2018.10.15.@ 13.10

6 tényező, ami fokozza a mellrák kockázatát

Egy brit lap orvosokkal és szakértőkkel együtt összeszedte, hogy mik azok a rizikófaktorok, amik csökkenthetik a mellrák kialakulását. Fusd végig ezeket, mert te is tehetsz ellenük!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

6 tényező, ami fokozza a mellrák kockázatát

Amin sajnos nem lehet változtatni

Nem véletlenül indít a nődokid azzal a kérdéssel, hogy volt-e már a családban bárkinek daganatos megbetegedése. Ugyanis, ha közeli rokonod (anyukád, lánytesód) már szembenézett a kórral, akkor ez növeli a te rizikó faktorodat is. Normál esetben Linda Greer, szakorvos 40 éves korban ajánlja a mammográfiás szűrővizsgálatot, de ilyen hajlamosító tényező esetén már korábban is nagyobb figyelmet kell szentelni az efajta vizsgálatoknak.

Ugyanilyen baljós előjel az is, ha már egyszer átestél a betegségen, hiszen nagyobb eséllyel újulhat ki. Ez sajnos abban az esetben is igaz, ha nem kifejezetten mellrákkal küzdöttél, hanem a rák valahol máshol jelentkezett korábban.

Ha már 30 előtt átestél sugárkezelésen, ami konkrétan a melledet vagy a mellkasod környékét érintette, akkor ez is egy a rizikófaktorok közül az esetedben.

Amit tehetsz magadért

Szerencsére nem vagy védtelen minden hajlamosító tényezővel szemben, így például az alkoholfogyasztást is nyakon tudod csípni. Képzeld, a túlzásba vitt koktélozgatás növeli a mellrák kockázatát, ezért jobban jársz, ha csak mértékkel koccintasz a csajos bulik alkalmával.

Bizony az antibébi tabid sem mindig a legjobb barátod, hiszen néhány verziójáról megállapították, hogy köze lehet a mellrák kialakulásának kockázatához. Ezért ha teheted, inkább szavazz a hormonmentes megoldásokra, mint például az óvszer vagy válaszd a legalacsonyabb hormontartalmú bogyót.

Itt van még egy ok, hogy jövő hónapra is megújítsd a kondibérleted! A fizikailag kevésbé aktív nőknél megfigyelték, hogy esélyesebbek egy jövőbeli kellemetlen találkozóra a mellrákkal. Éppen ezért a rendszeres testmozgás megelőzés céljából is kiemelten fontos, ráadásul az alakod és a kedved is jobb lesz tőle.

Címkék: betegség egészség életmód megelőzés mellrák

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Szépség