A film, ami után megutálod Micimackót

Olvastad a könyvet és a Disney feldolgozást nézve kortyoltad a kakaódat, de hidd el, semmit sem tudsz az igazi Micimackóról. És lehet, hogy a Viszlát, Christopher Robin film után örökre kiábrándulsz a maciból, de egy fontos tanulság miatt egyszerűen látnod kell!

A film, ami után megutálod Micimackót

Hogy mi a közös a világ leghíresebb mackójában és a Kardashianokban? Ha egy héttel ezelőtt kell válaszolnom a kérdésre, azt mondtam volna: nincs olyan ember, aki ne ismerné őket. Most viszont, hogy láttam a Micimackó keletkezéstörténetéről szóló filmet, a Viszlát, Christopher Robint, kiegészíteném azzal, hogy kiütést kapok attól a marketing gépezettől, ami a Kardashianok és szegény mackó mögött áll. Ha csak nem Micimackóból írtad a szakdolgozatodat (én például nem), akkor ez a film totálisan átírja mindazt, amit a mézimádó medvéről, Róbert Gidáról és az egész Százholdas Pagonyról gondoltál. És nem a jó értelemben…

A máz mögött

És erről nagyban tehet a Disney is, aki rápakolt még egy adag cukiságot a bájos figurákra, és aki Róbert Gida szüleit, és magát a srácot is úgy ábrázolta, mint a világ legtökéletesebb családja. Pedig a Milne család minden volt, csak tökéletes nem, és ha azt mondom, hogy a dajkájuk volt az egyetlen – érzelmileg – értékelhető tag, akkor nagyon finoman fogalmaztam. A Micimackó mítosz egyébként is csak addig terjed, hogy az emberek tudják, Milne a kisfiáról mintázta Róbert Gidát, a játékairól pedig Micimackót, Malackát és a gyerekkorod többi kis kedvencét. Csakhogy a valóságban Milne azt ígérte a fiának, hogy ír neki egy mesekönyvet, és nem azt, hogy róla szól majd. És mivel a könyv pillanatok alatt bestsellerré vált, az író alakjára pedig kevésbé, Róbert Gida viszont annál inkább érdekelte az embereket, ez a srác pillanatok alatt „celeb” lett. Napi több tucat interjú, fotózások, feszített menetrend, sikítozó rajongók. Valószínűleg Róbert Gida, vagyis Christopher Robin volt a világ első gyerekcelebe, akinek az egész életét tönkretette az a mese, ami gyerekek millióit teszi boldoggá. De ne szaladjunk ennyire előre.

micimacko-gif-cosmopolitan

Játék határok nélkül

A sztori ott kezdődik, amikor Milne (Domhnall Gleeson), az ünnepelt író hazatér az első világháborúból, felesége, Daphne (Margot Robbie) pedig szeretné végre boldognak látni férjét. Na nem azért, mert valóban Milne boldogsága érdekli, hanem hogy a férfi újra írjon = bevételhez jusson. Mindent elkövet, hogy férjét újra egyben lássa, még gyereket is szül neki, pedig erős túlzással majdnem belehalt, és ezt a film végéig nem felejti el hangsúlyozni. Szóval vegyél egy párt, akik hol nyaralni, hol puccos partikba járnak, és a gyerekükhöz nagyjából annyi közük van, mint az ajtókerethez – van és kész. Aztán jön egy kattanás, a család vidékre költözik, hogy Milne megírhassa élete könyvét (nem is sejti, hogy ez egy gyerekkönyv lesz), de az ihlet nem jön. A feleség lelép, a dadusnak szintén el kell utazni, és az író egyedül marad a rémálmával, a saját gyerekével. Apaként és íróként kell egyszerre léteznie, és ebből a kihívásból születik a Micimackó. Közös játéknak indul apa és fia között, de amint az anya eladja az újságoknak az első Micimackó verset, beindul a gépezet. Kijön a könyv, amit előbb Európában, később pedig Amerikában promóznak, és Christopher hirtelen egy hatalmas brand arcává válik. Úgy kell öltözködnie, mint a könyv illusztrációin Róbert Gidának, azt kell hazudnia egy játékgyár igazgatójának a kérésére, hogy ő az igazi macit árulja (pedig abból csak egy van), és rajongói levelek százaira válaszol – naponta.

Milne apuka persze csak akkor kap észbe, amikor már késő, és a sztárság maga alá darálta a kisfiút. Sőt megoldásként is csak arra jut, hogy Christophert szigorú fiúiskolába küldi, ahol csak látszólag kedvesesek a srácok, a valóságban kicsinálják a főszereplőt. A 18 éves Róbert Gida karakterét a film utolsó néhány percében Alex Lawther alakítja, akire Hollywood általában a fura fiú szerepet osztja – egyébként teljesen jogosan. Ő alakította a Kódjátszmában a zseniális Alan Turing gyerekkori énjét, és ő viszi a hátán a Netflix legújabb siker sorozatát, a The End of the F…ing Worldöt is. Sajnáljuk, hogy Alexet nettó 10 percre láthattuk, kegyetlenül őszintén alakította a meggyötört tinit, aki inkább elmegy a háborúba, csak ne kelljen tovább Róbert Gidaként léteznie.

micimacko-gif-cosmopolitan.2gif

Sztárság? Kössz, nem!

Szóval cukiságdömpingre ne számíts, és ha egy életre ki is ábrándulsz a maciból, már megérte, ha máz nélkül látod a sztárságot, különösen, ha gyerekekről volt szó. (Na nem mintha felnőttként olyan könnyű lenne megélni, hogy folyton mindenki veled van elfoglalva, akkor is, ha semmi kedved nincs hozzá.) A film végén azonnal egy botrány jutott eszembe a közelmúltból, amikor a Stranger Things sorozat sztárja, az akkor még 14 éves Finn Wolfhard nem állt meg a rajongóival fotózkodni, mert nem volt hozzá kedve. A Twitteren akkor felnőtt emberek indítottak ellene hadjáratot, hogy hírességként kötelessége foglalkoznia a rajongóival. Őt viszont ez nem izgatta, sőt megüzente, hogy ne zaklassák őt, a barátait és a kollégáit. Akkor nem tudtam eldönteni, hogy ez nagyon cool vagy inkább nagyon udvariatlan dolog a részéről, de most azt kívánom, bár Christopher Robin is mert volna fele ennyire kiállni magáért. Hogy látnod kell? Ez nem kérdés! Hogy fel kell készülnöd rá érzelmileg! Ez is tuti, de hidd el, megéri!

micimacko-gif-cosmopolitan.3gif

Még több

Szépség