Kiderült: ez a legveszélyesebb étkezési zavar

És szinte soha nem veszik észre…

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Kiderült: ez a legveszélyesebb étkezési zavar

Joanna Nolennek egész élete a súlya körül forgott: már ovis korában csúfolták, sőt a családja is állandóan szekálta az alkata miatt. Középiskola után Joanna elkezdett fogyózni, amitől úgy tűnt, végre kapott néhány pozitív megjegyzést. Amit viszont senki sem látott az az, hogy a lány kórosan sokat edzett, megvonta magától az ételt és hashajtót szedett a fogyás érdekében.

Egészen harminc éves koráig nem diagnosztizálta senki étkezési zavarral, amíg a pszichológusa fel nem világosította róla, hogy atipikus anorexiában szenved már húsz éve. Mivel orvosi és társadalmi szempontból Joanna nem tűnt alultápláltnak, ezért az orvosok egész egyszerűen nem jöttek rá a helyes diagnózisra. 

Ezt a betegséget még csak nemrég vették fel a mentális zavarok listájába (DSM-5), Ebben az esetben a beteg ugyanúgy éhezteti magát, akár az anorexia esetében, csak mivel nem fogy betegesen soványra, és a súlya épphogy, de az egészséges értéken belül áll, alig észrevehető. Az atipikus anorexia az étkezési zavarok azon csoportjába tartozik, amik orvosilag nem sorolhatók be a bulimia és az anorexia kategóriáiba. Az Étkezési Gyógyközpont adatai szerint pedig a népesség 6% tartozik ebbe a típusba.

„Az atipikus anorexia esetében az étkezési rendellenesség viselkedésbeli jelei egyértelműek, de mivel a súly nem elég alacsony, hogy észrevegyék az anorexiát, könnyen előfordul, hogy még bátorítják is a beteget a rossz szokások folytatására” – mondta Joyce Faraj doktornő, táplálkozási szakértő.

Figyelmeztetett arra is, hogy akár túlsúlyos emberek is szenvedhetnek ebben a betegségben, ezért a legfontosabb, hogy a viselkedését vegyék figyelembe, ne a testsúlyát. Sőt, az is kiderül, hogy az atipikus anorexia még az agyra is negatív hatással van. „Hangulatingadozás, elködösült agy és állandó fáradtság – ezek szintén ennek a betegségnek a tünetei.”

Joanna esete egyáltalán nem egyedülálló tehát, főleg nem a késleltetett diagnózis tekintetében. Mivel ez a legnagyobb probléma az atipikus anorexiával kapcsolatban: nagyon ritkán és későn veszik észre még az orvosok is.

Címkék: anorexia atipikus anorexia betegség étkezési zavar nem veszik észre veszélyes

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Szépség

Hatásos módszerek, ha vékonyabb derék a cél

Hatásos módszerek, ha vékonyabb derék a cél

Szeretnél egy kicsit vékonyodni, formásodni deréktájon? Már mondjuk is, mit kell ehhez tenned!