Ha sminkszivaccsal alapozol, ezeket tudnod kell

Praktikus, könnyű használni, de hogy igazán szép legyen a sminkszivaccsal készült make-upod, néhány dologra érdemes odafigyelned!

Ha sminkszivaccsal alapozol, ezeket tudnod kell

Ha sok Insta-videót néztél inspirációnak, akkor valószínűleg eszedbe sem jut mást használni alapozáshoz. Tényleg látványos, ahogy az arcra csöpögtetett folyékony alapozót szivaccsal eloszlatva egységes, sima „vászon” jön létre, amelyre szépen simulnak rá a kontúrozáshoz feltett fénylő és sötétebb, „árnyékosabb” foltok. Valójában azonban a sminkesek ritkábban használják ezt az eszközt, mint gondolnád, és nem véletlenül! Most sokkal trendibb a finom, áttetsző, a bőrt láttatni engedő alapozás, mint az erős, egységes fedés, és ezt a könnyed, légies hatást ecsettel vagy akár kézzel könnyebb elérni, mint szivaccsal. De ha te a sminkszivacsot szoktad meg, azt használod szívesen alapozáshoz, nem kell lecserélned, azzal sem lehetetlen vékonyan dolgozni és természetes hatást elérni. Amin Nadin Lash & Make-up artist segít, hogyan használd jól.

„Krémes és folyékony alapozóhoz is használhatod a sminkszivacsot, illetve krémes pirosítót, krémes highlightert és kontúrt, krémes vagy folyékony korrektort is el tudsz dolgozni vele. Az alábbiakra érdemes figyelned, hogy szép legyen a végeredmény.”

 • Enyhén benedvesítve használd, mert szárazon nagyon magába szívja az alapozót, így sokkal több „megy kárba”. Ráadásul így egyenletesebb is lesz a végeredmény.
 • A felvitelhez ütögető mozdulatokat használj, majd az eldolgozásnál körkörösen mozgasd a szivacsodat.
 • Ha erős fedést szeretnél, akkor nagyon jó eszköz. Egy rétegben is fel tudod vinni vastagabban – ha tényleg ez a célod. De vigyázz, hétköznapi sminkhez, élőben nem biztos, hogy jól mutat az, ami az instán tökéletes, bársonyos alapozásnak látszik!
 • Kezdő sminkelőknek hasznos, mert könnyen elsajátítható, hogyan lehet vele egyenletes felületet létrehozni, nem csíkoz.
 • Arra viszont nagyon oda kell figyelni, hogy ne ess vele túlzásba, ne legyen maszkszerű a végeredmény. Ez vastag textúrájú, krémes alapozóval könnyen előfordulhat!
Amin Nadin Lash and Makeup Artist

Amin Nadin Lash & Makeup Artist

Így tisztítsd

Ahhoz, hogy a bőröd is szeresse a sminkszivacsodat, és ne „akadjon ki rá” pár nap után, rendszeresen és alaposan tisztítanod kell! „Ha nem mosod ki rendszeresen, a baktériumok könnyen elszaporodhatnak benne – figyelmeztet a szakértő. – Így érdemes minél gyakrabban tisztítani. Használhatsz hozzá langyos vagy meleg vizet és kímélő sampont, szappant, de a speciális sminkeszköz-tisztítók és fertőtlenítő szerek is bevethetőek.”

Legjobb, ha minden használat után kiöblíted, és hetente egyszer jó alaposan áttisztítod, fertőtleníted. A „ráfújós” fertőtlenítők itt nem elegendőek, mert nem csak a szivacs felszínét, hanem a belsejét, a sok kis lyukacskát is fertőtleníteni kell! És még egy nagyon fontos dolog: addig ne rakd el a szivacsot, amíg tökéletesen meg nem száradt! Igen, ez egy kicsit nehezíti a használatát, de ha nedvesen teszed el, azzal azt érheted el, hogy még hamarabb szaporodnak el benne a kórokozók. Amire aztán jó néhány új pattanással hívja fel a bőröd a figyelmet!

alapozószivacsok, blender, sminkszivacs

1. Essence Make up and Baking sminkszivacs 1099 Ft (lovebrands.hu, drogériák, hipermarketek)
2. Douglas Accessories Blender Sponge alapozószivacs 2200 Ft (Douglas parfümériák)
3. Real Techniques sminkszivecs tartóval 3400 Ft (douglasshop.hu, notino.hu)

De jó forma!

Rengetegféle változatban kapható, igazából érdemes kikísérletezned, neked mi áll kézre.

 • A lekerekített formájúakat nagyobb felületen használd, például a homlokodon.
 • A kisebb, csúcsos vagy szögletes verziókkal a kisebb vagy nehezebben elérhető területeken (szem alatt, hajlatokban) tudsz szépen dolgozni.
 • A tojásformájú szivacsok ezt a két funkciót kombinálják, a kerek végét a homlokodon, a csúcsosat a szemed alatt használd!
 • A tojásformájú, lapos, szilikon verzió higiénikusabb, könnyen tisztítható, és nem szívja magába az alapozót, de kisebb területekhez nehezebben lehet hozzáférni vele.
 • A laposabb, kör alakú szivacs szintén nagyobb felületekhez ideális, szépen el tudod vékonyítani vele a felvitt réteget.
 • A félhold alakú verzió a nagy felületekhez és a nehezebben elérhető részekhez egyaránt illeszkedik, a szem alatti részen nagyon szépen eldolgozhatod vele a korrektort és az alapozót is.
 • Az egyik oldalán egyenesre vágott szivacs szintén a felvitel-eldolgozás kombó miatt hasznos.

A gyönyörű, mégis természetes alapozáshoz szuper trükköket tudunk még!

A tökéletes fedéshez kombináld a szivacsot alapozó stickkel!

Így készíthetsz a bőröd színéhez tökéletesen passzoló BB krémet.

Ezeket az alapozókat imádni fogod, ha problémás a bőröd!

Ha ezt látod a bőrödön, le kéne cserélned az alapozód!

Még több

Smink