Bárcsak tudtam volna ezt az 5 dolgot, mielőtt leszerveztem az esküvői sminkemet

Életed legszebb napja, de egyben a legstresszesebb is lehet az esküvőd. Ám ha ügyesen szervezel, minden simán megy majd – ebben segítenek a Cosmo szépségszerkesztőjének tapasztalatai.

Bárcsak tudtam volna ezt az 5 dolgot, mielőtt leszerveztem az esküvői sminkemet

A jövő nyáron tartandó esküvőre nem árt már most elkezdeni a felkészülést, ha nem akarsz a véghajrában kapkodni. Például kezdj el a menyasszonyi sminkeden gondolkodni. És mielőtt azt gondolnád, ugyan minek már most ezen agyalni, van pár remek érvünk!

Nem csak a ceremónián, a vacsin meg a lagzin szeretnél jól kinézni, hanem a fotókon is. Szóval a sminknek tartania kell, de nem lehet túlságosan erős. Szépítsen meg, de ne legyen túlzó, legyen kész hamar, és könnyű legyen frissíteni – elég sok mindennek kell megfelelnie az esküvői sminknek. Nagyok az elvárások, és nagy a tét is: egy jó sminktől sokkal magabiztosabbnak és felszabadultnak érzed magad. Na de mitől lesz jó a smink, hogyan lehet gördülékeny a készülődés? Akad tapasztalatom a saját esküvőmről is, de mivel nem volt nagyon nagy szabású, behozom a képbe a barátnőim és kolléganőim esküvőin szerzett tapasztalatokat, sőt, a fotózásokon, szakemberektől hallott hasznos tippeket is. Jó lett volna ezeket a dolgokat előre tudni – te most már felkészültebb lehetsz!

1. Foglalj időpontot minél előbb

A legtöbb esküvőt tavasz végére, nyár elejére időzítik – ez a néhány hét hamar betelik az igazán jó sminkesek naptárában. Szóval kezdj el gondolkodni, nézelődni, és vedd is fel minél előbb a kapcsolatot a választott sminkesekkel. Nekem egyértelmű volt, melyik szuper sminkes kolléganőm fogja készíteni az esküvői makeupom, de ha nem vagy ebben a helyzetben, akkor nyugodtan keress meg több szakembert is, mondd el, mit szeretnél, beszéljétek át minél részletesebben, faggasd ki mindenről, ami csak eszedbe jut. Mert nem csak az fontos, hogy tetsszenek a munkái, amiket képen látsz, hanem az is, hogy a személyisége passzoljon hozzád. Nagyon fontos szerepe lesz a nagy napon, sokat segíthet, ha egy jó fej sminkes segít téged a készülődésben. Van olyan ismerősöm, aki visszafogott személyiségként minimál szépítő sminket akart, de a végeredménynek nem sok köze volt ahhoz, amit szeretett volna – nem értették egymást, nem beszélték meg igazán jól, és nem tudta elmondani, mi az, ami nem tetszik, ami túl sok. Szép volt így is, de nem ez volt a vágya. Ezt azért jó elkerülni, nem igaz?

esküvői smink RF

Fotó: Getty Images / CoffeeAndMilk

2. Térj ki a részletekre

Legyen fix, hogy hol készülődtök, mennyi ideig kell, hogy ott legyen a sminkes, kit kell még kisminkelnie, készül-e próbasmink, mennie kell-e veletek a fotózásra, és pontosan mennyiért vállalja mindezt. Nálunk ezzel nem volt gond, de sok sminkes panaszkodott már arra, hogy nagyon kellemetlen, ha abban egyeznek meg előre, hogy a menyasszonyt és a két örömanyát kell sminkelni, aztán szép sorban beül a székbe még pár koszorúslány meg nagynéni. És találd ki előre, hogyan, mikor történik a fizetés. A saját esküvőmön a menyasszonyi készülődéssel kapcsolatos dolgokat én intéztem, és bevallom, nem voltam túl összeszedett, jó lett volna, ha ezzel nem akkor kell foglalkoznom (vagy nem nekem).

3. Ne szabd szűkre az időt!

Fél óra egészen biztosan nem elég a sminkedre, de még egy óra is kicsit szűkös. Hallgass a sminkesre az idő kiszámolásánál, és kalkulálj csúszásokkal is, főleg, ha előtte még esetleg körmöshöz, fodrászhoz mész. Nem jó, ha kapkodni kell, és az sem, ha a szakembereknek egyszerre kell dolgozniuk.

Add meg magadnak azt az örömöt, hogy normál tempóban, kapkodás nélkül készülődhetsz, és a segítőidnek is a lehetőséget, hogy a legjobb formájukat hozhassák, miközben téged szépítenek.

(Utólag tudom, hogy nagy hiba volt a fodrász és a smink közé még azt is bevállalni, hogy elhozom a virágokat meg beugrok a buli helyszínére a tortával – kérlek, te ne szúrj ki magaddal ennyire.)

4. Egyeztessetek a póttermékekről is!

Nem az én ötletem volt, hogy vigyek magammal az esküvőre púdert, rúzst meg arcpírt, de nagyon hasznos tippnek bizonyult, igazításhoz tényleg jól jött. Szuperül működött, hogy már a próbasminkhez vittem pár kedvenc termékemet, és amelyik jól beépíthető volt a sminkbe, azt használtuk, és aztán jött is velem a fotózásra meg a ceremóniára. Sokkal egyszerűbb így, mintha a sminkestől kérnéd kölcsön a rúzst, amit használt, ráadásul magabiztosabb is leszel, ha a olyan színeket és textúrákat viselsz magadon, amik beváltak, amiket szeretsz.

Fotó: US Getty Images

5. Mondd el, mit szeretnél – és mondd el nyugodtan

A próbasmink szerintem elengedhetetlen, még akkor is, ha már jól ismered azt, aki sminkelni fog. Aztán persze ne felejtsétek el jól lefotózni azt a verziót, amit tökéletesnek találsz. Mindenben egyezzetek meg, csak akkor haladjatok tovább, ha mindennel, de tényleg mindennel elégedett vagy. Nem csak úgy, hogy „majd az esküvőn ez legyen erősebb, az meg más színű”, hanem igenis próbáljátok ki, lásd magadon, hogy oké, és legyen a TÖKÉLETES végeredmény megörökítve. Ne félj elmondani, amit szeretnél vagy ami nem tetszik. A sminkes érted dolgozik, azért, hogy te a lehető legszebbnek érezhesd magad. Teljesen oké, ha elmondod, ha valamit másképp szeretnél – amíg normálisan kommunikálod ezt, addig egy normális sminkes sem fogja ezt zokon venni. Ha meg zokon veszi, akkor jobb, ha ez a próbasminknél derül ki, és nem közvetlenül az esküvő előtt. Na de ha megvan a közös nevező, akkor ezt pipáld ki a listán, ne feszülj rajta sem a tervezés hónapjaiban, sem a készülődés néhány órájában. Én elkövettem azt a hibát, hogy nagyon befeszültem, mert kissé megcsúsztunk, és nem tudtam jól elmondani, mi az az apróság, ami nem tetszik. Milyen szerencse, hogy velem voltak a barátnőim, a sminkesem is egy tündér volt, és végül megnyugodtam, higgadtan elmondtam, mit szeretnék, igazítottunk, és minden szuperül ment tovább.

Még több esküvői szépségtipp nem csak menyasszonyoknak

Még több

Smink