Sminktrükkök, hogy nagyobbnak tűnjön a szemed

Ha olyan a szemformád illetve a szemhéjad, hogy kicsit mindig úgy tűnik, mintha hunyorítanál (igen, a hooded eye-ról beszélünk), a sminkelés néha igazi kihívás lehet. Na de mostantól minden másképp lesz!

Sminktrükkök, hogy nagyobbnak tűnjön a szemed

Imádod a látványos tusvonalakat, füstös szemfestést, gyönyörű, átmenetes szemhéjműalkotásokat, de hiába próbálkozol, az eredmény legtöbbször katasztrofális – ajjaj, neked is hooded eye típusú a szemed? Magyarul a csuklyás szem, kapucnis szem vagy rálógó szemhéj kifejezéseket használjuk – nem hangzik túl inspirálóan. Ahogy a jelenség sem az, de azért nem is kell kétségbe esni tőle! Tény, hogy egy picit másképp kell sminkelned, mint ha nagy, nyitott, elöl ülő szemeid lennének, de hát nem vagyunk egyformák. És hál’ istennek a sminktermékek sem azok: simán találsz olyanokat, amelyek pont a te szemedet segítenek kiemelni. A trükköket pedig köszönd Oláh Zsófi make-up artistnak!

A pilláid nagy pillanata

Hooded eyes-ból is van többféle, de ami közös bennük: érdemes minimálra venni a szemhéj színezését és a szempillákra helyezni a hangsúlyt. Persze az sem mindegy, hogyan!

szempillaspirál

(Fotó: Pexels.com / Aleks)

Használj szemhéjbázist!

Ez az, ami a minimálsminket is tartóssá teszi – hiszem az ilyen típusú szemhéjnál az egyik legnagyobb probléma, hogy hamar elkenődik a szemsmink. Választhatsz világosabb, akár picit selyemfényű szemhéjalapozót (primert) is, segít nyitottabbá tenni a tekintetedet!.

Árnyékolj világossal!

Kipróbálhatod, hogy a szempillatövet sötétbarna színnel emeled ki, míg fölé egy világos, tartós festékkel „árnyékolsz”. Ez is nyitja kicsit optikailag a szűkebbnek látszó szemrést.

Extra szála

A pillák dúsításánál még fontosabb az, hogy íveltté tedd őket – ettől lesz élénkebb, barátságosabb a tekinteted. Válassz ívelő hatású szempillapsirált, vagy göndörítsd a szálakat spirálozás előtt. Ha nem szeretnél ezzel vesződni, próbáld ki a tartós szempillaliftinget. Ragaszthatsz is magadnak pillákat – de ne ess túlzásba, olyat válassz, ami passzol a saját pilláid méretéhez, hosszához, mert ezektől lesz nyitottabb a tekinteted.

Tusvonal helyett

Ha nagyon takarva van a szemhéj, a tusvonal nem igazán neked való. Helyette egy kevés satírozással lehet kiemelni a pillák tövét. Próbáld ki, mennyire áll jól, ha alul világosbarna színnel enyhén kontúrozod a szemed.

Spirálozz jól!

Az egyik legzavaróbb dolog, ha ilyen típusú a szemed, hogy a szempillaspirálod folyton felkenődik a felső szemhéjadra. Ezt tartós formulákkal tudod elkerülni – nem vízállóval, azt inkább ne használd minden nap, csak alkalmanként. Amikor felvitted a festéket, nézz lefelé, amíg megszárad a szálakon. És mindig legyen nálad vattapálcika, hogy ha mégis feltapad a festék, azonnal le tudd törölni. Esetleg kipróbálhatod, hogy először spirálozol, utána viszel fel bázist a szemhéjadra, majd tartós ceruzával satírozol kontúrt a szempillatövekbe.

beautiful eyes

(Fotó: Pexels.com / Marcelo Chagas)

Ami tilos

Ezek a sminkhibák még feltűnőbbé teszik a hooded eye-t, vagyis álmosabbá a pofidat, kisebbé a szemedet, kevésbé élénkké a tekintetedet.

  • A túl sok festék a szemhéjadon egészen biztosan nem előnyös.
  • A fekete körkontúr sem neked való.
  • A smokey eye-típusú szemsminket kerüld, fura lesz tőle a sminked.
  • Ha fényes szemhéjpúdert teszel is a mozgó szemhéjra (csak keveset!), semmiképp ne satírozd fel a szemöldökcsontig. Az alá csak matt por kerüljön (ha egyáltalán).

Ha kezdenél vele valamit

Úgy érzed, jó lenne látványosabb változás annál, hogy sminkkel próbálod korrigálni a szemhéjad adottságait? Dr. Ekaterine Paschali, a Royal Clinics orvos-esztétikai központ bőrgyógyász szakorvosa összegyűjtötte neked, milyen szépségkezeléseket segíthetnek!

„A blepharoplasztika (szemhéjplasztika) ma már plasztikai sebész vagy szemész által végzett rutin műtéti eljárás – mondta el a szakértő. – Amennyiben a szemhéj lógása nem betegség okozta, és súlyossági foka nem igényel sebészi megoldást, akkor számos műtét nélküli lehetőség létezik a felső szemhéj megemelésére.”

Dr. Ekaterina Paschali

Bőrfeltöltő anyagok

Ezek olyan injekciós készítmények (hialuronsav, kalciumhidroxilapatit, és polilaktát sav feltöltő anyagokkal), melyek a szövetek pótlására, emelésére alkalmazhatóak. Percek alatt elvégezhető a kezelés felépülési idő nélkül. Az anyagot a szemöldök íve mentén vagy egyéb stratégiai pontokon alkalmazzák, ezzel emelve a szemhéjat is. Később a kezelés ismétlésére szükség lehet az eredmények fenntartásához.

Botulinum toxin

A botulinum toxin A típus a felületes illetve mimikai ráncok kisimulását a mögöttes izmok ellazításával éri el. A szemhéj megereszkedés esetén az úgynevezett „brow lift” kezelés alkalmazható, amikor a szemet gyűrűző izmot kezelik, lazítják – ezzel minimális szemöldökemelést érhető el. Az eredmények fenntartása érdekében azonban 4-6 havonta ismételni kell.

Rádiófrekvenciás és HIFU kezelések

A mikrotűs rádiófrekvenciás illetve mikrofókuszált ultrahangos kezelések kiválóak a kollagéntermelés serkentésére. Ezzel pedig nem csak a ráncokat csökkentik, hanem a bőrt is feszesítik. Mindkét kezelés minimális felépülési idővel jár, viszont a legjobb eredmény eléréséhez több kezelésre van szükség.

Lézerterápia

A lézeres bőrfelszín-megújításként is ismert ablatív lézerterápia nem csak a bőrfelszínt újítja meg, hanem hosszú távon a kollagén- és elasztinrostokat stimulálva feszesebbé is teszi a bőrt. Utána akár 10 napig is előfordulhat bőrpír, duzzanat és hámlás.

Fogazott szál (COG) kezelés

A polidioxanonbol álló fogazott COG szálak is képesek a szövetek emelésére. A szemöldök egészében vagy részben is emelhető velük, így a szemhéjcsüngést is javítják. Bevérzésekkel, duzzanattal és minimális fájdalommal jár.

Ha a szemed nálad is kritikus pont, olvass még a szemkörnyékápolásról!

Még több

Smink