Minél korábban kelsz, annál boldogabb leszel

Inkább abba a típusba tartozol, aki szeret hosszasan lustálkodni az ágyban reggelente? A legfrissebb kutatások szerint, jobban teszed, ha már kora reggel kipattansz a takaród alól!

2018.06.22. 05:06
Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Minél korábban kelsz, annál boldogabb leszel

Meghökkentő tanulmányt tett közzé az egyik amerikai egyetem kutatócsoportja, akik a korán kelő típusba tartozó és az éjjeli bagolyként virrasztó nőket hasonlították össze. Az University of Colorado Boulder tudósai a bostoni Nurses’ Health Study dolgozóit kérték meg arra, hogy két évente töltsenek ki kérdőíveket, amik az alvási szokásaikat, a fizikai aktivitásukat és a szellemi, leli kiegyensúlyozottságukat vizsgálták. Összesen 32.000 ápolónőtől gyűjtöttek be válaszokat és kiderült, hogy azok a résztvevők, akik hajnalban szeretnek felkelni 12-27%-kal kevesebb eséllyel válnak depresszióssá, mint a későn kelők. Igen, jól olvastad, a kutatás kimutatta, hogy az ébredés időpontja összefüggésben van azzal, hogy mennyi nappali fény jut be a szervezetünkbe, ez pedig hosszú távon befolyásolja a bennünk zajló folyamatokat.

Sőt azoknál a nőknél, akik sokáig szeretnek pihizni, nem csak a depresszió gyanúja magasabb, hanem gyakrabban válnak a dohányzás rabjává és a házasság helyett, szívesebben élik le az életüket magányosan. Könnyebben elvesztik az érdeklődésüket a környezetük iránt és hajlamosabbak elzárkózni a világtól. Azért ne ijedj meg, ha te is inkább az „éjjelente pörgős” típusba tartozol, a depresszió kockázatát a gének, a testsúly, a fizikai aktivitás és az alvás mennyisége is befolyásolja. A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a negatív lelki folyamatok bármikor megállíthatóak meditációs gyakorlatokkal, csökkenthetőek rendszeres testmozgással és megfelelő pszichológiai segítséggel. Ugye így már szívesebben fogsz kikászálódni reggelente az ágyból?

Címkék: ébredés egészség életmód kelés

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Szépség

Szőke, barna, vörös: melyik hajszín áll legjobban Tolvai Reninek az elmúlt 11 évben?

Szőke, barna, vörös: melyik hajszín áll legjobban Tolvai Reninek az elmúlt 11 évben?

Tolvai Reni már sok frizurát és hajszínt kipróbált már, mi pedig összegyűjtöttük a legemlékezetesebbeket.

Az átváltozás királynője lett Tóth Gabi az elmúlt 17 évben

Tóth Gabi igazi kísérletező típus, aki simán bevállal merészebb frizurákat is. Szerinted melyik áll neki a legjobban?