5 extra sminktrükk, hogy biztos kézzel használd a szemceruzád

Kapkodsz, fáradt vagy, remeg a kezed, és az a szemkontúr csak nem akar jól sikerülni… Segítünk, hogy a nehezen induló reggeleken is olyan legyen a sminked, amilyet szeretnél.

5 extra sminktrükk, hogy biztos kézzel használd a szemceruzád

Sietve, stresszesen bizony nem könnyű a sminked nagyobb precizitást igénylő részeit elkészíteni. Ha remeg a kezed, akkor nem lesz egyenletes a vonal akár szemceruzával, akár szemhéjtussal próbálod elkészíteni. De ne kezdj el ezen még jobban feszülni: mindenkinek vannak ilyen napjai. Képzeld, még a legmenőbb sminkmestereknek is! És nekik vannak speciális trükkjeik ilyen esetekre, amiket te is simán bevethetsz. Ha nem akar összejönni a szemkontúr, tarts egy perc szünetet, igyál meg egy pohár vizet, majd láss neki újra úgy, hogy választasz hozzá egy-két trükköt az alábbi listából. Máris jobban megy majd a dolog, meglátod!

1. Szoríts magadért!

Most valami nagyon merészet mondunk: ha a kezed nem elég biztos a szemfestéshez, használd a lábadat is! Na jó, nem úgy, ahogy azt elsőre gondolnád… Nem kell megpróbálnod lábbal sminkelni, azt viszont kipróbálhatod, hogy miközben húzod a vonalat, megfeszíted a lábujjaidat (mintha „ökölbe szorítanád” őket). Régi titkos sminkestrükk, amely segíthet, ha valamiért remeg a kezed.

2. Lehet javítani

Nem muszáj, hogy elsőre tökéletes legyen a vonalad! Ha azonnal cselekszel, simán tudod korrigálni. Főleg, ha van kikészítve vattapálcika: egy száraz, és egy micellás vízbe mártott. Lehetőleg nem tompa, hanem hegyes végű. A szárazzal az apróbb, a micellással a nagyobb mellényúlásokat tudod korrigálni, a túl vastagra sikeredett vonalat vékonyítani. Ha érzed, hogy nem vagy a helyzet magaslatán, készítsd ezeket magad mellé, mert nagyobb esélyed van a láthatatlan korrigálásra, ha minél kevesebb ideje van a formulának megszilárdulni.

szemceruza, eyeliner, smink

Fotó: Pexels.com / Aleks

3. Pontozz!

A képzeletedben nyilván úgy születik a tökéletes kontúr- vagy tusvonal, hogy egyetlen határozott mozdulattal megrajzolod. Elárulunk egy titkot: szinte senki nem így csinálja! Plusz ha remegős a kezed, akkor ez totál esélytelen. Sokkal egyszerűbb, ha a pontozós módszerrel dolgozol: először kijelölöd a legfontosabb pontokat, majd ezeket óvatosan összekötöd, először inkább csak vékony vonalat húzva. Aztán ha megvan a megfelelő vonalvezetés, lehet vastagítani. Ezzel a pontozós módszerrel a szimmetriára is jobban tudsz figyelni.

4. Lélegezz!

Észrevetted már, hogy amikor nagyon koncentrálsz, akkor gyakran visszatartod a lélegzetedet? Ami jó ötletnek tűnhet, de valójában nem az. A visszatartott majd hirtelen kiengedett/beszívott lélegzetnél sokkal hasznosabb, ha megpróbálsz egyenletesen, könnyedén lélegezni. Ez lehet, hogy eleinte nem könnyű, de érdemes gyakorolni, és rendszeresen emlékeztetni magadat erre. Ha befeszültél a vonalrajzolástól, koncentrálj egy kicsit a be- és kilégzésedre (nem kell elmélyíteni vagy lelassítani, csak próbálj lazán, egyenletesen lélegezni). Ez segíthet aktuálisan kicsit megnyugodni, összeszedettebbnek lenni, és ahhoz is hozzájárul, hogy begyakorold a koncentrálás közbeni könnyed lélegzést.

5. Vágj bele a nehezébe!

A kontúrozást vagy a tusvonal megrajzolását kezdd azon az oldalon, amelyik kevésbé áll kézre (vagyis ha jobb kezes vagy, akkor a bal oldalon, és fordítva). Ha itt elégedett vagy az elkészült kontúrral, sokkal egyszerűbb lesz szimmetrikusan hozzá igazítani azt az oldalt, amelyik könnyebben megy. Ha nagyon nem akar sikerülni, kipróbálhatod, hogy néhányszor váltva megérinted a kezeddel a füledet, vagyis a jobb kezeddel a jobb füledet, azután a ballal a balt, mindezt 5-10 alkalommal ismételve. Ezután jöhet az érintés keresztben, vagyis a jobbal a bal fült, utána ballal a jobbot, és mindezt szintén ötször ismételve. Végül végezd el mindezt még ötször az azonos oldalt megérintve. A test középvonalával párhuzamos és az azt keresztező mozgások segíthetnek abban, hogy kevésbé legyél feszült és jobban tudj koncentrálni.

Ha van egy kis időd, gyakorold a tusvonal elkészítését!

Még több

Smink