Így maradj hidratált a hidegben is

A bőröd érzékenyebben reagál a hőre, mint azt valaha is gondoltad volna!

Így maradj hidratált a hidegben is

Ahogy a levegő hőmérséklete csökken, a bőrsejtek nedvességtartalma is változik. A kinti hideg és a beltéri meleg levegő nagyon megviseli a bőrszöveteket – a téli csípős, jeges szélről nem is beszélve. Ezekben a fagyos hónapokban alakulhat ki rengeteg embernél ekcéma vagy rosacea, a száraz, pirosodó, hámló bőr.

Nem számít, milyen bőrtípussal rendelkezel – legyen az zsíros, száraz, normál vagy kombinált-, mindenképp megérzed majd a lehűlt levegő hatását. „A hidegben a bőr megpróbálja megőrizni a hőt a véredények összehúzásával, ami viszont teljesen kiszárítja annak külső rétegeit” – mondja Debra Jaliman, bőrgyógyász. Ennek következménye, hogy a bőrfelszín nagyon mattnak és száraznak tűnik, ráadásul a ráncok és apró vonalak is jobban látszanak. Szerencsére van néhány megoldás arra, hogyan enyhítsd a tüneteket vagy kerüld el teljesen azokat!

Fektess be egy párásítóba

Manapság már nem probléma egy mutatós légnedvesítőt beszerezni, ha egy kis illóolajat szeretnél párologtatni vagy egészséges nedvességet csempészni a lakásba. Ez az egyik legjobb eszköz ahhoz, hogy a bőrödet folyamatosan hidratáltan tartsd, ráadásul teljesen biztonságos. Akár éjszakára is bekapcsolva hagyhatod – alvás közben jobban működik a regeneráció.

Viszlát forró fürdők!

Nagyon jól tud esni egy hosszú, forró fürdő, amikor teljesen kimerülten hazaesel a munkából, de sajnos az a helyzet, hogy ezzel a relaxációs technikával többet ártasz magadnak, mint gondolnád. Sajnos a nagyon forró víz teljesen kimeríti a bőr lipidrétegeit. „Maximum öt percig tartózkodj forró vízben” – javasolja a bőrgyógyász.

Figyelj az arckrémek összetevőire

A legtöbb pattanás elleni- és öregedésgátló készítmény például retinolt tartalmaz, aminek lehetnek szárító mellékhatásai. Ha van olyan krémed, ami tartalmazza ezt az összetevőt, használd korlátozottan vagy szerezz be valamilyen természetes alapanyagokból álló terméket. A shea vajat tartalmazó kencék például nagyon hatásosak és egyáltalán nem irritálnak.

Ne használj habzó arclemosót

Sajnos a felhabzó lemosók olyan felületaktív hatóanyagokat tartalmazhatnak, amik roncsolják a bőr szerkezetét. Használj egyszerűen micellás vizet vagy natúr összetevőkből álló szappant.

Csökkentsd a zuhanyzás idejét

Állj át a gyors tusolásra! 1-2 percnél tovább ne tartson a zuhanyzásod, és próbálj meg langyos vizet használni. „Ha tudod, hogy érzékeny a bőröd, felejtsd el az illatosított tusfürdőket is” – ajánlja a szakember.

Még több

Szépség