Nincs most menőbb ennél az édességnél

Forrás: SütiBlog | 2019 február 28.

A sóskaramell az egyik legmegosztóbb édesség a világon, tapasztalatom szerint a fanatikusok tábora ugyan jóval nagyobb, viszont aki nem szereti, az semmilyen formában nem szereti és nem győzhető meg, hogy ez valójában egy nagyon is zseniális dolog. Nincs tehát középút, nem lehet kicsit szeretni vagy semlegesen állni a témához, egyszerűen vagy imádja vagy ki nem állhatja valaki. Ha az utóbbi csoporthoz tartozol, akkor most zárd be nyugodtan az oldalt (persze egy hét múlva mindenképp nézz be újra!), esetleg olvass valami mást a blogomon, a karamellrajongók viszont figyeljenek, mert mutatom a bombabiztos receptet!

(Fotó: Török-Bognár Reni)

 

Ugyan nem újkeletű a történet, hisz a karamellhez sót adni, hogy kidomborítsa az ízeket, tulajdonképp természetes dolog. Azonban az elmúlt években akkora hype alakult ki körülötte, hogy komplett iparágakat húztak fel rá, hiszen nagyjából minden eladható (sokszor minőségtől függetlenül sajnos), aminek a címkéjén a sóskaramell felirat áll. Hogy egy saját példát is hozzak, az utóbbi három évben a leggyakrabban rendelt tortaíz nálunk is a már-már védjegyünkké vált sóskaramell.  Azt hiszem nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, mint mindenből, ebből is a házi változat a legfinomabb és rendkívül sokrétűen használható a végeredmény. Turbózhatod vele a reggeli zabkásád vagy joghurtod, édesítheted  kávéd, díszítheted vele kedvenc süteményed, pohárdesszert alkotóeleme is lehet, de némi tejjel felhúzva kész is van a tökéletes karamellás tej. Egy hűvösebb napon kell ennél több?

(Fotó: Török-Bognár Reni)

Hozzávalók:

275 g cukor
105 g víz
40 g vaj
210 g 30-35%-os tejszín
1 tk. tengeri só

Elkészítés:

A tejszínt, a vajat és a sót egy kisebb lábosba mérem és addig forrósítom, míg a vaj elolvad, ezután félreteszem hűlni. A cukrot és a vizet egy közepes serpenyőbe mérem, majd közepes lángon elkezdem melegíteni, egy kézi habverővel vagy fakanállal egészen addig kevergetem, míg a cukor felolvad, ezután már csak rázogatom időnként, nem keverem tovább! Amikor a színe mély barnára vált, lehúzom a tűzről, egy határozott mozdulattal hozzáöntöm a tejszínes részt, majd folyamatos kevergetés mellett visszahúzom a tűzhelyre és alacsony lángon további 2-3 percig kevergetem, hogy sűrűsödjön. Fém/hőálló tálba öntöm át fokozott óvatossággal és félreteszem hűlni. Amikor szobahőmérsékletű, befőttes üvegbe/ételhordóba töltöm és felhasználásig hűtőben tárolom.

Blogleírás

Horváth Alexandra, az Egy csipet torta cukrászának személyes blogja.

Legutóbbi hozzászólások