Neked is állandóan viszket? (X)

„Oh, csak egy kis csalánkiütés. Majd elmúlik…” Először te is csak legyintenél a krónikus urticaria tüneteire. WRONG! Sokan a pokol legmélyebb bugyraiban tesznek látogatást a bőrbetegség miatt.

2014.11.05. 11:11
Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Neked is állandóan viszket? (X)


Urticaria? Mi az?

Az idegen kifejezés a csalánkiütést takarja. Élete során minden ötödik ember találkozik ezzel a bőrbetegséggel, de súlyosabb formája, a krónikus urticaria csak néhány száz embert érint Magyarországon. Náluk a tünetek nem múlnak el rövid idő alatt, hónapokon vagy akár éveken keresztül szenvednek tőlük. Az egészben talán a folyamatos vakarózás a legrosszabb. Képzeld el, hogy több száz szúnyog marja össze a testedet, majd egyszerre kezdenek égni a csípések. A kínzóan viszkető érzés miatt nem tudsz aludni, ha mégis, akkor véresre vakarod magad álmodban. A betegség alattomosan támadja a testet kívülről-belülről: úgy bedagadhat a torkod, hogy nem kapsz levegőt és kórházba kerülsz.

Jó, akkor ne menjek a csalánosba?

Sajnos, a helyzet nem ilyen egyszerű. A csalánkiütést számtalan dolog kiválthatja, a nem megfelelő táplálkozástól kezdve a pszichés problémákig. A krónikus urticariák indukálhatóak például hideg, meleg vagy nyomási ingerek által. Nagyobb részük azonban autoimmun vagy ismeretlen eredetű. Előbbi annyit jelent, hogy az immunrendszered hibásan működik és a szervezeted idegenként azonosítja saját szöveteit és sejtjeit, aztán pedig elpusztítja azokat.

Ez a krónikus urticaria…ez tényleg nagyon kemény!

Igen, az. Gondolj csak bele, nagyban készülsz az esti bulira, amikor előjönnek az arcodon a kiütések. (Bizony, teljesen váratlanul is lecsaphat.) Hogy mész így emberek közé? A többség el fog húzódni a közeledből, mert azt hiszik, fertőzöl. Egy megbeszélésen ülsz, miközben érzed, hogy combod elkezd viszketni. Nekiállsz vakarni magadat? Ahogy látod, nem sétagalopp az urticariások élete, ráadásul még a társadalom negatív reakcióival is számolniuk kell.

Ha már ennyit elolvastál, akkor nézd meg ezt a videót arról, hogyan csúfítanak el a kiütések egy szépségkirálynőt!

A cikk megjelenését a Novartis Hungária Kft. támogatta (1114. Budapest, Bartók Béla út 43-47, Tel: 06-1-457-6500, Fax: 06-1-457-6600)
Dokumentum lezárásának dátuma: 2014.10.31.     NOVD12/14OCT

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Szépség

Szőke, barna, vörös: melyik hajszín áll legjobban Tolvai Reninek az elmúlt 11 évben?

Szőke, barna, vörös: melyik hajszín áll legjobban Tolvai Reninek az elmúlt 11 évben?

Tolvai Reni már sok frizurát és hajszínt kipróbált már, mi pedig összegyűjtöttük a legemlékezetesebbeket.

Az átváltozás királynője lett Tóth Gabi az elmúlt 17 évben

Tóth Gabi igazi kísérletező típus, aki simán bevállal merészebb frizurákat is. Szerinted melyik áll neki a legjobban?