3 sminktrükk, hogy tartósabb legyen az alapozód

A matt finish a múlté, sokkal trendibb a fényes, természetes hatású alapozás. Na de mitől lesz tartós, ha nincs rajta púder? Mutatjuk!

3 sminktrükk, hogy tartósabb legyen az alapozód

Púderrel fixálni nagyon sokáig alapvető lépés volt a sminkelés végén. Azonban a vastagon lemattított arcbőr most már egyáltalán nem menő, sokkal inkább a natúrabb, fényesebb, a bőr szépségét kiemelő alapozás a divat most. Ezért született meg például a pinpoint powdering technika is: egy egészen kevés púderrel a stratégiailag fontos pontokon természetes hatást kelthetsz, mégsem kell tartanod a nem kívánt csillogástól. Ez eddig oké, de akkor csak ott lesz tartós az alapozód, ahol felvitted rá a púdert, a többi részen pedig nem? Ha jól használtad a technikát, olyan kevés púder került a bőrödre, hogy nem kell félned attól, hogy pár óra múlva másképp viselkedik púderezett és a fedetlenül hagyott bőrrész. Amit megtehetsz, hogy mindenhol tartós legyen az alapozásod, az az, hogy jó minőségű alapozót használsz, és a felvitelnél beveted ezeket a trükköket!

1. Készítsd elő a bőröd!

Ehhez először is tisztítsd meg: valamilyen gyengéd tisztítóval távolítsd el a felesleges olajat és szennyeződéseket. Ezzel megkönnyíted az alapozó egyenletes eloszlatását – de csak akkor, ha nem szárítod a lemosóval a pofidat. Sokat segít, ha esténként AHA- vagy BHA-savas hámlasztót használsz: ezek a termékek segítenek megszabadulni az elhalt hámsejtektől, aminek köszönhetően egyenletesebb lesz a bőröd felszíne és jobban megtapad rajta az alapozó! Ezután hidratálj – sokkal kevesebb alapozó elég, és a felvitt réteg később kopik le, ha hidratáló krémmel alapoztad meg a sminked!

Extra tipp: Szuper, ha esetleg speciális primert is használsz: az alapozóbázis kiegyenlíti a bőröd felszínét és tartósabbá teszi az alapozót. Főleg akkor jön jól, ha zsírosodásra, kifényesedésre hajlamos a pofid: egy mattító primer nagyon szépen megelőzi ezt a problémát és javítja az alapozó tartósságát.

primerek

1. Douglas Makeup Aloe Vera Skin Primer 4490 Ft
2. NYX Bare With Me Hemp Spf30 Daily Moisturizing Primer 6300 Ft
3. Erborian Matte Crème bőrélénkítő mattító 6700 Ft

2. Dolgozz vékonyan!

Lehet, hogy azt gondolod, ha vastagabb réteg alapozót teszel fel, az tartósabb lesz, de nagyot tévedsz! Sokkal jobban jársz, ha vékonyan alapozol, ahol szükséges, ott rétegezel és alaposan összedolgozod a rétegeket. A vastag alapozóréteg ugyanis könnyebben „lecsúszik” a bőrödről: elkenődik, elmozdul, megolvad a bőröd melegétől, és az egész sminked egy idő után maszatos, csapzott hatást kelt.

Extra tipp: Szépen megelőzheted, hogy „elmásszon” az alapozód, ha jó minőségű alapozóecsettel dolgozol, precízen elvékonyítva a felvitt alapozóréteget.

3. Használj fixálót!

De nem ám akárhogy! Persze, bevetheted a hagyományos módon is: miután készen vagy a sminkeddel, ráfújsz egy kis fixáló spray-t. De vannak azért ennél ötletesebb trükkök is a tarsolyunkban!

Cseréld fel a sorrendet!

Kipróbálhatod például, hogy a fixálóból az alapozó előtt is ráfújsz egy kicsit a bőrödre! Sok fixáló ápoló hatással is rendelkezik, szóval még jobb is a bőrödnek, mert így jobban fel tudnak szívódni a hatóanyagok, mint ha az alapozórétegen kellene keresztülverekedniük magukat. Arra azonban figyelj, hogy ez a trükk nem lesz olyan hatékony, ha a fixáló spray-d magas alkoholtartalmú, mert akkor kiszáríthatja a bőrödet, és máris oda a tartósság!

Keverd az alapozódhoz!

Bizony, a kézfejeden hozzákeverhetsz egy keveset a sminkfixálódból az alapozódhoz, az ecseteddel szépen dolgozd össze, és már mehet is a pofidra – ahogy már mondtuk, gyönyörű, vékony rétegben!

Fújd a szivacsodra!

Vagy az ecsetedre – ez utóbbival ugyanis könnyebb vékonyan felvinni az alapozót. A szivaccsal erősebb fedés érhető el. Simán csak fújd a spray-t az ecset szálaira, vagy víz helyett ezzel nedvesítsd át a szivacsodat!

sminkfixálók

1. MAC Prep + Prime Fix+ Shimmer hidratáló permet 8100 Ft
2. Clarins Fix-Makeup Sminkfixáló 9990 Ft
3. Glamglow Glowsetter 10 990 Ft

+1 tipp: Félre a kezekkel!

Az alapozó leginkább azért kezd el lekopni, mert folyton az arcodhoz érsz a kezeddel! Kisimítod a tincseidet a homlokodból, a tenyeredbe támasztod a fejed, megdörzsölöd a szemedet… Ezeket a legragaszkodóbb alapozó sem szereti, foltos lesz tőle, szóval figyelj oda!

Még több tipp a tökéletes alapozó megtalálásához:

Még több

Smink