Ez a dolog nem hiányozhat egyetlen sminkmester táskájából sem

Élénkebbé teszi a szemedet és ragyogóbbá a tekintetedet, de nem szempillaspirál vagy szemhéjtus, mi az?

Ez a dolog nem hiányozhat egyetlen sminkmester táskájából sem

Csak egy kis apróság – vagy annak tűnhet –, de nem véletlenül kezdik a legnagyobb sztársminkesek is ezzel a sminkelést: a szem pirosságát, fátyolosságát megszüntető szemcseppel. Jó pár évvel ezelőtt még külföldről rendelt kincs volt a magyar szakemberek között a kék tubusos termék, amelyre a külföldi make up artistok is esküdtek, ma viszont már itthon is kapható a márka. Kassai Fibi sztársminkes mesélt a Cosmónak arról, miért ilyen fontos a szemcsepp a fotózásokon és forgatásokon.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

fibikassai (@fibikassai) által megosztott bejegyzés

A piros tilos?

„Valóban, a sminkelés legelső lépése legtöbb esetben a szemcsepp – mi egy speciális változatot használunk, amelynek az a legfontosabb funkciója, hogy megszünteti a szem pirosságát. Szinte mindenkinél szükség van rá, mert a legtöbb embernek kicsit pirosas a szeme fehérje a fűtés, légkondicionáló, a kocsi ventilátora, a szemsminkek, műszempilla-ragasztó vagy épp csak a fáradtság, kialvatlanság miatt. A pirosság pedig még feltűnőbb, ha felkerül a smink. Ez a szemcsepp fehérebbnek mutatja az írisz körüli részt, mert összehúzza a kis ereket. Nagyban különbözik a szem nedvesítésére való termékektől, mindennapos használatra nem is ajánlom. Látványos ennek a szemcseppnek a hatása, szinte felragyog tőle a tekintet, viszont sokan könnyezni kezdenek tőle, ezért is használjuk első lépésként, és semmiképp sem napi szinten.”

Ne told túl!

Gyakran látod pirosnak a szemedet, és felmerült benned, hogy egy szemcsepp lehet a megoldás? Ne Fibit kezdd el faggatni, hogy árulja el a csodamárka nevét, azt a terméket hagyd meg inkább a fotózásokra és a forgatásokra. Ha ilyen helyre mész, úgyis ott lesz a kis kék tubus a sminkesbőröndben! Hogy a hétköznapokon pontosan milyen szemcseppet érdemes használni és hogyan, arról dr. Meisel Judit, a Wáberer Medical Center szemész szakorvosa árul el néhány hasznos trükköt.

„Mi, szemorvosok általában a szemvörösség okát próbáljuk megtalálni, és nem csak tüneti kezelést alkalmazni, azonban ez néha nem könnyű feladat. A sminkelés közben kialakuló szemvörösségre érösszehúzó hatású szemcsepp valóban jó lehet, azonban, ha a panaszok tartósan fennállnak, érdemes orvoshoz fordulni. Hosszú távra biztosan nem javasolt a szemcsepp használata, mivel az érösszehúzó hatású termékek konzerváló szereket is tartalmaznak, illetve van egy úgynevezett rebound hatásuk, ami azt jelenti, hogy egy idő után a szemcsepp használatára kitágulnak az erek és a csepptől is piros lesz a szem.”

Dr. Meisel Judit

Mitől vörös?

„A szemed több okból is lehet piros, fáradt – folytatja a szemész szakorvos. – Ilyenek például a nem megfelelő szemüveg használata vagy a szemüveg hiánya, könnytermelési problémák, szemfelszíni betegségek; ezeket szemorvosi vizsgálattal ki kell deríteni és kezelni, enyhíteni lehet. A kialvatlanság is lehet ok, és erre valóban megoldás átmenetileg az érszűkítő szemcsepp használata, azonban az nagyon nem jó, ha a kialvatlanság a mindennapi problémák részévé válik.”

Száraz a szemed?

Az egy dolog, hogy a monitor előtti munka, alacsony páratartalmú iroda, légkondicionáló miatt piros a szemed, de ehhez általában a szemszárazság érzése is társul, ami jóval zavaróbb lehet a mindennapokban. „Ez a probléma bármely életkorban kialakulhat, akár gyerekeknél is – figyelmeztet dr. Meisel Judit. – Ilyenkor is a szemorvosi vizsgálat javasolt, mivel nagyon sokféle műkönny áll a páciensek rendelkezésére, és a megfelelő vizsgálat segíthet a legoptimálisabb csepp kiválasztásában. A szemcseppek jelentős részét meghatározott adagban kell használni, ezek főképp a gyógyszernek minősülő cseppek. A szabadon vehető, „ártalmatlannak” nevezhető szemcseppek (ilyenek a műkönnyek) a panasz szerint többször is.”

Amire figyelned kell

„A szemcsepp használatakor nagyon fontos, hogy csakis tiszta kézzel nyúlok a tubushoz, és soha nem érintem hozzá az adagolót a bőrhöz – hívja fel a figyelmet Kassai Fibi. – Általában megkérem a modelljeimet, hogy hajtsák hátra a fejüket és a nyitott szemükbe cseppentek, de aki tart ettől, annál csukott szemmel is megoldható. Ilyenkor a szemsarokba cseppentek, és amikor kinyitja a szemét, a folyadék a helyére kerül. Fontos, hogy ha már fent van a smink, akkor rögtön letörlöm a felesleges folyadékot, de nagyon óvatosan, vattapálcikával, hogy ne kenődjön el semmi. Aki napközben műkönnyet használ, annak is ezt javaslom.”

A saját szemcseppedet mindig tiszta körülmények között tárold és használd, de nyugodtan magaddal viheted akár a munkába, ha szükséges. „A szemcseppekben lévő tartósítószerek, illetve a megfelelő „szűrőrendszerek” biztosítják a szemcsepp használatának biztonságát – mondta el szemész szakértőnk. – Ha az orvos speciális szemcseppet javasol, érdemes egy tubus műkönnyet feláldozni a gyakorláshoz, hogy megtanuld megfelelően a használatát.”

Kiemelt kép: Getty Images

Még több

Smink