szeretnél, egy alap ecsetkészletre mindenképp szükséged lesz. A Cosmo.hu beauty bloggere, Esztergályos Viki elárulja, hogyan használd a leggyakoribb ecsetfajtákat, és hogyan tudod a lehető legtöbbet kihozni belőlük. Olvasd át a szuperhasznos tippeket, és döntsd el, van-e szükség egy kis kiegészítésre a neszesszeredben!

Alapozóecset

Bár az alapozót akár a kezeddel is eldolgozhatod, ha igazán tökéletes eredményt szeretnél, érdemes beruházni egy alapozóecsetre. Több típusból is választhatsz: lehet lapos kabuki, kétféle szálhosszúságú duo fibre vagy macskanyelv formájú (a képen ebben a sorrendben látod őket). Igazából használat során derül ki, neked melyik áll kézre, melyikkel dolgozol legszívesebben.

Így használd: Soha ne az ecsetre adagold az alapozót, mert csak „benyeli” a terméket. Kézzel vigyél fel pöttyöket az arcodra, és azokat dolgozd el az ecsettel. Érdemes az arc közepén kezdeni, és onnan kifelé haladni, hogy a legkritikusabb részekre kerüljön a legmagasabb fedés. A lapos ecsettel simító mozdulatokat kell tenned, a másik kettő pedig körkörös, nyomogató mozdulatokkal hozza a legszebb végeredményt.

Mire jó még? A lapos alapozóecsettel púderezheted a korrektorod, míg a kabuki illetve duo fibre ecsettel akár krémes pírt is felvihetsz.

Korrektorecset

Ha hajlamos vagy a szem alatti karikákra, szuper szolgálatot tesz egy hosszabb szálú, szintetikus korrektorecset. Bár az ujjaid is megfelelnek a célra, ecsettel a krémes illetve a folyékony állagú korrektorokkal magasabb fedést érhetsz el a szemed alatt. Bónuszként felviheted vele a szemhéjadra a báziskrémet is, bár erre én inkább az ujjaim használom. Ha kisebb pattanások, hajszálerecskék is vannak az arcodon, amiket elfednél, arra szintén jól használható a korrektorecset, de ehhez mindenképp egy kisebb fejűt javaslok.

Így használd: Finom, nyomogató mozdulatokkal terítsd el a korrektort, semmiképp ne húzd a szem körüli finom bőrt. A pattanásokra, is hasonlóan nyomogatva dolgozd rá az anyagot, ha ugyanis húzod, azzal inkább leszeded róla a terméket, ahelyett, hogy eltakarnád vele.

Mire jó még? A kisebb fejű korrektor ecset tökéletes rúzsecsetként használva is.

Púderecset

Sokan a púderpamacsokra esküsznek, de én azt mondom, érdemes egy nagyobb fejű, puha szálazású ecsetre beruházni, ezzel ugyanis sokkal kevésbé eshetsz túlzásba, használatával nem lesz maszkszerű a végeredmény.

Így használd: Mártsd a púderbe, ütögesd le a felesleget, majd finoman simítsd át vele az arcod. Először a T-zónát, majd a maradékkal átfuthatsz az orcákon is.

Mire jó még? Ha nem akarsz túl precízen bronzosítani, a púderecset is tökéletesen megfelel a célra.

Pirosítóecset

Általában kétféle formában találkozhatsz vele, az egyik egy kerekebb, kissé kúpos, a másik pedig a ferdén vágott szőrű pírecset. Bármelyiket is választod, jó, ha tudod, minél sűrűbb, masszívabb fejű, annál vastagabban képes felvinni a terméket. Így ha szeretnéd a bohócos hatást elkerülni, keress inkább lazább szálazottságú darabot.

Így használd: Csakúgy, mint a púdernél, itt is ütögesd le a felesleget, mielőtt felvinnéd, ugyanis sokkal egyszerűbb építeni a színt, mint egyszerre egy nagyobb mennyiséget szépen eldolgozni. A legszebb, ha az úgynevezett almácskákra kerül a pír, amit aztán picit kifelé és felfelé tartó irányba dolgozz el.

Mire jó még? Tökéletesen működik a bronzosításra, kisebb felületek púderezésére, de akár highlightert is tehetsz fel vele. A ferde verzióval letudhatod a kontúrozást is.

Highlighterecset

Több formában is találkozhatsz vele, egyik legelterjedtebb a legyezőforma, de mellette a kúpforma is gyakori.

Hogyan használd: Szintén érdemes kevesebb terméket feltenni egyszerre, hacsak nem akarsz diszkógömbként ragyogni. Finom, simogató mozdulatokkal tedd oda, amit ki szeretnél emelni. Leggyakoribb helyek: szemöldökcsont, arccsont teteje, orrnyereg, orrcsúcs, Cupido-ív. Fontos, hogy pattanásokra, bőrhibákra ne kerüljön, mert akkor azok is sokkal láthatóbbá válnak.

Mire jó még? A legyezőformájút használhatod a szemedről az arcodra lepotyogó festék lesepregetésére, a kúp formájúval pedig a szem alatti korrektor fixálására vihetsz fel púdert.

Szemhéjfestő ecset

Többféle formában, méretben kaphatóak, közös tulajdonságuk, hogy laposak, ezáltal könnyű felvinni a színt a szemekre.

Hogyan használd? A színbe mártva, finom, nyomó mozdulatokkal vidd fel a szemhéjadra a színt. Ne mozgasd jobbra-balra, ennek az ecsetnek nem feladata a színek eldolgozása, összemosása, hanem az, hogy minél pigmentáltabban lásd viszont a színt a szemhéjadon.

Mire jó még? Kisebb helyekre például a szemöldökcsontra felviheted vele a highlightert is.

Satírozó ecset

A szemhéjpúder elsatírozására való. Ha vékonyabb, kecsesebb típussal van dolgod, az tökéletesen használható kisebb helyeken, illetve ahol nagyobb precizitást igényel a smink. A nagyobbakkal pedig könnyen eldolgozhatóak az élek.

Hogyan használd? Ablaktörlő illetve kevergető mozdulatokkal dolgozd össze vele a színeket, illetve puhítsd el az éleket.

Mire jó még? A keskenyebb típusokkal szépen lehet orrot kontúrozni, a nagyobbak pedig szuperek a highlighter felvitelére is.

Ceruzaecset

Kicsi, sűrű, kúpos ecset. Nevéhez hűen abban tud neked segíteni, amiben egy szemceruza is tudna, csak éppen az ecset segítségével, egy sokkal lágyabb, puhább kontúrt készíthetsz.

Így használd: Kevés szemhéjpúdert felvéve, apró mozdulatokkal húzd ki a szemed vele, és finoman satírozd is egyúttal.

Mire jó még? Belső szemzugba, és az ajkaid fölé gyönyörűen felapplikálható vele a highlighter.

Tusecset/szemöldökecset

Precíz, vékony, ferdén vágott ecsetek. Tusecsetből kapható vékony, hosszúkás és egyenletes szálazású is.

Így használd: Szemöldökre apró, szálazó mozdulatokkal vidd fel a terméket. Zselés tus használatánál fontos a megfelelő mennyiség, sem a túl sok, sem a túl kevés nem szerencsés, ezt érdemes kikísérletezni. Tusvonal húzása közben ne felejtsd el visszatenni a tégelyre a kupakot, vagy legalább lefordítani az asztallapra, így nem szárad be túl hamar a termék.

Mire jó még? Szemhéjpúder felvitelére, amennyiben azzal kontúroznád a szemed felül vagy alul, vagy akár az ajkaid kontúrozásában is segítségedre lehet.

Rúzsecset

Hasonló a kis fejű korrektorecsethez, de rövidebb, általában szintetikus szálakkal készül. Használatával precízebben vihető fel a rúzs.

Így használd: Vegyél fel vele keveset a rúzsodból, majd vidd fel az ajkaidra a terméket.

Mire jó még? Alsó szemhéjra a szín felhordására is alkalmas méretéből és formájából adódóan, illetve kisebb helyekre krémes highlightert is tehetsz fel vele.

Kiemelt kép: Profimedia/Red Dot

Még több

Smink