Lehet, hogy a sminkecseted teszi tönkre a pofid, és nem is tudsz róla!

Ma este legyen egy alapos tavaszi nagytakarítás a program – a sminkecseteid között!

Lehet, hogy a sminkecseted teszi tönkre a pofid, és nem is tudsz róla!

Milyen gyakran mosod ki az ecseteidet? Naponta? Hetente? Ritkábban? Ha tovább olvasol, valószínűleg te is mániákus ecsettisztító leszel akkor is, ha mindennap használod őket, és akkor is, ha csak alkalmanként veszed elő. Macerásnak tűnik ennyiszer végigcsinálni a tisztító procedúrát (még ha nem is muszáj minden ecsetet naponta tisztítani), de megéri erre odafigyelni, mert ha ellustizod, annak a bőröd láthatja a kárát! Mutatjuk, mi mindent okozhat, ha túl ritkán tisztítod az ecseteidet.

1. Pattanásos lehetsz

Amikor a bőrödre viszed az ecsettel az alapozót, pírt, púdert, és hozzá érinted, nem csak az ecsetről kerül a termék a pofidra, hanem a szálakra is tapad szennyeződés, elhalt hámsejtek, a már a bőrödön lévő ápolók vagy sminkcuccok, sőt baktériumok is! Ez utóbbiak szépen elkezdenek a sörték között szaporodni, és amikor legközelebb használod az ecsetet, máris mennek vissza a bőrödre – megerősödve, megsokasodva. És ha már ott vannak, megajándékoznak egy-két új pattanással…

2. Irritálja a bőrödet

A szálak között maradt folyékony vagy krémes állagú termékek, például az alapozód, krémes arcpírod, zselés szemhéjtusod szépen elkezdenek oxidálódni a levegőn. A baktériumok mellett a megváltozott termékek az érzékeny bőrödnél irritációt, kipirosodást okozhatnak – ez elsősorban akkor necces, ha hosszabb ideig maradnak a formulák az ecsetben.

3. Nem lesz szép a sminked

Az ecseten maradt termék miatt előfordulhat, hogy amit legközelebb felviszel, azt nem tudod olyan szépen, egyenletesen eloszlatni, nem adja azt az érzést, mint amikor tökéletesen tiszta ecsettel használod. Pedig kár a nagy nehezen végre eltalált alapozót, korrektort egy ilyen aprósággal tönkretenni!

sminkecsetek

(Fotó: Pexels.com / Kseniia Lopyreva)

4. Dörzsöli a pofidat

Ha a szálak között maradt termék megkeményedik, megszárad, amiatt az ecset szálai is megmerevednek. És amikor legközelebb használod, akkor dörzsölik, irritálják, felsértik a bőrödet. Észrevétlen mikrosérülések ezek, mégis utat nyithatnak a fertőzéseknek, ezért jobb nem kockáztatni!

5. Ráncosabb leszel

Az ecseten maradt, oxidálódott sminktermékek extra terhelést jelentenek a bőrödnek, mert még több káros szabad gyök jut így a pofidra (ezek az oxidálódás során – is – jönnek létre). A szabad gyökök a bőr feszességéért felelős kollagén és elasztin lebomlásához járulnak hozzá, ami hosszú távon ráncosodáshoz, a bőr rugalmasságának elvesztéséhez vezethet.

Muszáj minden nap?!?

Egyértelmű, hogy elengedhetetlen rendszeresen tisztítani az ecseteket. De muszáj ezt minden egyes nap, minden egyes ecsettel? Természetesen nem.

  • A legneccesebbek azok, amelyekkel folyékony formulát viszel fel. Ezeket ajánlott hetente egyszer alaposan átmosni – itt egy szuper kis tutorial, hogyan csináld. A többi napon jó, ha fertőtlenítő kendőn áttörlöd őket, de vattára is csepegtethetsz egy kis alkoholt, és ezen is áttörölgetheted az ecsetet.
  • Amivel por állagú terméket viszel fel, az kevésbé vészes. Elég lehet kéthetente bevenni a kimosandók közé. Közötte jó, ha néha fertőtleníted őket
  • Mondjuk azokat, amelyeket a szemkörnyékre használsz, tisztítsd gyakrabban – ne kockáztasd, hogy bepirosodik a szemed, csak mert nem volt kedved pár mozdulattal átmosni az ecsetet.
ecsettisztítók

1. NYX Professional Makeup Brush Cleaner ecset tisztító folyadék 5180 Ft
2. Pupa Milano Brush Cleaner öblítésmentes sminkecsettisztító 2170 Ft
3. Douglas Accessories Brush Soap ecsettisztító szappan 3200 Ft

A többi eszközről se feledkezz meg!

Van még néhány sminkcucc, amit a csajok hajlamosak elfelejteni pedig nagyon nem kéne kihagyni őket a tisztításból!

  • A sminkszivacsok belsejében még könnyebben szaporodnak el a bacik, ne felejtsd el átmosni őket és jól kiszárítani rendszeresen!
  • A szivacsos applikátorokat is mosd át mondjuk havonta – igen, azokról a kicsikről beszélünk, amelyek a szemhéjpúder dobozában vannak!
  • A szempillagöndörítő, ha esetleg festék tapadt rá, nagyon haza tudja vágni a pilláidat, tisztítsd, fertőtlenítsd ezt is!
  • A szemöldökcsipeszed se maradjon ki a szórásból, legyen rendszeresen fertőtlenítve!

A sminkecsetek az egyik leghasznosabb make-up cuccaid, használd őket jól!

Még több

Smink